hirdetés

Partnereink

A legédesebb kávés finomságok

hirdetés

A legédesebb kávés finomságok

A kávét világszerte nagyon sokan szeretik, élénkítő hatása régóta ismert. Egyesek kimondottan különleges aromája miatt szeretik a „fekete aranyt”, amit a különféle pörkölésnek köszönhetünk. Azonban a kávét nem csak folyadék formájában imádjuk. Rendszeresen használják fel a kávét a tortakészítésnél is.

Ha szeretnénk kávés édességeket összedobni, akkor nincs is jobb alkalom erre, mint a Nemzetközi Nőnap. Ilyenkor rendszerint összeül a család is, hát miért is ne jutalmaznánk mi is a férfiakat egy-egy szelet kávés tortával? Ezzel kapcsán kerestünk is három remek receptet.

hirdetés

Klasszikus kávétorta

Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 10 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 4 dkg dió, 8 dkg liszt.

Hozzávalók a krémhez: 4 dl tejszín, 4 evőkanál porcukor, 3 evőkanál instant kávé, 1 csomag zselatin, 4 evőkanál ribizli- vagy málnalekvár, 3 dkg étcsoki.

Elkészítés: A piskótához 5 egész tojást vegyél ki a hűtőből, és hagyd, hogy kb. 30 perc alatt szobahőmérsékletűre melegedjen. 4 dkg diót/mogyorót kicsit piríts meg, majd daráld le. Melegítsd elő a sütőt kb. 170 fokra. Üsd fel a tojásokat egy keverőtálba, adj hozzá 10 dkg kristálycukrot és 1 csipet sót, majd robotgéppel a legmagasabb fokozaton addig verd, míg habos lesz és a cukor elolvad benne. Keverd ösze a darált diót 8 dkg liszttel, és óvatosan egy kanállal forgasd bele a tojáshabba úgy, hogy ne törjön össze. Öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe (akkor szögletes tortád lesz) vagy tortaformába, süsd meg. A sütőt kb. 5 perc után állítsd kicsit alacsonyabb hőfokra, és kb. 20 perc alatt süsd készre. A krémhez 4 dl hideg tejszínt tégy egy keverőtálba és kezdd el habosra felverni. Közben adj hozzá 4 evőkanál porcukrot, 3 evőkanál instant kávét és 1 csomag zselatin fixet (ez azért jobb, mint a zselatin, mert nem kell melegíteni, nem csomósodik össze és szinte azonnal megköt). A kihült piskótalapot (ha szögletes, akkor hasábokra, ha kerek, akkor lapokra) vágd fel, néhány evőkanál ribizli vagy málnalekvárral kend meg a lapokat és a krém 2/3 részét oszd el rajta, állítsd össze formára. A maradékkal kend be az oldalát és a tetejét.

Kávés mascarpone-torta

Hozzávalók a tésztához: 8 tojás, kis só, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál erős, hideg, főzött kávé, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg darát dió vagy mogyoró, 13 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor, a tészta meglocsolásához hideg kávé.

Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg mascarpone, 5-6 evőkanál tej, 1 evőkanál citromlé, 2 dl habtejszín, 3 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál reszelt csoki.

Elkészítés: A tortalapot készítsd el, és egy napot hagyd állni. A kávét főzd le először. A sütőt melegítsd 170 fokra (légkeverésest 150 fokra). A tojásokat válaszd szét, a fehérjét verd habbá, add hozzá a sót és a cukor 1/3-át. A tojások sárgáját keverd a maradék cukorral és a vaníliás cukorral habosra, tedd bele a kávét és a citromhéjat. Keverd hozzá a diós lisztet, majd a legvégén keverd bele a habot óvatosan, hogy ne törjön össze. A kivajazott, zsemlemorzsázott kerek tepsibe öntsd bele a masszát, és tedd be a legalsó!!! rácsra, majd 1 órát süsd. Ha megvan, vedd ki, és hagyd kicsit hűlni, majd borítsd ki egy tányérra. Hagyd egy napot pihenni. A krémet másnap készítsd el. A mascarponét keverd össze a tejjel és a citromlével, majd a vaníliás cukrot és a csokoládét is tedd bele. Ha ez megvan, vágd 3 részre a tortalapot, locsold meg a legalsót kávéval, kend rá a tortakrém 2/5-ét, majd helyezd rá a második lap, kend el rajta a tortakrém 2/5-ét, helyezd rá a legfelső lapot, végül a maradék krémmel kend le a tortát.

Kakaós kávétorta

Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 6 evőkanál liszt, 5 evőkanál cukor, 1 csomag sütőpor, pici só, 60 ml eszpresszó kávé, 3 kiskanál instant kávé, 2 evőkanál olaj.

Hozzávalók a krémhez: 4 dl 32%-os habtejszín, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 5 kiskanál instant kávé, 5 dkg holland kakaópor.

A tetejére: fehércsoki reszelék.

Elkészítés: Lefőzöm a kávét és feloldom benne az instant kávét az erősebb kávéíz érdekében. Picit hagyom hűlni. A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kevés cukorral és pici sóval kemény habbá verem. A sárgájákat a cukorral és az olajjal szintén jó habosra keverem. A lisztet és a sütőport beleszitálom a tojássárgájás-olajos-cukros masszába, hozzácsurgatom a kávét, és beleforgatom a fehérjehabot is. A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Egy lapos nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, ebbe öntöm a masszát, majd kanállal elsimítom, és kb. 12 perc alatt készre sütöm. Kiveszem papírostul, asztalra teszem, és hagyom kihűlni. A krémhez egy edényben pici vizet forralok, beleöntöm a tejszínt, a cukrot, a margarint, és állandó kevergetés mellett 8 percig forralom. Lehúzom a tűzről és beleszitálom a kakaóport, amit ezután simára keverek benne. Hagyom hűlni, néha keverek rajta, majd a hűtőbe teszem dermedni. Amikor a krém teljesen megdermedt, akkor géppel felhabosítom, selymesítem. A tésztáról lehúzom a sütőpapírt és 3 részre vágom. Mivel elég vastagok a lapok, mindegyiket még egyszer félbevágom, így 6 db piskótalapot kapok. Az alsó lapot tálcára helyezem, és minden lapot megkenek krémmel, hagyok a tetejére és az oldalára is. Végül fehércsokit reszelek a tetejére, és a hűtőbe teszem dermedni jó pár órára.

Forrás: Mindmegette.hu

Képek: nosalty.huarykana.lapunk.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.28.

Ma Gedeon, Johanna napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés