Partnereink

El sem hinnéd, mi növelte meg az ételallergiások számát!

El sem hinnéd, mi növelte meg az ételallergiások számát!

Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre. Leggyakrabban a tehéntej, tojás, tengeri herkentyűk, és a mogyoró vált ki allergiát.

Az Amerikai Egyesült Államokban például 1997 és 2002 között megduplázódott a mogyoróra allergiás népesség száma. A gyermekek között ez az arány még aggasztóbb: az ételallergiások száma 18%-kal emelkedett tíz év alatt. Az ételallergia definíciójával csínján kell bánni. Annak jól meghatározott jellemzői vannak. Nem szabad összekeverni az intoleranciával, amelyre hasmenés vagy hasfájás, puffadás, hasi diszkomfort jellemző. Az ételallergia diagnózisa nem állítható fel kizárólag a klinikai tünetek alapján, az Immunglobulin E vérszintjének meghatározása is szükséges. Az okok több helyen keresendők.

Miért alakulhat ki ételallergia?

Nem szabad arról megfeledkezni, hogy a világon az összes allergiás megbetegedés előfordulása nő, ideértve a légutak, a bőr, vagy az emésztőrendszer allergiás megbetegedéseit. Mindez visszavezethető arra, hogy a XXI. század elejére az ipar minden területen olyan jelentős fejlődésen ment keresztül, amely olyan sokféle és olyan nagy mennyiségű újfajta, többségében szintetikus vagy kémiailag (esetleg genetikailag) módosított alapanyagot és terméket eredményezett, amely az immunrendszer és az emberi szervezet számára követhetetlen. Magyarán az emberi szervezetnek nem volt alkalma ezekhez az újdonságokhoz hozzászoknia, és heves reakció, vagyis allergia kialakulásával védekezik. A kiváltó ágensek bármilyen úton bekerülhetnek szervezetünkbe: a táplálkozás, vagy akár a lélegzés kapcsán is. A bőr, mint legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk is hatványozottan veszélyeztetett az allergia kialakulásának szempontjából. Az allergia kialakulása nagyban függ a környezettől és a népegészségügyi helyzettől is. A környezeti tényezők közül érdekes, miszerint számos vizsgálati eredmény azt mutatja, hogy a nagyon tiszta és a higiéniára kínosan ügyelő környezet kedvez az allergia kialakulásának szempontjából. Ennek alapja, hogy a szervezet kevesebb allergénnel találkozik, így kevésbé tud kifejlődni a védekezés mechanizmusa, vagyis a tolerancia. A leptint, mely jelen ismereteink szerint az egyik fő szerepet játssza az elhízás kialakulásában, nem egy esetben összefüggésbe hozták az élelmiszerallergiával. Emellett més pontosan nem körvonalazódott az elképzelés, de a gyomor pH-ját növelő savlekötők és a gyermekkori multivitamin adásának is lehet élelmiszerallergiára hajlamosító hatása.

 Az élelmiszeripar is hibás

Manapság az élelmiszeripar is hatalmas változásokon megy keresztül. Változnak az alapanyagok, mások az előállító és feldolgozó folyamatok, és ezen összetevők változása nagyon gyorsan zajlik. Az étkezés egyre változatosabb, ma már sokkal könnyebb más kultúrák, akár több ezer kilométerre található földrajzi területek gasztronómiai jellegzetességeinek megismerése. Az új ízek addig ismeretlen alapanyagoknak és feldolgozási eljárásoknak köszönhetők, melyek a szokatlan íz világon túlmenően addig nem ismert keresztreakcióba léphetnek a helyileg preferált élelmiszerek összetevőivel. Egyre növekszik a finomított, túlfinomított, agyon feldolgozott élelmiszerek iránti kereslet, melyeknek jellemzője, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak önmagukban is jelentős allergén hatással bíró összetevőket. A mesterséges színezékek, ízfokozó, tartósítószerek és más adalékanyagok jelentős allergén hatással rendelkeznek. De a nyers élelmiszerek fogyasztása sem garancia arra, hogy nem alakul ki ételallergia. A növény védőszerek, műtrágyák, hozamfokozók, az állattartás során alkalmazott speciális tápszerek és antibiotikumok mind-mind idegenként hatnak az emberi szervezet számára.

Forrás: Webbeteg

Képek: allergiavizsgalatok.huantalvali.com

 

 

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 12.11.

Ma Árpád, Árpádina napja van.

Így készítsük fel a gyermekünk immunrendszerét a télre

Hideg szelek, esős napok, átázott kiscsizmák, náthás gyermekek. A téli hónapok megérkeztével a meghűléses megbetegedések egyre gyakrabban jelentkeznek...

  • 2016-12-08 22:00
Mia Couto: Az oroszlán vallomása

Mágia és valóság keveredik a mozambiki szerző, Mia Couto Az oroszlán vallomása című könyvében. Hősei az ősi afrikai hiedelmek és a modern világ realiz...

  • 2016-12-08 20:20
Kökény Attila: „Ez lesz életem csúcspontja”

Teljesülni látszik Kökény Attila dédelgetett álma: első nagykoncertjén több ezres közönség előtt adhatja elő dalait szimfonikus zenekari kísérettel a ...

  • 2016-12-08 19:10
Legjobb női elismerést szerzett a MAVIR

Idén kilencedik alkalommal hirdette meg Legjobb Női Munkahely pályázatát a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség. Társaságunk a 250 fő feletti válla...

  • 2016-12-08 10:14
Frédéric Beigbeder: Oona és Salinger

Tényeken és legendákon alapul Frédéric Beigbeder sikerregénye, ami J. D. Salinger és Oona O’Neill rövid életű szerelmét próbálja rekonstruálni. Az 194...

  • 2016-12-07 21:32

hirdetés

Az ajkakon a hangsúly!

A karácsony és a szilveszter minden évben rendre eljön, de a trendek, és az aktuális divat, folyamatosan változik. A Make up by KIPRA márka szépség sz...

  • 2016-12-07 20:10
Izgalmas hónapokat él most Farkasházi Réka

Nagy az izgalom Farkasházi Réka és a Tintanyúl háza táján, hiszen a zenekar 10. születésnapjára elkészült a Bumm, Bumm, Bumm! című új zenei anyag, ame...

  • 2016-12-07 18:58
Náray Tamás először lépett a nyilvánosság elé festményeivel

Az elmúlt években divattervezőként és üzletemberként is egyre inkább tudatosan háttérbe vonuló Náray Tamás új életet kezdett. Lélekben már 15 éve, a n...

  • 2016-12-07 10:48
Bill Clegg: Volt valaha családod

Hogyan dolgozzuk fel a veszteséget, a hiányt, a kitöltetlenül hagyott űrt? Bill Clegg Volt valaha családod című regénye lebilincselő történet, aminek ...

  • 2016-12-06 21:52
Fantasztikus reklámfilm készült a Trónok harca sztárjaival

A Trónok harca sorozat két ikonikus szereplőjének (a Hegy és Septa Unella) közreműködésével hívja fel a figyelmet a PET palackok okozta mértéktelen kö...

  • 2016-12-06 20:41

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés