hirdetés

Partnereink

FlexiOss: szenzációs orvosi szabadalom Lengyelországból

hirdetés

FlexiOss: szenzációs orvosi szabadalom Lengyelországból

Lengyelország keleti részén, Lublinban az orvosok és a fejlesztő mérnökök élen járnak egy rendkívüli csonttechnikával, amely már több beteget is megmentett az amputációtól.

Az elsők egyike Daniel Bardega volt. Egy motorbaleset után választás elé került: vagy aláveti magát egy kísérleti eljárásnak, vagy elveszti jobb lábát.

Több évvel az operáció után azt meséli, hogy kezdetben eléggé aggódtak, mert egyáltalán nem volt biztos, hogy a szervezete befogadja ezt az anyagot.

hirdetés

A balesetben Daniel combcsontja roncsolódott össze. Orvosa, Dr. Adam Nogalski mesterséges csontdarabkákból és fémlapokból építette újra a femur hét centiméteres szakaszát. Úgy emlékszik, hogy a legnagyobb problémát a csontokban lévő üregek okozták, de meg tudták oldani az új alapanyag beépítésével. Egy olyan képet mutat, amelyet az operáció után nyolc évvel készítettek, szerinte azt bizonyítja, hogy az eljárás bevált. Ez szabad szemmel is látható, hiszen Daniel mankó nélkül jár.

A FlexiOss nevű technológia fejlesztésében a biokémikus Anna Belcarz is részt vett.

Tudta, hogy az orvosok nem szeretik a csontpótló anyagokat, amelyeket elég nehézkes használni. A FlexiOss ezzel szemben szükség szerint darabolható és alakítható, ha pedig benedvesítik, még hajlítani is tudják. Mesterséges összetevőkből áll, nem tartalmaz állati csontot, így kisebb a kilökődés kockázata. A csontsejtek képesek növekedni a belsejében és körülötte is.

Forrás: Euronews

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 03.28.

Ma Gedeon, Johanna napja van.

Egy nap alatt 500 spanyol halt bele a COVID 19-be

Egyetlen nap alatt több mint 500-al, 2800-ra emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma Spanyolországban.

  • 2020-03-25 18:51
Hírességek, akik megfertőződtek a koronavírussal

Az első nemzetközi sztárok Tom Hanks színész és felesége, Rita Wilson színésznő-énekes voltak, akik közösségi oldalukon megosztották: elkapták a koron...

  • 2020-03-25 16:23
Chain Bridbe Pop - Engedd szabadon

„Elengedni mindazt, ami nem jó, kiüríteni a fiókokat a fejben, megbecsülni mindent, ami van és tényleg fontos a számunkra.”

  • 2020-03-25 12:13
Meghalt Astérix és Obelix megalkotója, Albert Uderzo

92 éves korában elhunyt Albert Uderzo, Astérix és Obelix megalkotója. A legendás képregénykészítő, író és grafikus halálát szívroham okozta.

  • 2020-03-25 10:35
Karanténba vonult Angela Merkel

Házi karanténba vonult a német kancellár, mert az őt pénteken megvizsgáló orvos koronavírus tesztje pozitív lett – jelentette a német Der Spiegel.

  • 2020-03-25 08:05

hirdetés

Az utolsó órákban vagyunk a tömeges megbetegedések előtt

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a koronavírus-járvány Magyarországon is átlépjen a tömeges megbetegedések szakaszába Müller Cecília országos tisztifő...

  • 2020-03-24 17:42
Az A-s vércsoportú emberek érzékenyebbek a koronavírusra

Könnyebben megbetegedhetnek az A-s vércsoportú emberek az új koronavírustól, és a többi vércsoporthoz képest nagyobb százalékban van szükség körükben ...

  • 2020-03-24 16:06
A koronavírus nem képes életben maradni az ivóvízben

Az ENSZ azt a célt tűzte ki célul, hogy 2030-ra mindenki számára biztosított legyen az ivóvízhez való hozzáférés, éppen ezért világszerte javítani kel...

  • 2020-03-24 14:18
Az e-oktatás nem lehetetlen küldetés!

Napjainkban az e-oktatás témája az oktatási hatóságok, a tanárok, a szülők és a diákok közös platformjának bizonyul. Mindannyian az oktatás jövőjének ...

  • 2020-03-24 13:09
Több száz hangoskönyv lett ingyenesen hallgatható

A közmédia a kialakult helyzetre reagálva jelentős lépéseket tett, hogy megkönnyítse az oktatási tartalmakhoz és kulturált szórakozáshoz történő hozzá...

  • 2020-03-24 10:56

Minden cikk

hirdetés

hirdetés