Partnereink

Gyümölcsös receptek

Gyümölcsös receptek

A gyümölcsfogyasztás legalább annyira fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, mint a zöldségfogyasztás. Azonban jellemzően kevés gyümölcsöt fogyasztunk. Használjuk fel ételeinkben, mutatjuk hogyan!

Ha megmaradt a mandarin, a banán vagy a barack, bátran készíthetünk belőlük édes vagy sós ételeket. Néhány recepttel segítünk felhasználni a gyümölcsöket!

Mandarinfagylalt

Hozzávalók: 60 dkg mandarin, 1 narancs, 10 dkg kristálycukor, 10 db kockacukor, 2,5 dl tejszín.

Elkészítés: Kinyomjuk a mandarin és a narancs levét, fém szűrőkanálon átszűrjük, és fazékba öntjük. A kockacukrot és a kristálycukrot is a fazékba tesszük, a tűzre helyezzük, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután levesszük a tűzről a szirupot, és fél órán át hűtőszekrényben hűtjük. Lazán felverjük a habot, majd finoman elvegyítjük a mandarinsziruppal. A keveréket fagylaltgépbe öntjük, és a gyártó szerint előírt fagyasztási utasítások szerint fagyasztjuk. Amennyiben nem rendelkezünk fagylaltgéppel, az alábbiak szerint járunk el: a fentiek szerint elkészítjük a keveréket, és hagyjuk kihűlni. Elektromos habverővel 20-30 másodpercig keverjük. A keveréket fém jégtartóba öntjük, és több mint egy órára a mélyhűtőbe tesszük, amíg jól megfagy. Ismét 20-30 másodpercig verjük fel elektromos habverővel! A keveréket visszaöntjük a jégtartóba, s a kívánt állag eléréséig (kb. 1 óra) a mélyhűtőben tartjuk.

Őszibarackos kacsamell áfonyaszósszal

Hozzávalók: 2 db. bőrös kacsamell–filé (80 dkg), só, bors, gyömbér, 3 evőkanál olaj, 8 db. őszibarack (vagy kompót), 2 dl vörösbor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 12 dkg áfonyadzsem, 1–2 kávéskanál tejszín.

Elkészítés: A kacsamell– filéket 4 darabra vágjuk, bőrüket bekockázzuk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük gyömbérporral. Bőrös oldalukkal lefelé 3 evőkanál forró olajban, fedő nélkül 5 percig pirítjuk. Áttesszük egy alufóliával bélelt tepsibe, bőrével felfelé és 20 percig sütjük. 4 db. felezett őszibarackot legyezőszerűen bevagdosunk, a többit elnegyedeljük. A pecsenye levét zsírtalanítjuk, 2 dl vörösbort öntünk hozzá és tovább forraljuk. Hozzáadjuk az áfonyadzsemet, az 1 dl kompótlével elkevert 1 evőkanálnyi keményítőt és éppen csak összeforraljuk. A kacsamelleket egy tálra helyezzük, a baracklegyezőkkel körítjük, végül leöntjük áfonyaszósszal. Kevés tejszínnel díszítjük. Burgonyapüré vagy krokett illik hozzá.

Sült banán narancsmártással

Hozzávalók: 3 db narancs, 12 dkg vaj (ebből 8 dkg a sütéshez kell), 1 evőkanál finomliszt, 1 fél citromból nyert citromlé, 12 dkg cukor, 4 db banán.

Elkészítés: A negyedekre vágott banánokat serpenyőben vajon megpirítjuk. Lereszeljük a narancsok héját a durvábbik reszelőfogon, kicsavarjuk a levüket. A vajból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk. Hozzáadjuk a narancsok levét, egy fél citrom levét, a narancsok lereszelt héját, és a lécsavarásnál a facsarón maradt narancsrostokat a magok nélkül, a cukrot, összeforraljuk, míg a kellő sűrűséget eléri.

Képek: pecsma.hunosalty.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 06.26.

Ma János, Pál napja van.

Red Bull Air Race: Budapesten dől majd el a holtverseny

Július 1-2-án, immáron tizedik alkalommal tér vissza Budapestre a Red Bull Air Race versenysorozat. A jövő hétvégén igazán kiélezett versenyre számíth...

  • 2017-06-25 17:53
5+1 működő szülői intelem fesztiválokra

Minden szülő életében elérkezik az idő, amikor el kell engednie a gyermekét az első fesztiváljára, vagy legalább gólyatáborba. A „vigyázz magadra!” és...

  • 2017-06-25 13:49
Citrus, a nyár legmenőbb illata

Ha beköszönt a nyár, ugrásszerűen megnő a limonádéfogyasztás. Előszeretettel kortyolgatunk bodzás, levendulás, epres, málnás frissítőt, de azért a slá...

  • 2017-06-25 11:03
Először jön Magyarországra a Foster The People

Ugye neked is egyből beindul a lábad, ha felcsendül egy buliban a Pumped Up Kicks? Ha igen, akkor neked is ott a helyed július 4-én a Budapest Parkban...

  • 2017-06-24 19:35
Amit eddig nem mondtak a glutén bevezetéséről

A hozzátáplálásról sokszor, sok helyen olvashatunk. Nemsokára pedig útjára indul Előke címmel egy olyan konferencia-sorozat is, amely kitűnő szakértők...

  • 2017-06-24 17:11

hirdetés

A yesyes a VIVA júniusi kedvence

Két pimaszul fiatal zenész, akik az elektronikus popzenei alapokat mesterien ötvözik az élőzene szépségével. A tehetségkutatókból ismert harmonikás-én...

  • 2017-06-20 10:50
Mario Vargas Llosa: Öt sarok

Öt sarok címmel adta ki a Nobel-díjas perui szerző, Mario Vargas Llosa új regényét az Európa Könyvkiadó. Az eredeti nyelven 2016-ban megjelent kötetbe...

  • 2017-06-19 21:46
Sokszínű Babilon

A Thievery Corporation egy saját zenei világot teremtett, melynek kiindulópontja a brazil bossa nova volt, mára azonban elektronikus zenei világukba a...

  • 2017-06-19 19:57
Védjük meg a bolygónk!

Tripsánszki Dávid, Tripo kortárs festőművész, gyerekkora óta hivatásának érzi a rajzot, a festészetet. Nem iskolában tanulta a művészetet, autodidakta...

  • 2017-06-19 18:40
Divatikonok az Európa Könyvkiadónál

Az idei év első felében két ikonikus divattervezőről jelentetett meg életrajzi kötetet az Európa Könyvkiadó. Yves Saint Laurent-ről Laurence Benaïm ír...

  • 2017-06-19 17:23

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés