Partnereink

Csípős ételek merészeknek!

Csípős ételek merészeknek!

A chilipaprika megnevezés a csípős fajták összefoglaló neve. A tüzes aromát a termésben lévő kapszaicin nevű alkaloid magas szintje okozza, amit a tudósok képesek mérni. Ez alapján osztályozzák az egyes fajták erősségét egy speciális skálán.

Thai chili (csípősség: 3): A vékony erős paprikát elsősorban az ázsiai jellegű ételekhez ajánljuk, de nyersen bizonyos fogások díszítésére is kiváló.

Jalapeno (csípősség: 2): Ez a fajta számos tex-mex (vagyis mexikói) étel fontos hozzávalója. A zöldebb változata kevésbé aromás, mint a piros. Karikázd a sajtszószba, és tortillachipsszel mártogatva falatozd!

Cayenne (csípősség: 3): A paprika darált változatát borsként emlegetik, bár valójában nem az. Mexikóból származik, íze remekül illik a halból és a tenger gyümölcseiből készített fogásokhoz.

Tabasco (csípősség: 4): Az amerikai Louisianából származó narancssárga paprikafajtát szinte kizárólag a belőle készített szósz gyártásához használják.

Naga jolokia (csípősség: 9): A egyik világ legerősebb chilijét megkóstolni valódi vakmerőségre vall! Annyira éget, hogy Indiában és Afrikában például az ebből készült krémmel bekent madzagokat feszítik ki a telekhatárokon, hogy távol tartsák az éhes elefántokat, amelyek az élőhelyüket is elfoglaló helyiek miatt egyre gyakrabban merészkednek a lakott települések környékére.

Carolina Reaper (csípősség: 10): 2013-tól hivatalosan is a világ legerősebb paprikája cím büszke tulajdonosa. A rendőrségi paprikaspray erejével vetekszik. A neten számtalan videó kering bátor tesztelőkről, akik szinte mind megbánták tettüket.

Függetlenül attól, hogy milyen csípőspaprikát használunk, egyes ételeknek pont ez az alapanyag adja meg az ízét. Ettől olyan különlegesek. Ma ilyen eszméletlenül fűszeres-csípős recepteket osztok meg veletek!

Csípős, krémsajtos karajtekercs

Hozzávalók: 4 nagyobb szelet karaj csont nélkül, 1 db jalapeno paprika, 2-3 levél medvehagyma, 2 db tömlős krémsajt, 15 dkg bacon, só, őrölt fehér bors, 20 dkg finomliszt, 2-3 tojás, 30 dkg zsemlemorzsa, étolaj.

Elkészítés: A jalapeno paprikát és a medvehagymát apróra vágjuk. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. Az apróra vágott paprikát és medvehagymát elkeverjük a krémsajttal. Ízesítjük sóval és borssal. A hússzeletekre teszünk 2-3 félbevágott .bacon csíkot. A töltelékből rakunk a karajszeletek egyik oldalára, majd ráhajtjuk a másik felét és a szokásos módon bepanírozzuk. Bő olajban, közepes hőfokon kisütjük. Gombás rizst és salátát tálalhatunk melléje!

Chilis bab

Hozzávalók: 3 db vöröshagyma, 1 db lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db paprika, 1 db hegyes erős paprika, 1 db piros csípős hegyes paprika, 2 db chili paprika, 4 db paradicsom, 1 konzerv chilis (fehér) bab, só, őrölt fekete bors, őrölt csípős fűszerpaprika, 1 db babérlevél, 0,5 csokor petrezselyem, rozmaring, morzsolt bazsalikom, oregano, majoránna, római kömény, kakukkfű, 1 dl vörösbor, 10 dkg csípős kolbász, 1 dl kolbászzsír.

Elkészítés: A hagymákat megpucolom, aprítom. A paprikákat felkarikázom, a paradicsomokat negyedelem, a petrezselymet felvágom. Egy nagy serpenyőben kolbászzsíron a hagymát megdinsztelem, hozzáadom a paprikát, majd a paradicsomot és a petrezselyem szárát. Beleteszem a babérlevelet, fűszerezem. Közben a kolbász héját lehúzom, felszeletelem. Beleöntöm a babot, a vörösbort, beleszórom a petrezselymet. Tálaláskor szedek egy tányérra a chilis babból, dekorálom petrezselyemmel és chilivel.

Forrás: Mindmegette

Kép: mindmegette.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 06.26.

Ma János, Pál napja van.

Red Bull Air Race: Budapesten dől majd el a holtverseny

Július 1-2-án, immáron tizedik alkalommal tér vissza Budapestre a Red Bull Air Race versenysorozat. A jövő hétvégén igazán kiélezett versenyre számíth...

  • 2017-06-25 17:53
5+1 működő szülői intelem fesztiválokra

Minden szülő életében elérkezik az idő, amikor el kell engednie a gyermekét az első fesztiváljára, vagy legalább gólyatáborba. A „vigyázz magadra!” és...

  • 2017-06-25 13:49
Citrus, a nyár legmenőbb illata

Ha beköszönt a nyár, ugrásszerűen megnő a limonádéfogyasztás. Előszeretettel kortyolgatunk bodzás, levendulás, epres, málnás frissítőt, de azért a slá...

  • 2017-06-25 11:03
Először jön Magyarországra a Foster The People

Ugye neked is egyből beindul a lábad, ha felcsendül egy buliban a Pumped Up Kicks? Ha igen, akkor neked is ott a helyed július 4-én a Budapest Parkban...

  • 2017-06-24 19:35
Amit eddig nem mondtak a glutén bevezetéséről

A hozzátáplálásról sokszor, sok helyen olvashatunk. Nemsokára pedig útjára indul Előke címmel egy olyan konferencia-sorozat is, amely kitűnő szakértők...

  • 2017-06-24 17:11

hirdetés

A yesyes a VIVA júniusi kedvence

Két pimaszul fiatal zenész, akik az elektronikus popzenei alapokat mesterien ötvözik az élőzene szépségével. A tehetségkutatókból ismert harmonikás-én...

  • 2017-06-20 10:50
Mario Vargas Llosa: Öt sarok

Öt sarok címmel adta ki a Nobel-díjas perui szerző, Mario Vargas Llosa új regényét az Európa Könyvkiadó. Az eredeti nyelven 2016-ban megjelent kötetbe...

  • 2017-06-19 21:46
Sokszínű Babilon

A Thievery Corporation egy saját zenei világot teremtett, melynek kiindulópontja a brazil bossa nova volt, mára azonban elektronikus zenei világukba a...

  • 2017-06-19 19:57
Védjük meg a bolygónk!

Tripsánszki Dávid, Tripo kortárs festőművész, gyerekkora óta hivatásának érzi a rajzot, a festészetet. Nem iskolában tanulta a művészetet, autodidakta...

  • 2017-06-19 18:40
Divatikonok az Európa Könyvkiadónál

Az idei év első felében két ikonikus divattervezőről jelentetett meg életrajzi kötetet az Európa Könyvkiadó. Yves Saint Laurent-ről Laurence Benaïm ír...

  • 2017-06-19 17:23

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés