Ma a halaké a főszerep!
hirdetés
A hal finom? Naná! Elképesztő, hogy hány féle módon és mennyire körettel fogyaszthatunk finomabbnál finomabb halakat. Ugyanakkor szem előtt tartva az egészséges táplálkozást, meg kell jegyeznünk, hogy a hal az egyik legegészségesebb húsféle. Mutatunk hát néhány ínycsiklandozó receptet!
Afrikai harcsa kukoricás rizssalátával
hirdetés
Nagyon sokan nem ismerik az afrikai harcsát, pedig étel szempontjából a többi halfajtához képest nagyon is előnyös a számunkra. Miért? Nos, szinte alig van benne szálka, így ez már főleg a gyerekek számára lehet egy plusz pont. Ugyanakkor miért is kéne kínlódnunk a szálkákkal, ha van afrikai harcsa, amelyben alig van? Továbbá, a húsnak az íze sem annyira intenzíven halszagú úgymond.
Nos lássuk a hozzávalókat: 30 dkg főtt rizs, 15 dkg kukorica (mi a nyáron lefagyasztott csemegekukoricát használtuk, de lehet konzervből is), 1 kis fej lilahagyma, só, fehérbors, 1 tk porcukor, 1 tk citromlé, 1 kk mustár, 2 ek majonéz, 1 kis doboz tejföl, petrezselyem, afrikai harcsa, liszt, pirospaprika, só, zsiradék.
Mostmár rá is térhetünk az elkészítésére! Egy tálban elkeverjük a tejfölt, a majonézt, a porcukrot, a citromlét, a mustárt, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. A kész mártásba beletesszük a rizst,a kukoricát és a nagyon vékonyra szeletelt hagymát. Az egészet összekeverjük, és aprított petrezselyemmel megszórjuk a tetejét. Az afrikai harcsát szeletekre vágjuk, lesózzuk, majd paprikás lisztbe forgatjuk és bő zsiradékban megsütjük, majd a rizssalátával tálaljuk. Természetesen a legjobb melegen, azonnal az elkészítés után fogyasztani. Ja és még valami, ha a gyerekkel szeretnéd megszerettetni a halat, akkor ez a recept a tuti számodra!
Lazac diós pestóval és céklasalátával
Lacazfilét javaslunk ehhez az ételhez, így a szálkákkal jelen esetben sem kell majd bajlódnunk.
A hozzávalók listája: 2 db lazacfilé, 0,5 db citrom (leve),só, őrölt színes bors, 2 ek olívaolaj, 2 marék dió, 1 marék bazsalikom, 1 mk só, őrölt fehér bors, 1,5 dl olívaolaj, 2-3 ek tejföl, 2-3 db cékla, 2 db sárgarépa, 1-2 db alma (édes), 1 marék pörkölt, darabolt dió, 2 ek méz, 0,5 db citrom (leve), 1 csipet só, 2 ek olívaolaj.
Elkészítés! A lazacfilére facsarjuk a citromlevet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni legalább egy fél órát, hogy az ízek kellően átjárják. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal, és ráhelyezzük a befűszerezett lazacfilét. Ezután meglocsoljuk a maradék olajjal. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten, kb. 175 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. A pesto készítésekor a fele mennyiségű olajhoz hozzadjuk a diót, a bazsalikomot, majd ízlés szerint a sót és a borsot, és elkezdjük botmixerrel pépesíteni. Közben apránként adagoluk hozzá annyi olajat, hogy egy krémes masszát kapjunk. Ezután összekeverjük a tejföllel, de arra figyeljünk nehogy túl híg legyen. Közben megkóstoljuk, és ha szükséges, utána ízesítünk. Egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük a céklát, az almát és a sárgarépát, majd összekeverjük. A diót pár perc alatt megpörköljük a sütőben, majd kihűtjük, és apró darabokra törjük. Az öntet hozzávalóit simára keverjük, ráöntjük a céklás keverékre, majd alaposan összeforgatjuk (tálalás előtt érdemes egy fél órát állni hagyni, és közben többször megforgatni). Tálalás előtt tányérra helyezzük a lazacszeletet, pestót kanalazunk rá, majd ízlés szerint mellérakjuk a dióval megszórt céklasalátát, és úgy kínáljuk.
Forrás és kép: otthonisutes-fozes.blogspot.ro, mindmegette.hu