hirdetés

Partnereink

Az év legcoolabb enteriőrtervezője

hirdetés

Az év legcoolabb enteriőrtervezője

Októberben osztották ki a Gastro Design Award elismeréseket, mellyel magyar éttermeket, bárokat, kávézókat és hoteleket értékel a nemzetközi zsűri design, belsőépítészeti megoldások és arculat szempontjából. A díj történetében második alkalommal ítélték oda a „COOL – Az Év Enteriőrtervezője” díjat, melyet Vági Oszkár kapott Huszár Krisztián éttermének, a Fámának tervezése miatt. Étterem tekintetében a másik fontos díjat a Deák St. Kitchen kapta. A Ritz Hotelben található étterem egy angol stúdió, a B3 Designers csapatának munkája.

A Fáma tervezője az év legcoolabb enteriőrtervezője

hirdetés

A Gastro Design Award zsűrijének elnöke, Varró Zoltán szerint a COOL díjat most már hagyományosan annak a tervezőnek adják, aki az adott évben nemzetközi szinten is kiemelkedő designnal gazdagította a magyar gasztrodizájnt. A belsőépítészeti elismerést idén Vági Oszkár tervező kapta meg a Fáma étterem megtervezéséért. „A Fáma erősen szembemegy a mai Magyarországon mindenhol látható romkocsma, vagy bisztro dizájnnal.” – magyarázza a zsűri döntését Varró Zoltán, majd folytatja: „Erősen kozmopolita a hangulata, de mégis valahol érezhető a régi, magyar kávéházi enteriőrök hangulata is. Egy tér, amiben még az 50-es évek Riojának, San Paolo-i glamourjának hangulata is megjelenik. Ez sajátos és semmivel nem összetéveszthető. Nem elcsépelt. Ezt értékeltük.”

A Fáma étterem alapfilozófiájához illeszkedő tereket Vági Oszkár nem egyedül, hanem a Roomba teljes tervezőcsapatával álmodta meg. Nevükhöz olyan helyek fűződnek még, mint a Beszálló Foodbar (Huszár Krisztián streetfood helye), a Mr. Funk Donut Shop, vagy a Pizza Forte éttermek. A tervező szerint a tér viszonylag jó adottságokkal rendelkezett. Világos, egy légtér, az egész egy szinten. Ez ugyanakkor hátránya is volt, mert egy viszonylag nagy térben nagy belmagassággal nehéz intimitást belevinni egy helybe. „A megrendelő skandináv minimalizmust szeretett volna.” – kezd mesélni a stílusról az év legcoolabb tervezője, Vági Oszkár – „De úgy gondoltuk, hogy ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat ebben a térben egy kicsit melegebb részletgazdagabb enteriőrre volt szükség, ami közelebb áll az itt élők, a budapestiek ízlésvilágához. Rengeteg olyan külföldi étterem van, ami etalon számunkra és inspirálóan hat, de nincs olyan, amihez hasonlítani szerettünk volna. Szerettünk volna valami egyedit létrehozni mi is, ami hanyag eleganciájával idomul a konyhához, amit Huszár Krisztián visz. Fine dining, de nincs túl bonyolítva. Nem feszélyezi az embert, de mégis meglepő új ízvariációkat kínál.” A költségvetést szem előtt tartva a legtöbb bútort egyedileg terveztek és kiviteleztettek. Csak néhány klasszikus dán széket vettek készen, Az összes karosszék, asztal, bárpult, polcok és kanapé egyedi gyártás, de még a legtöbb lámpa is. „Az utóbbi években sok jó hangulatú és kreatív hely nyílt Budapesten, ami nemzetközi szinten is megállja a helyét. Nálunk a költségvetés legtöbbször egészen más kereteket szab a projekteknek, mint külföldön, de ez talán még izgalmasabbá teszi a kihívást és valódi kreativitásra ösztönzi a tervezőket.” – mondja Vági Oszkár.

Melyik a legdizájnosabb étterem? A Deák St. Kitchen!

„A Deák St. Kitchenben az fogta meg leginkább a zsűrit, hogy nem tipikusan szállodai étterem hangulatot adott az étteremnek a tervező.” – indokolja a zsűri döntését Varró Zoltán – „Szerintem nagyon jól ötvözték a budapesti századfordulós kávéházak hangulatát egy mai luxushotel igényeivel. A hagyományos kávéházi térformálás és anyaghasználat mind-mind megjelenik az étteremben. A mintás tapéta otthonosságot ad a térnek. Nagyon tetszik, hogy a térszervezése nem unalmas, egy tér az egész, mégis négy hangulatra osztható. Van egy kanapés-boxos kicsit bensőségesebb hangulat, középen egy hagyományosabb bisztrós-kis asztalos rész, centrálisan elhelyezve egy nagy bár rész, és bal oldalt, a konyha felé chef table jelleggel egy nagyobb terület társaságoknak.”

Az étterem tervezése egy angol stúdióhoz, a B3 Designers csapatához kötődik, akik alapvetően szabad kezet kaptak. Nagy kihívást jelentett számukra, hogyan lehet olyan dizájnt létrehozni, ami elrugaszkodik a megszokott szállodai éttermektől, minőségében tökéletesen illeszkedik a The Ritz-Carlton, Budapest színvonalához, ezzel együtt szerethető, otthonos, és az embernek mindennap van kedve betérni, akár nagy vacsoráról, üzleti ebédről vagy csak pár koktélról legyen szó. Hitvallásuk szerint a tervezés minden szakaszában azt tartják szem előtt, hogy a vendég a lehető legjobban érezze magát. Ez vonatkozik a fényekre, bútorokra, de arra is, hogy hogyan segíti a design és az építészet az ott dolgozók gördülékeny munkáját – ezzel pedig a vendégek maradéktalan elégedettségét. Az étterem belső terében megjelennek a magyar gasztronómia emblematikus pillérei a dekorációban, mégis sikerült egy mindenki számára élhető és szerethető teret létrehozni.

Gastro Design Award jövőre is lesz

A tervek szerint jövőre a Design Hét programjához is kapcsolódik majd a Gastro Design Award verseny, melyet a Turizmus Trend /Vendég & Hotel, a PPH Media szaklapja rendez. A versenyre továbbra is két főkategóriában nevezhetnek majd tradicionális és modern stílusú kisebb-nagyobb éttermek, kávéházak, bárok, bisztrók, sörözők, csárdák és szállodák vendéglátóegységei.

Szöveg, kép: Arterego.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.22.

Ma Beáta, Izolda, Lea napja van.

Rókusfalvy Pál lánya oldalán tér vissza a képernyőre

A Duna Televízió március 31-től vasárnap esténként 21.00 órától új műsorral, a Családi körrel várja a nézőket. Ismerősen csenghet a cím, a műsor ugyan...

  • 2019-03-21 16:27
Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról

Dr. Béres József (1920-2006) élettörténetét bemutató sorozatot tűz műsorára március 23-tól szombat esténként 20.30-tól a Duna Televízió Cseppben az él...

  • 2019-03-21 11:46
9 jó tanács a tökéletes házi pizzához

Kemence nélkül is fantasztikusan finom pizzát süthetsz otthon, ha tudod a módját.

  • 2019-03-19 12:49
300. adását ünnepelte a Honfoglaló a Duna Televízión

Hatalmas ütközetek, izgalmas taktikai lépések, eltérő stratégiák, sikeres vártámadások – azaz Honfoglaló. A népszerű magyar fejlesztésű online terület...

  • 2019-03-19 10:45
Hétfőn indul Dallos Bogi talkshow-jának új évada

Dallos Bogit elsősorban énekesként ismerhettük meg, tavaly azonban több fronton is belekóstolt a műsorvezetésbe az M2 Petőfi TV-n, idén pedig A Dal 20...

  • 2019-03-14 09:16

hirdetés

Hogyan szabadulj meg a visszértől?

Egyre több ember életét keseríti meg a visszér. Minden második nő és minden ötödik férfi szenved visszeres panaszoktól. Az ülő- és állómunka, a túlsúl...

  • 2019-03-12 17:01
Világíts mozgásérzékelő lámpával

Bizonyára te is ismered azt a kellemetlen érzést, amikor nem látsz eléggé a sötétség miatt a ház körül. Ha van is kültéri lámpád, akkor fennáll veszél...

  • 2019-03-12 14:42
Kismamaként is csinosan, fitten

A várandósság 9 hónapja minden nő számára különleges időszak. Akár először éli át, akkor többedik alkalommal, mindig különleges figyelmet érdemel ez a...

  • 2019-03-12 10:49
Játékos formában figyelmeztetik a fiatalokat a veszélyekre

Cyberbullying, happy slapping, dizájner drogok – ezek a legújabb fiatalokra leselkedő veszélyek, de emellett ugyanúgy jelen vannak a lopások, verekedé...

  • 2019-03-12 08:56
Külföldi munkavállalás: ez a 3 OKJ-s képzés segíthet

Sokan gondolkodnak rövid vagy hosszabb távú külföldi munkavállalásban, azonban egy ilyen kaland előtt érdemes alaposan felkészülni. Az alábbiakban a P...

  • 2019-03-11 20:22

Minden cikk

hirdetés

hirdetés