Tonhaltorta ínyenceknek
hirdetés
Most is a legtutibb recepteket olvashatod nálunk, e cikkből megtudhatod a legjobb tonhaltorta receptjét, és még egy plusz recepttel is meglepünk!
Tonhaltorta
hirdetés
Hozzávalók: 50 dkg mélyhütött tonhal ■ 1 cm vastag, kerek cipószelet (az aljáról, ahol a legszélesebb) ■ 2 dl tejföl ■ 10 dkg juhtúró ■ 1o dkg vaj ■ 1 dl majonéz ■ fél tubus szardellapaszta ■ 1 fiola kapribogyó■ 3 evőkanál kimagozott olajbogyó ■ 1 csokor snidling ■ 1 púpozott teáskanál zselatinpor ■ fél húsleveskocka - kevés mustár – ½ citrom leve ■ 1 teáskanál reszelt citromhéj ■ ízlés szerint só és törött fehér bors.
Előkészítése: A mélyhűtött halra rácsöpögtetem a citromlevet, és megsózva hagyom felolvadni. Közben a szardellapasztát habosra keverem a vajjal, a juhtúróval, a mustárral, a finomra vágott snidlinggel, a kapribogyó leszűrt levével és a reszelt citromhéjjal. A már felengedett halat 2 dl forrásban lévő sós vízbe dobom, és az újraforrástól számított 5 percig erős lángon főzöm. Ezután lapátkanállal óvatosan alányúlva kiszedem, lecsöpögtetem és kihűtöm. A cipószeletet alufólia lapra helyezem. A főtt, csíkokra vágott halból annyit teszek rá, hogy azt teljesen befedje. Megkenem a szardellás krémmel majd új réteg halcsíkot teszek rá. Ezt addig ismételem, amíg a hozzávaló el nem fogy. A hűsleveskockát 1 dl vízben feloldom, belekeverem a zselatinport, majd forráspontig melegítem. Átszűrve langyosra hűlöm. A szardellás tortába hurkapálcával lyukakat fúrok (vigyázok, hogy az alsó cipólapot ne szúrjam át) és ezekbe a zselatinos husiéból két evőkanállal belecsorgatok. A többit összekeverem a majonézzel meg a tejföl le L és rácsorgatom a torta tetejére. Rányomkodom az olajbogyót és a kapribogyót, majd óvatosan, hogy össze ne törjön, alufóliába csomagolom. Egy napra hűtőszekrénybe teszem, fogyasztás előtt tálra csúsztatom, és mint a tortát cikkekre vágom.
Diós piskótarolád
Hozzávalók: A sós piskótához 2 tojás ■ 2 púpozott evőkanál liszt ■ 2 evőkanál tej ■ 1 mokkáskanál só; a töltelékhez 5 dkg finomra darált dió ■ 5 dkg felezett dióbél -5 dkg vaj ■ 5 dkg tejszínes krémsajt ■ ízlés szerint só és törött fekete bors; a tepsihez vaj és liszt
Előkészítése: A tojások sárgáját fehéredésig keverem a sóval, majd apránként hozzákeverem a tejet és a lisztet. A tojásfehérjékből vert kemény habot óvatosan hozzáadom. Egy kis tepsit vagy sütőlemezt vajjal kikenem kevés liszttel meghintem, és a masszát vékonyan rákenem. Előmelegített forró sütőbe tolom, és a lángot azonnal kicsire levéve. 6-8 perc alatt sárgára sütöm. Egy konyharuhát bevizezek, majd alaposan kicsavarom, és a megsült tésztát azonnal ráborítom. A konyharuhával együtt úgy csavarom fel. mint a rétest szokás. Úgy is hagyom kihűlni. A fél dióbél-darabokat annyi sós vízbe teszem, amennyi éppen ellepi, és 5 percig forralom, majd leszűröm. Közben a vajat a tejföllel és a krémsajttal habosra keverem, ezután hozzáadom a darált diót, a sót és a borsot. Egészen addig keverem tovább, amíg habos és könnyű krém nem lesz belőle. A már kihűlt tekercset óvatosan kicsavarom a ruhából, és egy alufólia lapra helyezem. A krémet rákenem a főtt dióbelet elosztom rajta, majd a Tésztát (ruha nélkül) ismét összecsavarva, fóliába szorosan becsomagolom. A tetejét lenyomkodom, hogy a felesleges levegő kiszorulhasson belőle. Szeletelés előtt érdemes mélyhűtőbe tenni, így könnyebben felvágható egészen vékony szeletekre.
Forrás: baratok.hu
Képek: nosalty.hu, mindmegette.hu