hirdetés

Partnereink

Ezek az olaszok legkedveltebb alapanyagai

hirdetés

Ezek az olaszok legkedveltebb alapanyagai

Az olasz konyha nagyon gazdag és változatos, fogalmazhatnánk úgy is, hogy nem csak pizzából és spagettiből áll nekik a világ.

Az olaszok nagyon szeretik a különleges ízeket és alapanyagokat. Tudjuk, hogy sok paradicsomot és bazsalikomot használnak, de ezen felül sokkal több olyan összetevő van, amivel szeretnek főzni. Hogy kicsit jobban betekintsünk az olaszok ízlésébe, kiemelek néhány nagyon nagy kedvencet.

hirdetés

Peperoncino

Az olasz konyha egyik főszereplője a csípős paprika, amit több névvel is illetnek: peperoncino, diavulicchiu, frangisello, cerosello. Régen tréfásan „a parasztok eledelének” is hívták, utalva ezzel arra, hogy a csípős paprika szegényes étkezésük egyik főszereplője volt. A nagymértékű paprikahasználat annak is köszönhető, hogy régen o malária elleni védekezésben gyógyhatást tulajdonítottak neki, valamint úgy tartották - és tartják sokan ma is -, hogy a csípős paprika a szerelmi képességet is növeli.

Szarvasgomba

Abruzzo Olaszország egyik leggazdagabb szarvas-gombatermő területe. A tartományban legalább huszonnyolc különböző fajtája terem e gombának, de a legnagyobb mennyiségben három fajta: az aquilai és a teramói fekete szarvasgomba, valamint a fehér szarvasgomba.

Juhsajt

Az észak-olasz tartományokban évszázadokon át a pásztorkodás volt a legfőbb tevékenység, így ezen a vidéken nem egy különleges, rendkívül ízletes juhsajt készül - még ma is a hagyományos receptek alapján. A juhsajtnak sok változatát kedvelik, ilyen például a pecorino sott'olio (olajba áztatott juhsajt) vagy a marcetto (bomló juhsajt) - ezek mind más és más eljárással készülnek, és az érlelés különböző fázisában kerülnek fogyasztásra.

Mucische (füstölt hús)

Ezt a kecske- vagy birkahús-specialitást úgy készítik, hogy a húst besózzák, majd rászögelik egy falapra, a napon kiszárítják, és a kémény füstjében felfüstölik. Felszeletelve, egy kevés olajjal, őrölt erős paprikával és oregánóval tálalják.

Olívaolaj

A calabriai olívaolaj-előállítás évszázados hagyományokkal bír. Az ízesített olajok, melyekbe napon szárított fűszereket áztatnak, igazi különlegességeknek számítanak, ugyanis az erős paprika-, a rozmaring-, a citrom-, az oregánó- és a bazsalikomízű olajok zamatos csemegévé varázsolják a legegyszerűbb ételeket is.

Salamé di noci (diós szalámi)

Nagyon finom helyi édesség, amely a formájáról kapta a nevét. Ezt a specialitást dióból, cukrozott gyümölcshéjból, csokoládéból, karamellizált cukorból készítik, az összetevőket felvert tojással keverik össze, a masszát fűszerezik, és végül szalámi formájúra gyúrják.

Casieddu

Kecsketejből készített ízletes sajt. Jellegzetessége, hogy készítése során - mind a tej leszűrésénél, mind a kész sajt csomagolásánál, így tálaláséi is - páfránylevelet használnak. A tejhez nagyon hasonló íze kiválóan Illik a készítés egy korábbi fázisában hozzáadott kancsóka növény erős aromájához. A sajtot főleg a nyári hónapokban készítik az Agri-völgy pásztorai.

Pezzenta

Ez a kolbász a szegények étele volt, ahogy a neve is utal rá (a pezzenta magyarul koldust jelent), eredetileg csak a sertés feldolgozásakor megmaradt részekből, a fejhúsból és belsőségekből készült, manapság azonban a henteseknél kapható Pezzenta kolbászba már disznó-, bárány-, borjú- és ürühúst is darálnak, majd vastagbélbe töltik, és ujjnyi hosszúságúra vágják. Grillen sütve vagy zöldséggel együtt megfőzve, pirítósra téve tálalják.

Képek: mondodelpeperoncino.itsalumidonfrancesco.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.26.

Ma Ervin napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés