A hosszú élet titka a lila színben rejlik
hirdetés
A világon rengeteg színes zöldség és gyümölcs található. Nem is gondolnánk, de mindegyik növény termésének íze, illata, színe és formája okkal olyan, amilyen és sokszor számunkra is sok pozitívummal szolgálnak. Vannak olyan termések, amiben a hosszú élet rejlik, ezek pedig mind-mind kékek és lilák.
Korábban már megírtam néhány cikkben, hogy melyik színű növény milyen jótékony hatással van az emberi szervezetre. Ennek sora csak most fog véget érni, a kék és lila színű gyümölcsökkel, zöldségekkel. Mindegyikük magas vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkezik, ugyanakkor olyan anyagokkal is rendelkeznek, amik lassítják az öregedés folyamatát, kisimítják a ráncokat, egyszóval fiatalítanak.
hirdetés
A vöröskáposzta például valóságos ásvány- és vitamonbomba, a benne található antocianinok pedig javítják az agyműködést, így mindig friss marad a gondolkodásunk. A lila színű fodros saláta is hasonló jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, érdemes a méregtelenítés és a szervezett felfrissítése érdekében többször fogyasztani. A spárga is nagyon hasznos zöldség, a hibrid változata, a vörösspárga pedig szintén egy igazi vitaminbomba. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátriumtartalma alacsony.
A paprikáról köztudott, hogy magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, emellett számos olyan hasznos tápanyag is megtalálható benne, ami segíti az emésztést, meggátolja a székrekedést. A lila színű paprika fogyasztása azoknak ajánlott, akik elég gyors ütemben hullajtják a hajukat. Erősíti a hajhagymákat, így lelassítható a kopaszodás folyamata. A genetikailag módosított lila paradicsomnak is rengeteg jó tulajdonsága van, bár még nem annyira elterjedt, mint a sárga színű paradicsom. A lila paradicsom leve a kutatók szerint igazi csodaszer, gyulladáscsökkentő hatása mellett a rákos sejtek elburjánzását is gátolja. A lila burgonya viszont nem génmanipulált, hanem természetes fajta, lilás színéért a céklában, szederben is fellelhető antocián nevű antioxidáns felel. Az antociánnak pedig fontos szerepe van a káros ultraibolya sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben. A magyar termelők egyelőre idegenkednek tőle, pedig termesztése és felhasználása nem tér el az általunk termelt burgonyáétól.
A lila karalábét is érdemes megemlíteni. Nagyon sok benne az A-vitamin, a magnézium. Javítja a látást, és oldja a stresszt, gátolja ugyanakkor a mélyebb ráncok kialakulását. Emellett antibakteriális tulajdonsága is régóta ismert. A padlizsán is nagyon kedvelt zöldség Magyarországon, amit érdekesmód tojásgyümölcsnek is szoktak nevezni. Héjában olyan anyagok találhatók, amik védik az idegrendszert. Tovább ép marad az emberi elme, ami fiatal és éles gondolkodásban nyilvánul meg. Rengeteg benne a rost is, ez jót tesz az érrendszerre, valamint a szívre is.
Szépítőszernek vélik például a fügét is, ami frissen feketés-lilás színnel is büszkélkedhet a fehér és vörös változatai mellett. A rengeteg maggal rendelkező egzotikus gyümölcs fogyasztása jó hatással van a kiszáradt ajkakra és arcbőrre, a szépségiparban rendszeresen használják arckrémekbe, ajakápolókba. Az erdei bogyós gyümölcsök is nagyon jó hatással vannak testünkre, egészségünkre, ide tartozik a szeder, az áfonya, a feketeribizli, de még a bodza kékes-lilás bogyós termése is. A bogyós gyümölcsök könnyű emészthetősége és magas rosttartalma miatt, kiválóan alkalmas a szervezet tisztítására, felfrissítésére és méregtelenítésére. A bennük rejlő antioxidáns anyagok nagy szerepet játszanak sejtjeink épségének megőrzésében, az öregedési folyamatok lassításában, a szervezet saját anyagcsere folyamatainak melléktermékeként létrejövő, valamint a környezetből bekerülő károsító anyagok (szabadgyökök) semlegesítésében is.
Képek: blog.diabetv.com