Partnereink

Finom fogások kevés alapanyagból

Finom fogások kevés alapanyagból

Ha szeretnél valami különlegeset összedobni a hűtőben lévő alapanyagokból, akkor javasoljuk, hogy próbáld ki az alábbi recepteket.

Megmaradt egy kis túró, búzadara, vaníliafagyi vagy sajt? Mindenképp próbáld ki ezeket a recepteket, amikkel együtt ezek az alapanyagok is felhasználhatók.

Borsókrémleves túrógombóccal

Hozzávalók: 1/2 fej saláta, 3 dkg vaj, 40 dkg tisztított zöldborsó, 2 dkg liszt, 3 dl tej, cukor ízlés szerint; a gombóchoz: 20 dkg túró, 1 tojás, 5 dkg búzadara, 1 teáskanál vágott kapor.

Elkészítés: A salátát megtisztítjuk és megmossuk. A túrót áttörjük, összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és 20–30 percen át pihentetjük a hűtőben. A túrós masszából sós, lobogó vízbe kis gombócokat szaggatunk, és 5-6 percig kíméletesen főzzük. Amikor kész, félrehúzzuk, és tálalásig a vízben hagyjuk. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük a borsót, és kevés víz folyamatos aláöntésével megpároljuk. Amikor a borsó majdnem puha, beletesszük az összetépett salátát, sózzuk, borsozzuk, és 2-3 percen át még pároljuk. Felengedjük 6-7 deciliter vízzel, és felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és amikor a lé forr, besűrítjük vele. Kíméletesen kb. 15 percig főzzük. Amikor kész, botmixerrel pürésítjük (ízlés szerint át is szűrhetjük), és a kész levest túrógombócokkal tálaljuk.

Meggyes palacsinta

Hozzávalók: 10 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 4 tojás, 1,2 dl tej, 1 dl szénsavas ásványvíz, vaj a sütéshez, 4 gombóc vaníliafagylalt, fél dl meggylé, 1 narancs leve (a krémhez reszeljük le a héját), 1,5 dl vörösbor, 10 dkg méz, 1 fél vaníliarúd, 1 rúd fahéj, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 40 dkg meggy, 1 citrom reszelt héja; a krémhez: 2,5 dl tej, fél dl tejszín, 1,5 evőkanál vaníliaízű pudingpor, 6,5 dkg cukor, l fél vaníliarúd, 2 tojássárgája, 1 narancs.

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a cukorral, egy csipet sóval és a tojással. Folyamatosan belekeverjük a tejet és az ásványvizet. Legalább 1 órára betesszük a hűtőbe. A meggyszószhoz a meggylevet a narancslével, a borral, a mézzel és a fűszerekkel (vaníliarúd, fahéj, gyömbérpor, narancshéj, citromhéj) felforraljuk, egy órát pihentetjük. A krémhez összekeverjük a tejet és a tejszínt. Elveszünk belőle 2 evőkanálnyit, és simára keverjük benne a pudingport. A tejszínes tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliarúddal. A tojássárgákat a pudingporhoz keverjük, és a forró tejbe öntjük, majd átforraljuk. A narancsot alaposan megmossuk, és a héját a krémbe reszeljük. Letakarjuk, utána a meggyet megmossuk és kimagozzuk. A forralt meggylevet átszűrjük, még egyszer felforraljuk, a pudingporra öntjük, és besűrítjük. Forrón a meggyre öntjük. Nagy serpenyőben kevés vajat forrósítunk, és egymás után kisütjük benne a palacsintákat. Megkenjük őket a vaníliás krémmel, háromszöggé hajtjuk, és a meggyel leöntjük. Egy gombóc vaníliafagylaltot teszünk mellé.

Sajtos masni

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál ecet, 20 dkg óvári sajt.

Elkészítés: A lisztből, a tejfölben elkevert élesztővel, az ecettel és ízlés szerinti sóval lágy kelt tésztát készítünk. Ha nem elég lágy, kevés langyos vizet adunk hozzá. Letakarva meleg helyen legalább egy órán át kelni hagyjuk. Ha megkelt, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük felpuhított  margarinnal, megszórjuk bőven a sajttal, és jó szorosan feltekerjük. Félbehajtjuk, újabb 1/2 órán át kelesztjük. Vékonyra kinyújtjuk, hosszúkás csíkokra vágjuk, masniszerűen megsodorjuk. Kikent és liszttel megszórt tepsiben kb. 30 percig sütjük.

Képek: tesco.humindmegette.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 01.17.

Ma Antal, Antónia napja van.

Új év, új élet! Új sport?

Új év, új élet – Gyakran halljuk ezt a mondatot másoktól és fogalmazzuk meg magunkban is. Az év végi ünnepek ráadásul a legtöbb esetben gasztronómiai ...

  • 2017-01-13 10:11
Playback Párbaj januárban ismét az RTL Spike műsorán

Januárban az RTL Spike műsorán láthatóak ismét a Playback Párbaj tavaly decemberben indult izgalmas és humorban bővelkedő adásai, amelyekben két-két h...

  • 2017-01-12 16:54
Karakas Hedvig: „Lélekben megerősített a sérülésem”

A világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó a riói olimpia után ment kényszerpihenőre egy komoly térdműtét miatt. Hédi azonban a felépülés időszakában kemé...

  • 2017-01-12 12:41
A Dal 2017: nagy show lesz!

Mozgó mennyezet, tűz, óriási ventilátorok és dalokra írt külön látványelemek: a legmodernebb technikai megoldásokkal jelentkezik idén A Dal. Három nap...

  • 2017-01-11 21:59
Hazai zenekarok Európa legnagyobb zenei vásárán

Január 11-14-ig rendezik meg a 31. Eurosonic Noorderslag fesztivált. Idén a Fran Palermo, a Bohemian Betyars és a Jónás Vera Experiment kapnak lehetős...

  • 2017-01-11 19:06

hirdetés

Mindent az új, divatos mozgásformákról

Itt az új év, sokan ilyenkor kezdenek rendszeresebben sportolni, akár egy újévi fogadalom, akár egy karácsonyra kapott edzőtermi bérlet miatt. A mozgá...

  • 2017-01-11 18:13
Újabb sorozat a Disney Csatornán

Cameron Boyce, az Utódok sztárja új szerepben bukkan fel januárban a Disney Csatornán – ezúttal a videojátékosok izgalmas, kihívásokkal teli világába ...

  • 2017-01-05 09:44
Mága Zoltán ismét világszínvonalú produkcióval kezdte az új évet

Korunk legnagyszerűbb operaénekesei soha nem látott produkciókkal és világszínvonalú műsorral várták a teltházas Aréna publikumát Mága Zoltán hegedűmű...

  • 2017-01-04 16:14
Vasútállomásig szökött a medve a cirkuszból

Kutyának nézte a cirkuszból megszökött medvét egy idős néni a vonyarcvashegyi vasútállomáson, de nem ez volt az egyetlen kalandos történet a kétszáz é...

  • 2016-12-17 19:58
Ha kérik a PIN-kódját, kezdjen el gyanakodni

Egyre nehezebb ellenállni a webáruházak csábításának, ám ezek néha veszélyeket is rejtenek. Hogy a karácsonyi ajándékozás valóban öröm legyen, érdemes...

  • 2016-12-17 15:46

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés