Meg szoktad nézni vásárláskor az élelmiszerek címkéit?
hirdetés
A termék címkéjén az összetevők között megtaláljuk az E-számokkal is jelzett, az előállítás során felhasznált adalékanyagokat. Az „E-számok” Európa országaiban egységes jelöléssel rendelkező adalékanyagok, amelyek azért is kapták ezt a jelölést, hogy az arra érzékeny, allergiás fogyasztók a címkéről minden körülmények között leolvashassák, ha számukra veszélyes anyagot tartalmaz az élelmiszer.
Az adalékanyagokat az élelmiszer tulajdonságainak kedvező irányba történő befolyásolására alkalmazzák. Az adalékanyagok alkalmazásának célja lehet az élelmiszer romlásának késleltetése, a kívánt állag, szín- és ízhatások elérése.
hirdetés
Az adalékanyagok legfontosabb csoportjai az alábbiak:
- E 100-180 Színezékek
- E 200-299 Tartósítószerek, antioxidánsok, savregulátorok
- E 300-399 Antioxidánsok, ízmódosítók
- E 400-499 Zselésítő, sűrítő, emulgeáló anyagok
- E 500-599 Savasság szabályozók, csomósodásgátlók, fényezőanyagok, vegyes adalékok
- E 600-699 Ízfokozók és módosítók
- E 900-999 Édesítőszerek, vegyes adalékok, egyéb anyagok
- E 1000-1500 Egyéb kiegészítő- és segédanyagok
Egy élelmiszer-adalékanyag csak akkor használható fel, ha a rendelkezésre álló tudományos kutatási eredmények alapján ártalmatlan, tehát a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti. Az adalékanyagok az élelmiszerekben csak engedélyezett mennyiségben lehetnek jelen, ami rendszerint nagyon kis mennyiség. Vannak olyan fogyasztók azonban, akik érzékenyebben reagálnak a különféle adalékanyagokra, náluk allergiás tünetek, esetenként súlyosabb megbetegedések is kialakulhatnak.
Néhány példa az adalékanyagok különböző csoportjaiból azokra, amelyek leggyakrabban okozhatnak problémát.
- A tartósítószerek (pl.: benzoesav E210, szulfitok E221-228, kéndioxid E220) viszkető kiütéseket, érgyulladást, bőrgyulladást, rohamokban jelentkező nehézlégzést okozhatnak. A mesterséges színezékek közül főleg az azofestékek (pl.: tartrazin E102, kurkuminok E100, kinolinsárga E104, narancssárga E110, kárminsav E120, amarant E123, eritrozin E127) válthatnak ki túlérzékenységi reakciót.
- A szulfittartalmú ételek súlyos asztmás rohamot, erős fejfájást és ödémát válthatnak ki, az arra érzékeny személyeknél.
- Az állagjavító anyagok közül lehetséges allergiát okozók (pl.: agar-agar E406, alginsav E400, szentjánoskenyérmag-liszt E410, xantán E415).
- Az aromaanyagok közül a mesterséges etil -vanillin allergiát kiváltó hatása ismert.
- Az ízfokozó nátrium -glutamát (E621) nagyobb mennyiségben történő fogyasztása bőrpírt, fejfájást, bőr- és nyálkahártya ödémát, hányingert válthat ki.
Mesterséges édesítőszerek
Két fő csoportra oszthatók: vannak energiamentes fajták, és olyanok is, amelyek szolgáltatnak energiát, de kevesebbet, mint a cukor. Az egyes édesítőszerekkel kapcsolatban az alábbi információk állnak rendelkezésre, ami a várandósság alatti fogyasztással is összefügg.
- Aszpartám (E951): A fenilalanin és az aszparaginsav nevű aminosavak alkotják, és kis mennyiségben tartalmaz még metanolt is. Fogyasztását a szakemberek egy része engedi terhesség alatt, míg vannak olyan tanulmányok, amelyek óvatosságra intenek az aszpartámmal kapcsolatban. Ezek alapján kis mennyiségben történő fogyasztása valószínűleg nem okoz problémát, azonban az aszpartammal készült „light” üdítők és más termékek nagy mértékű fogyasztása nem javasolt.
- Szacharin (E954): Az édesítőszer átjut a méhlepényen és kiürülése a magzati szövetekből igen lassú, ezért tanulmányokban azt javasolják, hogy tanácsos a szacharin fogyasztását kerülni a fogamzást megelőzően, a fogamzás körüli időszakban, valamint a terhesség alatt is.
- Aceszulfám -K (E950): Mivel nincs megbízható vizsgálati eredmény terhesség alatti biztonságos fogyasztását illetően, ezért a várandós anyák inkább kerüljék fogyasztását.
- Szorbit (E420): Energiát tartalmazó édesítőszer, mely a természetben is előfordul egyes gyümölcsökben. Biztonsággal fogyasztható ésszerű mennyiségben. Nagyobb mennyiségben (napi 30 g fölött) fogyasztva puffadást, hasmenést okozhat.
- Mannit (E421): A szorbithoz hasonlóan mértékkel fogyasztva biztonságos, nagy mennyiségben hasmenést okoz.
- Laktóz (tejcukor): Várandós anyukák fogyaszthatják, azonban tejcukor érzékenyeknél problémát okozhat (hasmenés, puffadás).
- Fruktóz (gyümölcscukor): A természetben a gyümölcsökben fordul elı, szabadon fogyasztható energiatartalmának figyelembe vételével.
A fentebb említett édesítőszerekkel akkor is csínján kell bánni, ha gyermeknek szánunk valamilyen innivalót, édességet vagy élelmiszert.