Partnereink

Finom fogások kevés alapanyagból

Finom fogások kevés alapanyagból

Ha szeretnél valami különlegeset összedobni a hűtőben lévő alapanyagokból, akkor javasoljuk, hogy próbáld ki az alábbi recepteket.

Megmaradt egy kis túró, búzadara, vaníliafagyi vagy sajt? Mindenképp próbáld ki ezeket a recepteket, amikkel együtt ezek az alapanyagok is felhasználhatók.

Borsókrémleves túrógombóccal

Hozzávalók: 1/2 fej saláta, 3 dkg vaj, 40 dkg tisztított zöldborsó, 2 dkg liszt, 3 dl tej, cukor ízlés szerint; a gombóchoz: 20 dkg túró, 1 tojás, 5 dkg búzadara, 1 teáskanál vágott kapor.

Elkészítés: A salátát megtisztítjuk és megmossuk. A túrót áttörjük, összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és 20–30 percen át pihentetjük a hűtőben. A túrós masszából sós, lobogó vízbe kis gombócokat szaggatunk, és 5-6 percig kíméletesen főzzük. Amikor kész, félrehúzzuk, és tálalásig a vízben hagyjuk. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük a borsót, és kevés víz folyamatos aláöntésével megpároljuk. Amikor a borsó majdnem puha, beletesszük az összetépett salátát, sózzuk, borsozzuk, és 2-3 percen át még pároljuk. Felengedjük 6-7 deciliter vízzel, és felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és amikor a lé forr, besűrítjük vele. Kíméletesen kb. 15 percig főzzük. Amikor kész, botmixerrel pürésítjük (ízlés szerint át is szűrhetjük), és a kész levest túrógombócokkal tálaljuk.

Meggyes palacsinta

Hozzávalók: 10 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 4 tojás, 1,2 dl tej, 1 dl szénsavas ásványvíz, vaj a sütéshez, 4 gombóc vaníliafagylalt, fél dl meggylé, 1 narancs leve (a krémhez reszeljük le a héját), 1,5 dl vörösbor, 10 dkg méz, 1 fél vaníliarúd, 1 rúd fahéj, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 40 dkg meggy, 1 citrom reszelt héja; a krémhez: 2,5 dl tej, fél dl tejszín, 1,5 evőkanál vaníliaízű pudingpor, 6,5 dkg cukor, l fél vaníliarúd, 2 tojássárgája, 1 narancs.

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a cukorral, egy csipet sóval és a tojással. Folyamatosan belekeverjük a tejet és az ásványvizet. Legalább 1 órára betesszük a hűtőbe. A meggyszószhoz a meggylevet a narancslével, a borral, a mézzel és a fűszerekkel (vaníliarúd, fahéj, gyömbérpor, narancshéj, citromhéj) felforraljuk, egy órát pihentetjük. A krémhez összekeverjük a tejet és a tejszínt. Elveszünk belőle 2 evőkanálnyit, és simára keverjük benne a pudingport. A tejszínes tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliarúddal. A tojássárgákat a pudingporhoz keverjük, és a forró tejbe öntjük, majd átforraljuk. A narancsot alaposan megmossuk, és a héját a krémbe reszeljük. Letakarjuk, utána a meggyet megmossuk és kimagozzuk. A forralt meggylevet átszűrjük, még egyszer felforraljuk, a pudingporra öntjük, és besűrítjük. Forrón a meggyre öntjük. Nagy serpenyőben kevés vajat forrósítunk, és egymás után kisütjük benne a palacsintákat. Megkenjük őket a vaníliás krémmel, háromszöggé hajtjuk, és a meggyel leöntjük. Egy gombóc vaníliafagylaltot teszünk mellé.

Sajtos masni

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál ecet, 20 dkg óvári sajt.

Elkészítés: A lisztből, a tejfölben elkevert élesztővel, az ecettel és ízlés szerinti sóval lágy kelt tésztát készítünk. Ha nem elég lágy, kevés langyos vizet adunk hozzá. Letakarva meleg helyen legalább egy órán át kelni hagyjuk. Ha megkelt, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük felpuhított  margarinnal, megszórjuk bőven a sajttal, és jó szorosan feltekerjük. Félbehajtjuk, újabb 1/2 órán át kelesztjük. Vékonyra kinyújtjuk, hosszúkás csíkokra vágjuk, masniszerűen megsodorjuk. Kikent és liszttel megszórt tepsiben kb. 30 percig sütjük.

Képek: tesco.humindmegette.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.25.

Ma Katalin napja van.

Transzformátorházból igényes belvárosi art deco irodaház

A belváros egyik legkülönlegesebb „A” kategóriás irodaházát adják át idén a Markó utca 9.-ben, amely eredetileg transzformátorházként funkcionált, de ...

  • 2017-11-25 10:20
Feldebrőn felépült az Egri borvidék legnagyobb pincészete

Átadták a Varga Pincészet új borászatát az Egri borvidéken lévő Feldebrőn. A fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a borászat tárolókapacitása, amelyb...

  • 2017-11-23 18:51
7000 nő vallomása a szépségről

A magyar nők egyáltalán nem sajnálják rá az időt, hogy törődjenek magukkal – a JOY Prix de Beauté kutatásából kiderült, hogy például évente átlagosan ...

  • 2017-11-23 17:41
Jótékonysági akció a Fény Utcai Piacon

A Fény Utcai Piac jótékonysági akciót indít, amellyel a Gyermekétkeztetési Alapítvány számára gyűjt élelmiszert, ruhát, játékot.

  • 2017-11-21 20:00
Újabb hazai hírességek vallanak titkaikról

Új évaddal indul az internetről a televízió képernyőjére költöző Lakástalkshow december 4-én a VIASAT3-on. A beszélgetős műsorban a sztárokat Lovász L...

  • 2017-11-21 18:22

hirdetés

Minden harmadik tizenéves abbahagyja a rendszeres sportolást

Stressz, a remélt siker elmaradása, korosztályváltás, a tanulás és a sport összeegyeztethetőségének problémája, szülői nyomás, kiégés. Ezek a főbb pro...

  • 2017-11-21 17:14
5 dolog, amit nem tudtál Hugh Hefnerről

Hugh Hefner korszakalkotó tevékenysége nagy hatást gyakorolt az egész világra. Rengeteget tett hozzá, hogy megdőljenek a szexualitást övező tabuk, kiá...

  • 2017-11-17 08:30
X-Faktor: olasz nyertese lehet az idei évadnak?

A döntőhöz közeledve Ricco és Claudia duettjének sikerült a héten a legtöbb rajongót szereznie a Facebookon, ám továbbra is Serena Rigacci áll az élen...

  • 2017-11-16 21:25
Nyereményautója motiválta a Miss Balaton győztesét

Rákos Lili fejére még augusztusban került fel a Miss Balaton koronája. A fiatal királynő most nyereményautóját is átvehette, ugyanis megszerezte a jog...

  • 2017-11-16 19:22
Kiderült, kinek a bőrébe bújna Oláh Gergő

A hétfő reggeli Morning Show adásának vendége ezúttal Oláh Gergő volt, aki többek között arról mesélt a Class FM műsorvezetőinek, Pataki Zitának, Stoh...

  • 2017-11-16 17:24

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés