hirdetés

Partnereink

Tejfölös csirke és lecsó nokedlivel

hirdetés

Tejfölös csirke és lecsó nokedlivel

A nokedli régóta kedvelt köret a magyar konyhában. Hasonlóképpen készül, mint a galuska és nagyon finom kíséret a szaftos ételekhez. Aki még nem evett tejfölös csirkét vagy lecsót nokedlivel, annak most itt a nagy alkalom rá!

Tejfölös csirke nokedlivel

hirdetés

Hozzávalók a tejfölös csirkéhez: 1 egész csirke + 2 db csirkecomb, 3-4 evőkanál olaj, 2 hagyma, 2 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál pirosarany, só, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.

Hozzávalók a nokedlihez: 50 dkg liszt, 2-3 tojás, víz, só.

Elkészítés (tejfölös csirke): A csirkét megmossuk és feldaraboljuk. Az egyik szárnyába beletesszük a zúzáját, a másikba a májat. A csirkemellet 4-be, a combokat 2-be vágjuk. (A farhátat, nyakat, fejet félretesszük a későbbiekre, mondjuk egy leveshez.) A hagymákat apró kockára vágjuk, és olajon szép üvegesre pároljuk.  Lehúzzuk a tűzről, belekeverünk 2 evőkanál pirospaprikát, és visszatesszük a tűzre. Azonnal rászórjuk a csirkedarabokat, megforgatjuk benne, megsózzuk és hozzákeverjük a pirosaranyat is.  A tűzön egy kicsit átforgatjuk az egészet, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi. (3/4 részig lepje el!) Közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk kb. fél óra alatt.  Ezután a fedőt levesszük róla, és élénkebb lángon a vizet kicsit elpárologtatjuk úgy, hogy pörköltszerű szaftot kapjunk. Elkészítjük a habarékot: 1 evőkanál lisztet habverővel csomómentesre keverünk 2 evőkanál vízzel. Hozzáadunk 2 dl tejfölt, és addig keverjük, amíg krémes lesz.  A tűzről lehúzzuk a húst és behabarjuk a tejföllel, majd takaréklángon hagyjuk, hogy egyet gyöngyözzön az étel, és rögtön tálaljuk. (Nem szabad felforralni, mert összeugrik benne a tejföl!)

Elkészítés (nokedli): A lisztbe ütjük a tojásokat, megsózzuk, és apránként annyi vizet keverünk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, megsózzuk, és ha forr a víz, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a vízbe a tésztát, és közben óvatosan megkeverjük a nokedliket, hogy ne ragadjanak az edény aljára. Újraforrás után a nokedlik feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedjük, nagyon gyorsan forró víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, majd egy edénybe tesszük őket. Olajjal picit meglocsoljuk és összekeverjük, hogy a tészta ne ragadjon össze. Fedővel lefedjük, forrón tálaljuk.

Lecsó nokedlivel

Hozzávalók a lecsóhoz: 1 kg zöldpaprika - kicsumázva ízlés szerint darabolva, 1 db csípős zöldpaprika - darabolva, 3 db paradicsom - lehéjazva, darabokra vágva, 2 nagyobb vöröshagyma 0,5-1 cm-es karikákra vágva, 2-3 gerezd fokhagyma - átnyomva, 1 doboz paradicsompüré /140gr/, 1 csapott evőkanál cukor, 1-2 kávéskanál cukor, őrölt pirospaprika, 10-15 dkg füstölt szalonna - kockára vágva, 2 nagyobb szál füstölt lecsókolbász.

Hozzávalók a nokedlihez: 3 db tojás, a hozzá megfelelő mennyiségű liszt (ki milyen állagút szeret).

Elkészítés: A szalonnát kiolvasztjuk, kiszedjük, a zsírjában a karikára vágott hagymát elkezdjük dinsztelni, de ressnek, életesnek kell maradnia, mert még tovább fogjuk főzni. Rádobjuk a darabolt paprikát, és tovább dinszteljük, 3-4 perc múlva megszórjuk az őrölt pirospaprikával, ízlés szerint lehet csípős is. Most tesszük bele még a csípős paprikát is és a szalonnadarabkákat. Nem soká levet is fog ereszteni. Meglátásunk szerint tovább pároljuk, és úgy 1,5 dl vízzel felengedjük, amikor látszik, hogy puhul a paprika, beletesszük a darabolt paradicsomot és a pürét. Most fogjuk sózni, borsozni, és hozzáadjuk a cukrot is. Rotyogtatjuk, kóstoljuk, és ha kell, tovább fűszerezzük ízlésünk szerint. A paradicsomot azért adjuk ilyenkor hozzá, mert a sava visszafogja a további puhulásban. Amikor majdnem kész, akkor tesszük bele a karikára vágott lecsókolbászt is.

Forrás: Mindmegette

Képek: femina.humindmegette.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.24.

Ma György napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés