hirdetés

Partnereink

Titokban tesztelte egy olasz séf a budapesti éttermeket

hirdetés

Titokban tesztelte egy olasz séf a budapesti éttermeket

Február végén derül ki, hogyan teljesítettek a budapesti éttermek a 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari szerint. A Dining Guide idén már tizenkettedik alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legfontosabbat a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat.

Idén egyedülálló, új bírálati rendszer szerint készül a rangsor, a végső tízes sorrendet ugyanis egy 2 Michelin-csillagos olasz külföldi séf állítja fel.  A többi Magyarországon fellelhető rangsorhoz és kalauzhoz képest ennek köszönhetően a Dining Guide értékelése a legobjektívebb és legszakmaibb. A gálával egyidőben, február 29-én jelenik meg az a kiadvány is, amely a következő évben hasznos kísérője lesz a kulinária kedvelőinek: ez nem más, mint a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz.

hirdetés

Az Év Étterme díjat 2004-es alapítása, és 2005-ben való első kihirdetése óta komoly érdeklődés kíséri. A Dining Guide, mint Magyarország legrégebbi és legmértékadóbb gasztronómiai platformja idén úgy döntött, továbbfejleszti meglévő értékelési rendszerét, így az idei évben komoly változásokra került sor e téren, mind a pontozási rendszer, mind a tesztelők személye változott.

A korábban megszokott 20-as pontrendszert idén 100 pontosra cserélték, ily módon könnyebben és átláthatóbban tudják besorolni az éttermeket. Az értékelés kifejezetten a magyarországi viszonyokhoz igazodik, nem a 3 Michelin-csillagos éttermek színvonalához hasonlítják a teljesítményeket, hanem a hazai kínálat szereplőihez. A legjobb magyar étterem sem kaphat többet 91-92 pontnál, ezáltal teszi a őket motiválttá a későbbi fejlődésre is.

A Dining Guide szerkesztősége  elsőkörben összeállította a hazai éttermek TOP100-as listáját, ezeket az éttermeket látogatták meg az év folyamán többször tesztereik. Több fordulóban szűkült le a lista arra a TOP20 étteremre, melyeket idén először egy nemzetközi szaktekintély, a La Peca étterem 28 éve Michelin-csillagos olasz séfje, Nicola Portinari is letesztelt. A folyamat végén ő határozza meg, melyik a tíz legjobb étterem. Szintén ő ítéli oda a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat is. A híres séf a nemzetközi sztenderdekhez viszonyítva értékeli a legjobb éttermeket, ezzel segíti a magyar gasztronómia nemzetközi élmezőnybe való integrálódását.

 „Szerencsére Magyarországon is vannak fiatal séfek, akik már nagyon jó irányban haladnak” – mondta Nicola Portinari a tesztek után. – „Nálunk Olaszországban ez azért sokkal könnyebb, mert nagyon sokféle alapanyagból lehet válogatni, és régi, szinte antik hagyományokhoz is lehet nyúlni a konyhában is. Magyarországon a séfeknek most újra fel kell fedezniük az alapanyagokat, meg kell érteniük, hogy mi mindent használhatnak. Kevesebb regionális stílusjegy van a magyar konyhában, de a lehetőségek, adottságok azért itt is megvannak. Például fontos, hogy a termelők is ráérezzenek, hogy másra van szükség a mai gasztrokultúrában, és a változások kezdődhetnek akár a földművesek vagy az állattenyésztők körében is.”

Az idei változások lényegét Herczeg Zoltán, a gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője foglalja össze: „Nincs részrehajlás, nincs érdek, nincs személyes szimpátia, hanem tiszta, reális és legfőképpen használható, fogyasztóbarát értékelés van. Hisszük, hogy a gasztronómia is egy szakma, és nem újságírók és bloggerek kell, hogy eldöntsék, kik a legjobbak. Utóbbi esetben sokszor érzelmi alapon, szubjektív szempontok alapján alakul ki a tesztelő véleménye. Ezt szeretnénk mi elkerülni. Azt szeretnénk, hogy amikor az étterembejáró közönség fellapozza a gála napján megjelenő Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauzt, akkor kiderüljön számára, hol érdemes enni. Ez lesz tehát az első magyar nyelven is hozzáférhető éttermi kalauz, amely a legmagasabb elvárásokat is kielégíti, utat mutat, tanácsot ad és olyan helyre irányítja a vendéget, ahol a pénzéért minőséget, megfelelő alapanyagokból készült kreatív ételeket, ápolt környezetet, intelligens, kulturált kiszolgálást kap. Ezzel tehát idén először nem csak gasztronómiai, hanem valamilyen szinten fogyasztóvédelmi információkkal is szolgálunk, hiszen a vendég ideje és pénztárcája egyaránt fontos nekünk, hogy továbbra is elkötelezett híve legyen a magyar éttermek látogatásának.”

Február 29-én a Larus Rendezvényközpontban kerül sor a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj átadására, és másnaptól már elérhető lesz a különleges gonddal készített, sokak által hatalmas érdeklődésre számot tartó Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is.

Forrás: diningguide.hu és diningguide

Képek: egrinapok.hu

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.20.

Ma Tivadar napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés