A rák és a szénhidrátok kapcsolata
hirdetés
A 20-21. század során a magas glikémiás indexű finomított szénhidrátok fogyasztása egyre nagyobb hangsúlyt kap, különösen a zsírfóbia által vezérelt, 1980 körül bevezetett étrendi ajánlások hatására.
Ezt bizonyítja az, hogy a diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegek száma 1958 és 2010 között a hétszeresére nőtt az USA-ban." A nyugati népesség körében a 19. század vége óta folyamatosan nő az elhízottak aránya, majd a nemzeti étrendi ajánlások hatására ez a folyamat rendkívüli módon felgyorsult. Az epidemiológiai és állatkísérletes vizsgálatok egyértelműen azt bizonyítják, hogy az elhízás a rák egyik legkomolyabb kockázati tényezője. Ennek több oka is van. A finomított szénhidrátok túlfogyasztása inzulinrezisztenciához vezet, ami magas inzulinszintet, magas vércukorszintet és szervezetszintű gyulladást eredményez. Ezek önmagukban és együttesen egyaránt kiváló táptalajt jelentenek a sejtburjánzás számára. Az inzulin és a vele együtt emelkedő Inzulinszerű Növekedési Faktor-1 serkentőleg hat a sejtosztódásra. Mint Ottó Warburg már az 1920-as években megállapította, a ráksejtek nagy cukor-fogyasztók," s a cukorfelvétel üteme meghatározza a rák növekedésének sebességét."' A ráksejtek nem válnak inzulinrezisztenssé," sót maguk idézik elő a normál sejtek inzulinrezisztenciáját, növelve a daganatsejtek cukorhoz jutását." A daganatsejtek felszínén az inzulinreceptorok száma többszöröse a normál sejtekének." A gyulladás mindig fokozott vérbőséggel jár, és a rákos daganatok fejlődésében fontos szerepet játszanak a frissen képződő új erek."
hirdetés
Epidemiológiai vizsgálatok szerint a normálisnál magasabb vércukorszint önmagában jelentős kockázatnövekedést jelent a rákra nézve. Normál vagy csökkentett kalóriatartalmú étrenden tartott patkányokban karcinogén anyagokkal nem lehetett rákot provokálni, míg jól táplált társaiknál igen. Az állatokba ültetett daganatsejtek osztódásának ütemét az állat vércukorszintje határozta meg." A ketogén étrenddel, amely 4:1 arányban tartalmaz zsírt és fehérjét, jelentős eredményeket értek már el állat- és embervizsgálatokban is." " A ketogén étrend tumornövekedést lassító hatásának egyik tényezője, hogy a legtöbb tumorsejt nem tud ketontesteket energiatermelésre felhasználni, míg ez az egészséges sejtek számára nem jelent problémát, így a paleoétrend védőhatása részben az alacsony (normális) inzulin- és vércukorszintekkel és a ketózisközeli állapottal magyarázható. A ketogén étrend további hatása, hogy a sejteken belül a zsírsavak el- égetésével a szervezet képes csökkenteni deutérium szintjét, ami rendkívül fontos a rákmegelőzésben.
A D vitamin es a rak kapcsolata
A természeti népek rákmentességét elemezve két alapvető tényezőre vezethetjük vissza a nyugati világ rákjárványát. Az egyik a D-vitamin hiánya. Már 100 éve leírták a jelenséget, miszerint észak felé haladva egyre gyakoribb a rák előfordulása, de ezt csak a '40-es években hozták kapcsolatba az UV-sugárzás évi mennyiségével és intenzitásával. A D-vitamin szabályozza a sejtosztódást, gyulladáscsökkentő hatású, és serkenti az immunműködéseket. A leggyakoribb rákfajták, mint a mellrák, a vastagbélrák, a prosztatarák és további tíztizenötféle rák szorosabb-lazább kapcsolatot mutat a D-vitamin-hiánnyal. 60 ng/ ml vérszint esetén a mell- és vastagbélrák vonatkozásában 60%-os kockázatcsökkenésről számolnak be a kutatások." Modern kalkulációk szerint már napi 2000 NE D-vitamin is 25%-kal csökkentené a rákkockázatot népességi szinten, és három évvel nőne a várható élettartam.
Forrás
http://hvg.hu/plazs/20130624_Kiehezteti_a_rakos_sejteket_a_paleolit_dieta