hirdetés

Partnereink

Meg szoktad nézni vásárláskor az élelmiszerek címkéit?

hirdetés

Meg szoktad nézni vásárláskor az élelmiszerek címkéit?

A termék címkéjén az összetevők között megtaláljuk az E-számokkal is jelzett, az előállítás során felhasznált adalékanyagokat. Az „E-számok” Európa országaiban egységes jelöléssel rendelkező adalékanyagok, amelyek azért is kapták ezt a jelölést, hogy az arra érzékeny, allergiás fogyasztók a címkéről minden körülmények között leolvashassák, ha számukra veszélyes anyagot tartalmaz az élelmiszer.

Az adalékanyagokat az élelmiszer tulajdonságainak kedvező irányba történő befolyásolására alkalmazzák. Az adalékanyagok alkalmazásának célja lehet az élelmiszer romlásának késleltetése, a kívánt állag, szín- és ízhatások elérése.

hirdetés

Az adalékanyagok legfontosabb csoportjai az alábbiak:

  • E 100-180            Színezékek
  • E 200-299            Tartósítószerek, antioxidánsok, savregulátorok
  • E 300-399            Antioxidánsok, ízmódosítók
  • E 400-499            Zselésítő, sűrítő, emulgeáló anyagok
  • E 500-599            Savasság szabályozók, csomósodásgátlók, fényezőanyagok, vegyes adalékok
  • E 600-699            Ízfokozók és módosítók
  • E 900-999            Édesítőszerek, vegyes adalékok, egyéb anyagok
  • E 1000-1500        Egyéb kiegészítő- és segédanyagok

Egy élelmiszer-adalékanyag csak akkor használható fel, ha a rendelkezésre álló tudományos kutatási eredmények alapján ártalmatlan, tehát a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti. Az adalékanyagok az élelmiszerekben csak engedélyezett mennyiségben lehetnek jelen, ami rendszerint nagyon kis mennyiség. Vannak olyan fogyasztók azonban, akik érzékenyebben reagálnak a különféle adalékanyagokra, náluk allergiás tünetek, esetenként súlyosabb megbetegedések is kialakulhatnak.

Néhány példa az adalékanyagok különböző csoportjaiból azokra, amelyek leggyakrabban okozhatnak problémát.

  • A tartósítószerek (pl.: benzoesav E210, szulfitok E221-228, kéndioxid E220) viszkető kiütéseket, érgyulladást, bőrgyulladást, rohamokban jelentkező nehézlégzést okozhatnak. A mesterséges színezékek közül főleg az azofestékek (pl.: tartrazin E102, kurkuminok E100, kinolinsárga E104, narancssárga E110, kárminsav E120, amarant E123, eritrozin E127) válthatnak ki túlérzékenységi reakciót.
  • A szulfittartalmú ételek súlyos asztmás rohamot, erős fejfájást és ödémát válthatnak ki, az arra érzékeny személyeknél.
  • Az állagjavító anyagok közül lehetséges allergiát okozók (pl.: agar-agar E406, alginsav E400, szentjánoskenyérmag-liszt E410, xantán E415).
  • Az aromaanyagok közül a mesterséges etil -vanillin allergiát kiváltó hatása ismert.
  • Az ízfokozó nátrium -glutamát (E621) nagyobb mennyiségben történő fogyasztása bőrpírt, fejfájást, bőr- és nyálkahártya ödémát, hányingert válthat ki.

 

Mesterséges édesítőszerek

Két fő csoportra oszthatók: vannak energiamentes fajták, és olyanok is, amelyek szolgáltatnak energiát, de kevesebbet, mint a cukor. Az egyes édesítőszerekkel kapcsolatban az alábbi információk állnak rendelkezésre, ami a várandósság alatti fogyasztással is összefügg.

  • Aszpartám (E951): A fenilalanin és az aszparaginsav nevű aminosavak alkotják, és kis mennyiségben tartalmaz még metanolt is. Fogyasztását a szakemberek egy része engedi terhesség alatt, míg vannak olyan tanulmányok, amelyek óvatosságra intenek az aszpartámmal kapcsolatban. Ezek alapján kis mennyiségben történő fogyasztása valószínűleg nem okoz problémát, azonban az aszpartammal készült „light” üdítők és más termékek nagy mértékű fogyasztása nem javasolt.
  • Szacharin (E954): Az édesítőszer átjut a méhlepényen és kiürülése a magzati szövetekből igen lassú, ezért tanulmányokban azt javasolják, hogy tanácsos a szacharin fogyasztását kerülni a fogamzást megelőzően, a fogamzás körüli időszakban, valamint a terhesség alatt is.
  • Aceszulfám -K (E950): Mivel nincs megbízható vizsgálati eredmény terhesség alatti biztonságos fogyasztását illetően, ezért a várandós anyák inkább kerüljék fogyasztását.
  • Szorbit (E420): Energiát tartalmazó édesítőszer, mely a természetben is előfordul egyes gyümölcsökben. Biztonsággal fogyasztható ésszerű mennyiségben. Nagyobb mennyiségben (napi 30 g fölött) fogyasztva puffadást, hasmenést okozhat.
  • Mannit (E421): A szorbithoz hasonlóan mértékkel fogyasztva biztonságos, nagy mennyiségben hasmenést okoz.
  • Laktóz (tejcukor): Várandós anyukák fogyaszthatják, azonban tejcukor érzékenyeknél problémát okozhat (hasmenés, puffadás).
  • Fruktóz (gyümölcscukor): A természetben a gyümölcsökben fordul elı, szabadon fogyasztható energiatartalmának figyelembe vételével.

A fentebb említett édesítőszerekkel akkor is csínján kell bánni, ha gyermeknek szánunk valamilyen innivalót, édességet vagy élelmiszert.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 03.29.

Ma Auguszta napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés