hirdetés

Partnereink

Nem csak az ázsiaiak szeretik a rizst

hirdetés

Nem csak az ázsiaiak szeretik a rizst

A rizs a lakosság több mint felének tápláléka. A rizst a szemek színe és alakja szerint osztályozzák.

A barna rizs attól barna, hogy a hántolást követően nem távolítják el róla a pelyvás héj alatti „ezüsthártyát”, ami korpa és csíra, így nagyobb a tápértéke, de lassabban fő, és így keményebb marad. Magas a szelén, rost, mangán, magnézium, vas és B1, B3, B6 vitamintartalma. Tartalmaz E és K vitaminokat, és rengeteg esszenciális aminosavat és egyéb nyomelemeket. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Az opál rizs a hántolt rizsek egy különleges változata, melyet még a héjában felgőzölnek, s csak azután hántolnak. Ez a nyersen hántott-koptatottnál finomabb, tápdúsabb, s bár eredetileg a színe barnás, kifehéredik, mire megnő. A fehér rizs kevésbé jellegzetes ízű, a szemeket hántolják és koptatják. ’A’ vagy ’B’ minőségben kapható. A fényezett rizs a fényezetlen fehér rizsből fényező anyagok hozzáadásával készül. A vadrizs sötét színű, igazából nem rizs, hanem egy másik fűféle, a tuszkaróra termése, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a rizsféléket. A basmati rizst a Himalája lábainál termesztik már több száz éve. Hosszúszemű és kicsit illatos, a neve is azt jelenti, hogy az illatok gyöngye. A világ legjobb rizsének tartják, évszádok ót exportálják az Arab és Európai országokba. Aromás íze van, diós kissé, kiváló ázsiai, főleg indiai ételekhez. A jázmin rizs Thaiföldről vagy Kínából származik. Illatos rizsnek is nevezik, mert főzéskor enyhe virágaromát áraszt. Párolásakor a szemek megpuhulnak, és egymáshoz tapadnak, - így könnyen lehet pálcikával enni. Süteményekhez, vagy rizottó típusú ételekhez nem ajánlott. A vörös rizs főleg Thaiföldön terem, rövid szemű rizs, kissé rágós, diós ízű. A színe vörösebb lesz főzéskor, nagyon finom barna rizzsel vagy jázmin rizzsel. Remekül passzol salátákba. A hosszú szemű rizs főzéskor nem tapad össze, „pergős”, ezért elsősorban hagyományos köretnek való. A rövid szemű fajták általában puhára főnek, és hajlamosak az összetapadásra, ezért ezeket könnyebb pálcikával enni, és például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobbak. Rizottókészítésre kizárólag ezek alkalmazhatóak.

hirdetés

A rizs biztosítja az egész emberiség kalória bevitelének kb. egyötödét. De csak a barnarizsnek magas a tápértéke. Ez azért van, mert a hántolás, fényesítés miatt a rizs elveszti B-vitamin tartalmának mintegy 70%-át, és vastartalmának 60%-át. Valamint a hántolt rizs magas Glikémiás indexe miatt, nem ajánlott diabetikusoknak, és azoknak sem, akik túlsúlyosak. A korpában található rizs csökkenti a koleszterin szintet, ezért szív- és érrendszeri betegségeket is megelőzhet. A rizst általában nem főzzük, hanem pároljuk. Minden rizstípust különböző módon kell elkészíteni. Kövessük mindig a csomagoláson feltűntetett utasítást.

A hántolt rizst folyóvízben, szűrőben kell megmosni, és jól lecsurgatni. Hevítsünk kevés olajat, a rizst beleforgatjuk, és addig kell kevergetni, amíg üveges nem lesz, opálos. Ekkor fel kell önteni kétannyi forró vízzel, mint amennyi a rizs. Az elején pohárba öntve a rizst, könnyű megállapítani a térfogatát. A vízbe sót, esetleg borsot kell tenni, valamint egy kis fej, meghámozott, de egyben hagyott vöröshagymát, ezt majd a végén ki lehet dobni. Ha felforrt a víz, egészen kicsire vesszük a tüzet, s fedő alatt készre pároljuk a rizst. Amire megpuhul, felszívja teljesen a folyadékot.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.20.

Ma Tivadar napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés