hirdetés

Partnereink

Lasagne á la Brasileira

hirdetés

Lasagne á la Brasileira

Az olasz konyha egyik legfinomabb fogása nem más, mint a lasagne, amit a „csizmaország” lakói megannyi változatban készítenek. Mi, magyarok azonban a darálthúsból készült változatot részesítjük előnyben, valószínűleg azért, mert gazdag a paprikában, hagymában, paradicsomban.

Magához a raguhoz kell majd1 ek olívaolaj, 2 nagy db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 közepes db kápia paprika (kaliforniai paprika is lehet, amit találunk), 600 g darált marhahús (másmilyen hús is megfelel), 500 ml paradicsomszósz (dobozos, teljesen egyszerű változata), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 dl víz. A besamel mártás összetevői:650 ml tej, 6 csapott ek finomliszt, 2 közepes db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma. És persze kell 250 g főzés nélküli lasagne tészta, valamint 20 dkg reszelt trappista sajt.

hirdetés

Keressünk egy jó nagy (wok) serpenyőt, 1-2 ek olívaolajat tegyünk bele, közepes fokozaton hevítsük. Ezután mehet bele a két apróra vágott vöröshagyma, és a szintén apróra vágott fokhagyma. Folyamatosan kevergessük, míg el nem éri az aranybarna színt. Adjuk hozzá az apróra vágott paprikákat és a darált húst. Fűszerezzük sóval és borssal, addig, míg saját magunknak nem ízlik! Ha a hús fehéres, tehát megfőtt, adjunk hozzá egy kis vizet (100-150 ml) és a paradicsomszószt. Hagyjunk a paradicsomszószból egy kicsit!

A besamel mártás elkészítése nem nehéz.Egy kisebb fazékban kis olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymákat. Egy másik edénybe öntsük bele a tejet, és tegyük bele a lisztet, majd keverjük össze. A lisztes tejet adjuk hozzá a hagymákhoz, és kevergessük alacsony lángon, míg nem sűrűsödik be. Ha nem tűnik elég sűrűnek, adjunk még hozzá lisztet, ha túl sűrű, öntsünk még hozzá tejet. Fűszerezzük sóval és borssal, ízlés szerint.

Végül pedig jön a lasagne összerakása.Vegyünk elő egy a képen is látható méretű és formájú tepsit. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (alsó-felső sütés). Tegyünk egy réteget a lasagne tésztából, addig mozaikozzunk, amíg mindenhol nem lesz egy réteg tészta. Osszuk el ketté a ragut, és öntsük rá az egyik felét a tésztára. Ezután a besamel mártás felét is szépen oszlassuk el a ragun. Jöhet egy réteg tészta, majd a ragu másik fele és a besamel másik fele, majd még egy réteg tészta. A tetejére locsoljuk rá a megmaradt paradicsomszószt (fel is hígíthatjuk vízzel). Ez azért fontos, hogy a tetején ne legyen kemény a tészta. Utolsó lépésként reszelt sajttal szórjuk meg. Tegyük be körülbelül 30 percre a sütőbe.

Bónuszrecept az olasz ízek kedvelőinek

Annyira belejöttünk a sütés főzésbe, hogy úgy gondoltam, jó, ha megosztok még egy receptet arra az alkalomra, ha még maradna bolognai ragu. Ez a finom étel nem más, mint a sajttal töltött gnocchi gombás bolognai szószban átsütve!

Hozzávalók a gnocchihoz: 1 kg lisztes burgonya, 20 dkg finomliszt, 1 db tojás, 2 ek olívaolaj, só ízlés szerint, 10 dkg kecskesajt (közepes keménységű).

Gombás bolognai szósz: 50 dkg darált sertéshús (azaz ízlés szerinti), 1 közepes db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 6 közepes db gomba, 0.5 közepes db paprika, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 nagy db paradicsom, 2 ek sűrített paradicsom, 2 kávéskanál zöldséges ételízesítő, só ízlés szerint, durvára őrölt fekete bors ízlés szerint, 4 dl víz (annyi, hogy knapp elfedje a húst).

Sütéskor kell még: 5 dkg parmezán sajt (durvára reszelve).

Elkészítés: A héjában megfőtt krumplit lehámozzuk, áttörjük, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ca. 0.5 cm vastagságúra kinyújtjuk lisztezett deszkán. 4 cm-es négyzetekre felvágjuk, és mindegyik négyzet közepére teszünk egy megfelelő méretű db kecskesajtot. A négy csücsköt összefogjuk, és kézzel gombócot formálunk belőlük. 2 liter felforralt sós vízben, lassú tűzön addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal tálba szedjük.

Ezután jön a gombás bolognai szósz elkészítése.A megtisztított zöldségeket aprítjuk (hagyma, paprika, fokhagyma apróra kockázva, gomba szeletelve), és a felhevített olívaolajon az egészet addig pirítjuk, míg a gomba leve félig elfőtt. Hozzáadjuk a húst és a fokhagymát, állandó kevergetés közben. A hús fehéredéséig pirítjuk az egészet. Ha szükséges, pici vizet adhatunk alá. Félrehúzzuk a lábast és beleszórjuk a pirospaprikát, az ételízesítőt, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Felöntjük 4 dl vízzel úgy, hogy éppen ellepje a húsos keveréket. Tetejére karikázzuk a friss paradicsomot. Közepes hőmérsékleten készre főzzük.

A szósz 2/3-t beleöntjük egy ízlés szerinti tűzálló tálba, megszórjuk reszelt sajttal. Ennek tetejére szépen elosztjuk a gombócokat, erre is szórunk a sajtból. A maradék szószt rákanalazzuk, és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Mikor a gombócok teteje zsemleszínűre megpirult, rászórjuk a maradék sajtot olvadásig.

Képek: olasz-fozoiskola.hu és olasz-fozoiskola.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.24.

Ma György napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés