Partnereink

A hőkezelés nem befojásolja a tej minőségét

A hőkezelés nem befojásolja a tej minőségét

Sokan gondolják úgy, hogy a boltokban kapható tejek értéke csökken, mert a pasztőrözéssel, netán az UHT kezeléssel elvesznek belőle az értékes tápanyagok. A tartós tejeket, amik kizárólag UHT technológiával készülnek, néhányan egészségtelennek tartják.

Ám az igazság az, hogy a tej tápanyagtartalma, pontosabban A- és D-vitamintartalma inkább a zsírtartalmától függ, mintsem a hőkezelés módjától. A zsír eltávolításakor (amit fölözésnek hívnak), a zsírban oldódó vitaminok egy része a tejzsírban marad, viszont cserében a tej energiatartalma is jelentősen csökken, ami előnyös lehet például fogyókúra esetén. A pasztőrözés vagy az UHT eljárás legfeljebb 10 százaléknyi veszteséget okoz a vitaminok mennyiségében, az egyéb tápanyagok és az energiatartalom is változatlan marad, tehát ugyanolyan egészséges a simán pasztőrözött, az ESL technikával készült hosszabban eltartható vagy az UHT tej is.

A gyakran említett tévhittel ellentétben a tejet nem is vizezik, illetve tartósítószert, egyéb adalékanyagokat sem tesznek bele. A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a fogyasztókhoz kerülő tej csak olyan lehet, amely magán a tejen kívül semmilyen más anyagot sem tartalmaz. Felmerül azonban a kérdés, hogy akkor hogy lehet hónapokig friss a kartondobozos tej, és hogy miért más az íze? Erre is választ ad a szakértő: „A tartósságot a speciális hőkezelésnek köszönheti, amikor egyetlen másodpercre 135 Celsius-fok fölé hevítik a tejet, ami gyakorlatilag minden baktériumot és kórokozót elpusztít benne. A fénytől és levegőtől védő többrétegű csomagolás pedig megakadályozza a romlást. Az UHT tejek kissé eltérő ízét pedig a hőkezelés során beindult fehérje- és szénhidrátreakciók okozzák.” A köznyelvben gyakran tartós tejként emlegetett italok tehát tartósítószert sem tartalmaznak, hosszú eltarthatóságukat a gyártási technológiának, ipari sterilitásnak köszönhetik.

A friss, pasztörizálatlan tej felszínén hamar egy jellegzetes tejszínréteg alakul ki, és sokan ezt is hiányolják a mai tejek esetén. Az igazság az, hogy a zsír nem tűnik el a tejből – bár a zsírtartalmat valóban beállítják a szabványok szerint – hanem azért nem látjuk, mert a homogenizálásnak nevezett eljárás során „elkeverték” azt a tejben. Ebben az eljárásban nem tesznek más, mint fizikai módszerekkel a tejzsír-gömböcskéket a lehető legkisebbekre aprózzák el, amelyek így nem úsznak fel a tej felszínére. Azonban ennek az eljárásnak még több plusz előnye is van, árulja el búcsúzóul Antal Emese: „A homogenizált tej ízét jobbnak, kissé testesebbnek érezzük, és a színe is fehérebb. Ám egészségügyi szempontból fontosabb az, hogy az ilyen tejeket még könnyebb emészteni, így akár gyomor-bélpanaszok esetén is a kiegyensúlyozott étrend része maradhat a tej.”

Szöveg: TÉT Platform

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 07.23.

Ma Lenke napja van.

Hogyan legyél alfacsaj?

Jól ismerjük azt a nőtípust, aki, ha belép a szobába, vonzza a tekintetet és mindenki a közelében akar lenni. De vajon mi a titkuk? Összegyűjtöttük az...

  • 2017-07-23 19:21
Öt szett, amit mindenképpen vigyél magaddal a nyári utazásodra!

Megérkezett a júliusi kánikula, mikor ez emberek nagy többsége elindul a jól megérdemelt szabadságára. Akár egyedül vágunk útnak, akár párosan, az uta...

  • 2017-07-23 15:11
Egyedülálló újcirkusz és tánc show-val zárul a világbajnokság

Nagyszabású és látványos újcirkusz és táncprodukcióval ünnepli az emberfeletti teljesítményt nyújtó sportolókat, valamint a szurkolókat és önkénteseke...

  • 2017-07-23 11:02
A szerencse idén is az utcán hever Veszprémben

Július 19-én ismét hangjegyek röpködnek Veszprém légterében, hisz’ indul a hazai fesztiválpaletta egyik legkedvesebb eseménye, az OTP Bank Veszprémi U...

  • 2017-07-08 21:05
Strandok Éjszakája

Éjszakai lubickolás a hazai strandokon? Ez nem csupán vágyálom, hiszen évről évre tárt kapukkal várja a Standok Éjszakája azokat a vendégeket, akik na...

  • 2017-07-08 18:51

hirdetés

Ismét itt a Gateway to Space

Június 1-jén nem csupán a világ legnagyobb utazó űrkiállítása, a Gateway to Space landolt a Millenárisban, de egy különleges 3D-s vetítési technikával...

  • 2017-07-08 14:40
Jöhet egy felejthetetlen badacsonyi kirándulás!

Vízitaxival jöttél? Tekeregj tovább ingyenes buszunkkal! A kikötőtől indulunk, a hegy tetejéig meg sem állunk! Útközben bejárjuk Badacsony legjobb hel...

  • 2017-07-08 12:40
A rutin volt a nyerő a Duna felett

Tizenhárom évvel legutóbbi győzelme után a hétvégén ismét brillírozott az amerikai Kirby Chambliss a Red Bull Air Race budapesti futamán. A korábbi ké...

  • 2017-07-08 09:41
Tombol a Star Wars mánia!

A július közepén induló új animációs szériában néhány igazán meghatározó szereplőre fókuszálnak.

  • 2017-07-05 10:10
Futurobi: fantasztikus ökomusical, 3D Vj technikával

Július 1-jén nem csupán a világ legnagyobb utazó űrkiállítása, a Gateway to Space landolt a Millenárisban, de egy különleges 3D-s vetítési technikával...

  • 2017-07-04 19:11

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés