hirdetés

Partnereink

Az év legcoolabb enteriőrtervezője

hirdetés

Az év legcoolabb enteriőrtervezője

Októberben osztották ki a Gastro Design Award elismeréseket, mellyel magyar éttermeket, bárokat, kávézókat és hoteleket értékel a nemzetközi zsűri design, belsőépítészeti megoldások és arculat szempontjából. A díj történetében második alkalommal ítélték oda a „COOL – Az Év Enteriőrtervezője” díjat, melyet Vági Oszkár kapott Huszár Krisztián éttermének, a Fámának tervezése miatt. Étterem tekintetében a másik fontos díjat a Deák St. Kitchen kapta. A Ritz Hotelben található étterem egy angol stúdió, a B3 Designers csapatának munkája.

A Fáma tervezője az év legcoolabb enteriőrtervezője

hirdetés

A Gastro Design Award zsűrijének elnöke, Varró Zoltán szerint a COOL díjat most már hagyományosan annak a tervezőnek adják, aki az adott évben nemzetközi szinten is kiemelkedő designnal gazdagította a magyar gasztrodizájnt. A belsőépítészeti elismerést idén Vági Oszkár tervező kapta meg a Fáma étterem megtervezéséért. „A Fáma erősen szembemegy a mai Magyarországon mindenhol látható romkocsma, vagy bisztro dizájnnal.” – magyarázza a zsűri döntését Varró Zoltán, majd folytatja: „Erősen kozmopolita a hangulata, de mégis valahol érezhető a régi, magyar kávéházi enteriőrök hangulata is. Egy tér, amiben még az 50-es évek Riojának, San Paolo-i glamourjának hangulata is megjelenik. Ez sajátos és semmivel nem összetéveszthető. Nem elcsépelt. Ezt értékeltük.”

A Fáma étterem alapfilozófiájához illeszkedő tereket Vági Oszkár nem egyedül, hanem a Roomba teljes tervezőcsapatával álmodta meg. Nevükhöz olyan helyek fűződnek még, mint a Beszálló Foodbar (Huszár Krisztián streetfood helye), a Mr. Funk Donut Shop, vagy a Pizza Forte éttermek. A tervező szerint a tér viszonylag jó adottságokkal rendelkezett. Világos, egy légtér, az egész egy szinten. Ez ugyanakkor hátránya is volt, mert egy viszonylag nagy térben nagy belmagassággal nehéz intimitást belevinni egy helybe. „A megrendelő skandináv minimalizmust szeretett volna.” – kezd mesélni a stílusról az év legcoolabb tervezője, Vági Oszkár – „De úgy gondoltuk, hogy ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat ebben a térben egy kicsit melegebb részletgazdagabb enteriőrre volt szükség, ami közelebb áll az itt élők, a budapestiek ízlésvilágához. Rengeteg olyan külföldi étterem van, ami etalon számunkra és inspirálóan hat, de nincs olyan, amihez hasonlítani szerettünk volna. Szerettünk volna valami egyedit létrehozni mi is, ami hanyag eleganciájával idomul a konyhához, amit Huszár Krisztián visz. Fine dining, de nincs túl bonyolítva. Nem feszélyezi az embert, de mégis meglepő új ízvariációkat kínál.” A költségvetést szem előtt tartva a legtöbb bútort egyedileg terveztek és kiviteleztettek. Csak néhány klasszikus dán széket vettek készen, Az összes karosszék, asztal, bárpult, polcok és kanapé egyedi gyártás, de még a legtöbb lámpa is. „Az utóbbi években sok jó hangulatú és kreatív hely nyílt Budapesten, ami nemzetközi szinten is megállja a helyét. Nálunk a költségvetés legtöbbször egészen más kereteket szab a projekteknek, mint külföldön, de ez talán még izgalmasabbá teszi a kihívást és valódi kreativitásra ösztönzi a tervezőket.” – mondja Vági Oszkár.

Melyik a legdizájnosabb étterem? A Deák St. Kitchen!

„A Deák St. Kitchenben az fogta meg leginkább a zsűrit, hogy nem tipikusan szállodai étterem hangulatot adott az étteremnek a tervező.” – indokolja a zsűri döntését Varró Zoltán – „Szerintem nagyon jól ötvözték a budapesti századfordulós kávéházak hangulatát egy mai luxushotel igényeivel. A hagyományos kávéházi térformálás és anyaghasználat mind-mind megjelenik az étteremben. A mintás tapéta otthonosságot ad a térnek. Nagyon tetszik, hogy a térszervezése nem unalmas, egy tér az egész, mégis négy hangulatra osztható. Van egy kanapés-boxos kicsit bensőségesebb hangulat, középen egy hagyományosabb bisztrós-kis asztalos rész, centrálisan elhelyezve egy nagy bár rész, és bal oldalt, a konyha felé chef table jelleggel egy nagyobb terület társaságoknak.”

Az étterem tervezése egy angol stúdióhoz, a B3 Designers csapatához kötődik, akik alapvetően szabad kezet kaptak. Nagy kihívást jelentett számukra, hogyan lehet olyan dizájnt létrehozni, ami elrugaszkodik a megszokott szállodai éttermektől, minőségében tökéletesen illeszkedik a The Ritz-Carlton, Budapest színvonalához, ezzel együtt szerethető, otthonos, és az embernek mindennap van kedve betérni, akár nagy vacsoráról, üzleti ebédről vagy csak pár koktélról legyen szó. Hitvallásuk szerint a tervezés minden szakaszában azt tartják szem előtt, hogy a vendég a lehető legjobban érezze magát. Ez vonatkozik a fényekre, bútorokra, de arra is, hogy hogyan segíti a design és az építészet az ott dolgozók gördülékeny munkáját – ezzel pedig a vendégek maradéktalan elégedettségét. Az étterem belső terében megjelennek a magyar gasztronómia emblematikus pillérei a dekorációban, mégis sikerült egy mindenki számára élhető és szerethető teret létrehozni.

Gastro Design Award jövőre is lesz

A tervek szerint jövőre a Design Hét programjához is kapcsolódik majd a Gastro Design Award verseny, melyet a Turizmus Trend /Vendég & Hotel, a PPH Media szaklapja rendez. A versenyre továbbra is két főkategóriában nevezhetnek majd tradicionális és modern stílusú kisebb-nagyobb éttermek, kávéházak, bárok, bisztrók, sörözők, csárdák és szállodák vendéglátóegységei.

Szöveg, kép: Arterego.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 12.13.

Ma Luca, Otília napja van.

Jótékonysági plüssárveréssel készült a karácsonyra az IHM

Ha jótékonykodásról van szó, akkor az Irigy Hónaljmirigy tagjaira mindig az elsők között lehet számítani. A paródiazenekar tagjai most újfent bizonyít...

  • 2018-12-12 20:48
Decembertől már adományozni is lehet a Díjneten

Jól ismert alapítványokat is lehet már egyszerűen és átlátható módon támogatni a Díjneten. A független e-számlakezelési rendszer felhasználóinak decem...

  • 2018-12-12 16:49
Így tedd le a munkát karácsony előtt 3 lépésben

Ki ne ismerné az érzést, amikor az ünnepi készületek alatt minden egyszerre a nyakunkba szakad? Takarítás, sütés-főzés, ajándékok beszerzése, és ha ez...

  • 2018-12-12 15:00
Nem lettek jobbak a főnökök 15 év alatt…

Stresszesebb munka, keményebb elvárások, és munkaerőhiány ide vagy oda, a főnökök többsége továbbra sem bánik jobban alkalmazottaival – derül ki a Wor...

  • 2018-12-12 11:41
Hasznos tippek az adathalászok ellen

Egyre többször hallani, hogy különböző pénzintézetek, webshopok nevével visszaélve próbálnak meg hozzájutni csalók óvatlan felhasználók személyes adat...

  • 2018-12-07 20:46

hirdetés

Finn operaénekesnő koncertezik Magyarországon

December 13-án a Zeneakadémián az élet és halál témája köré szerkesztett művek csendülnek fel. Haydn, Beethoven, Schumann, Wagner és R. Strauss műveit...

  • 2018-12-07 17:13
Három ízletes adventi kávérecept

A hétköznapi rohanásban sokszor nincs időnk kiélvezni a kávézás pillanatait. Holott ezt a karakteres, gőzölgő frissítőt sokan szeretik idehaza, felmér...

  • 2018-12-07 13:22
A társasjátékok változása egy század alatt – avagy mivel játszottak nagyszüleink?

Társasjátékok már régóta léteznek. A legismertebb ősi játék, a Senet már kr. e. 3500 körül magával ragadta az ókori embereket. Napjainkban régi és új ...

  • 2018-12-07 10:07
Kellemeset a hasznossal: gyógyulj wellness pihenés közben

Ha olyan szállodát választunk wellness üdülésünk helyszínéül, ahol gyógyvizes medence is van, két legyet üthetünk egy csapásra!

  • 2018-12-07 08:46
Karácsony újdonsült kismamaként

A várandósság első heteiben a hormonális változások okozta fáradékonyság rányomhatja a bélyegét az év végi készülődésre – nem beszélve a babavárás izg...

  • 2018-12-05 18:14

Minden cikk

hirdetés

hirdetés