hirdetés

Partnereink

Egy pohárkával a kitűnő közérzetért

hirdetés

Egy pohárkával a kitűnő közérzetért

Hippokratész már 2400 évvel ezelőtt megfigyelte a bor jótékony hatását a szívinfarktus, a depresszió, az alvási zavarok és a vízkór esetében. Az ókor híres görög orvosa arra az eredményre jutott, hogy a megfelelő mennyiségben fogyasztott bor jót tesz az embernek.

A bor egészségűnkre való kedvező hatását számtalan nemzetközi kutatás bizonyítja. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát, javítja a vérkeringést, megelőzi a gyulladásokat, a trombózist és mérsékli a magas koleszterinszintet. A szőlő levében rejlő másodlagos növényi anyagok, mint a polifenol, csekély mennyiségű alkohollal együtt védőpajzsként óvják a szív- és keringési rendszert. A polffenolok, a cserző és szinező anyagok főként a gyümölcs héjában, szárában és magjában találhatók.

hirdetés

Hatékony védelem

A legismertebb polifenolok közé tartozik a querzetin és a resveratrol, melyek megakadályozzák például az E-vitamin oxidációját. A szervezet számára nélkülözhetetlen E-vitamin megköti a sejteket károsító szabad gyököket, melyek felelések többek között a rák és az érbetegségek kialakulásáért. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol kedvezően hat a szervezetre. A nőknél például növeli az ösztrogénszintet, és megelőzi a csontritkulást. A borban lévő alkohol gondoskodik az agy jobb vérellátásáról és teljesítőképességéről, ráadásul az emésztést is serkenti.

Mértékletes élvezet

Mennyi bort ihatunk tehát naponta? Az aranyszabály szerint a férfiak napi 400 ml, azaz két pohár, a nők 300 ml, azaz másfél pohár bort. Aki kedveli a “hegy levét” és szeretné kihasználni szervezetünkre ható kedvező hatását, étkezésekhez kortyolgassa el a napi megengedett mennyiséget. Természetesen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak is nagyon fontos szerepe van. Tegyünk úgy, mint a mediterrán népek: együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, aromás zöldfűszereket és salátákat. Valamilyen halétel vagy tenger gyümölcse legalább egyszer egy héten szerepeljen az étrendünkben. A főzéshez használjunk értékes növényi olajokat és hagyjunk időt az ételek élvezetéhez! A nyugodt, derűs étkezés nélkülözhetetlen az egészséghez.

Borban párolt pulykacomb

A bor kiváló kísérője a húsoknak, de abban való párolásuk sem újkeletű. Bátran próbáljuk ki ezt a receptet, amiben a pulykacomb borban úszva párolódik meg.

Hozzávalók: 1 pulyka felső comb, 35 dkg csiperkegomba, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 3-4 ág kakukkfű (de szárított is megfelel), 4 evőkanál olaj, 3 dl zöldségleves, 3,5 dl száraz fehérbor, 50 dkg sárgarépa, 45 dkg zöldborsó, só, őrölt bors.

Elkészítés: A combot sóval és borssal bedörzsöljük. A gombát szükség szerint félbevágjuk, de ha aprók a gombafejek, hagyjuk egyben. A fokhagymát felaprítjuk, a vöröshagymát apróra kockázzuk. A combot a felforrósított olajon minden oldalról megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, a kétféle hagymát és a kakukkfűvet, és rövid ideig együtt pirítjuk. Felöntjük a levessel és a borral, felforraljuk, majd előmelegített sütőbe rakjuk. Lefedve 200 fokon kb. 1 órát sütjük. Majd kitakarjuk, és még 30-35 perc alatt ropogósra sütjük. A felkarikázott sárgarépát és a zöldborsót forrásban levő, sós vízben puhára pároljuk. A húst kivesszük, a pecsenyelevet sóval, borssal fűszerezzük. A párolt zöldségeket lecsepegtetjük, majd hússal és a hagymás gombával tálra szedjük. Végül az egészet a pecsenyelével meglocsoljuk.

Kép: gyogyszernelkul.commindmegette.hu

               

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.26.

Ma Ervin napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés