Grépfrúttal az egészségért!
hirdetés
A grépfrút angolos írásmód szerint grapefruit, más néven citrancs a citrusformák legfiatalabb tagja. Az 1750-es években fedezték fel, valószínűleg Barbadoson.
A pomelo és a narancs hibridjeként alakult ki, bár az elsőhöz közelebb áll. Magyar neve a citrom és a narancs keresztezésére utal. Citrancs. Magas C-vitamin-tartalma és más vitaminok, biológiailag értékes tápanyagok, szervessav-tartalma miatt kitűnően javítja az étvágyat. Fanyar, kesernyés íze miatt nem olyan népszerű nyers gyümölcsként, de gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissen sajtolt gyümölcslékeverékek, limonádék, teák ízesítője lehet.
hirdetés
Egy felnőtt példány magassága 4,5-6 m. Lombja nagyon sűrű, levelei sötétzöldek, fényesek, majdnem csupaszok. Virágai nagyok, fehérek, magányosan vagy levélhónalji csoportokban állnak, a sziromlevelek a narancséihoz hasonlók, de általában nagyobbak. Az érett termés citromsárga, néhány fajta esetében kissé pirosas, átmérője 10-15 cm, átlagosan kétszer akkora, mint egy közepes narancs (a termés méretét a fajta és a termesztési feltételek határozzák meg). Több fajta terméshúsa rózsaszín vagy piros. A termés közepén gyakran nagyobb üreg található. A szögletes, szabálytalan tojásdad alakú mag (0,5 x 1 cm) világos sárgásbarna. A XVIII. században a Karib-térségben fedezték fel. Ma világszerte termesztik a trópusokon, szubtrópusokon, legészakabbra Floridában és Izraelben, ahol az időnként kritikusan hideg ellenére az export nagy részét kiteszi. Gyümölcsként fogyasztják oly módon, hogy a termést keresztben két félre vágják, és a terméshúst egy (speciális) késsel választják el a gerezdek héjától, majd kikanalazzák. Nagy méretekben a termésekből levet készítenek. A bogyók lekvár vagy zselé előállítására alkalmasak. A pektinben gazdag héj kandírozható, de olajat is szolgáltat, amelyet üdítőitalok előállítására használnak fel. A magokból értékes olajat sajtolnak. A feldolgozott termések maradványai takarmányként hasznosíthatóak. A virágkivonatot álmatlanság ellen és gyomorerősítőként alkalmazzák. A levélkivonatok állítólag antibiotikus hatásúak. A gyógynövényboltokban kapható a grépfrútmag kivonata. A gyártók szerint készítményük megöli a baktériumokat, a gombákat, sőt a vírusokat is. A klinikai tesztek ezt nem támasztották alá. Ezeknek a táplálék-kiegészítőknek csak akkor volt fertőtlenítő hatásuk, ha a gyártás során tartósító-szereket is alkalmaztak, amely elég gyakori. A grépfrút mindenesetre egy egészséges gyümölcs, és fogyasztását ajánljuk mindenkinek, aki egészségesen szeretne táplálkozni. A grépfrút levét isszák általában, azok akik a gyümölcs húsát nem kedvelik annyira. Ezt facsarással érik el. Egy egész grépfrút lében gazdag, ezért nagyszerűen iható a leve, amely egészséges és hűsítő hatású. A grépfrútot több száz éve fogyasztják, ajánlott neked is kipróbálnod, milyen, ha még nem kóstoltad volna. Üdítőként nem, de mint egészséges gyümölcslé kiválóan használható. Sokan kesernyés íze miatt nem szeretik, pedig van olyan orvosság, amelynek nincs az a kifejezetten jó íze, mégis hasznos. Ez is olyan. A grépfrút ereje egészségességében van, bátran próbáld ki te is, vegyél belőle. A leve és húsa egyformán hasznos, vannak, akik kifejezetten egyik vagy másik miatt szeretik. Enyhén kesernyés íze miatt nagyon jó különböző üdítőitalokba összetevőnek.