hirdetés

Partnereink

Eltűnnek a tejtermékek az étrendünkből?

hirdetés

Eltűnnek a tejtermékek az étrendünkből?

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott, vegyes étrend fontos részei, és a bennük található értékes tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Meglepő, hogy miközben ezt a legtöbben így gondolják, mégis évről-évre egyre kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből. A szakértők ezért a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás fontosságára hívják fel a figyelmet.

A legfrissebb hazai táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, például joghurtot vagy sajtot kellene fogyasztanunk. Azonban nekünk, magyaroknak mintha nem ízlenének a tejből készült finomságok: az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) adatai szerint 84 százalék azok aránya, akik az ajánlásnál kevesebbet esznek belőlük. Az átlagos érték a 2014. évi adatok alapján mindössze 246 gramm, amely ráadásul csökkenést mutat a 2009-ben mért 259 grammos mennyiséghez képest. Friss fogyasztási adatok szerint a trend nem változott tavaly sem, egyes kategóriákban – például a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejeknél – két számjegyű forgalomcsökkenéssel is találkoztak a gyártók, forgalmazók.

hirdetés

A kedvezőtlen folyamatnak előbb-utóbb komoly népegészségügyi kihatásai is lehetnek, hiszen a tej és a tejtermékek biztosítják kalciumbevitelünk jelentős hányadát. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által nemrégiben publikált elemzés adatai szerint a csontok szilárdságában fontos szerepet betöltő kalcium 54 százaléka a tej és a tejtermékeknek köszönhetően kerül a szervezetünkbe. A gondot az jelenti, hogy a magyarok többsége még így sem jut hozzá az ajánlásokban szereplő napi 800-1000 mg kalciumhoz, az átlagos fogyasztás mindössze 721 milligramm. Ez az érték a csontritkulás szempontjából jobban veszélyeztetett nők körében még ennél is alacsonyabb (689 mg). Ez különösen riasztó annak fényében, hogy a becslések szerint egymillió magyart érintő betegségről beszélünk, akik kétharmada nő.

Az élelmiszerekkel és a táplálkozással kapcsolatos ismeretek bővítésén is dolgozó TÉT Platform Egyesület adatai szerint a magyarok az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos részének tekintik a tejtermékeket. Reprezentatív, 1019 fő megkérdezésén alapuló kutatásukban a sajt 3,9, a tej 3,7, míg a joghurt 3,3 pontot ért el egy ötfokú skálán, ahol az ötös értéket az egészséges étrendbe leginkább beillő élelmiszernek adhatták a megkérdezettek. Ugyanakkor a már idézett OTÁP vizsgálat adatai szerint tízből egy felnőtt egyáltalán nem fogyaszt tejet, sőt a magyarok 62 százaléka savanyított tejtermékeket, így például joghurtot, kefirt sem. A legtöbb tejet amúgy 18-34 év közötti férfiak és a 65 év feletti nők fogyasztják, a legkevesebbet pedig a 35-64 év közötti férfiak, míg a sajtfogyasztás mindkét nem esetében csökken az életkorral.

Antal Emese dietetikus-szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint a táplálkozási ajánlásokon túl további nyomós érvek szólnak a tej és a tejtermékek mellett. „Ezek az élelmiszerek a legfontosabb kalciumforrásaink, ráadásul vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk is jelentős. Tudományos kutatások erősítették meg, hogy rendszeres fogyasztásuk például a vastagbélrák előfordulásának gyakoriságát 15-20 százalékkal csökkenti. Néhány évvel ezelőtt pedig arra mutattak rá, hogy a savanyított tejtermékek, főként a joghurt fogyasztása akár a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását is mérsékelheti. Bár még nem vagyunk minden adat birtokában, de feltételezhető, hogy ez a tejtermékek vitamintartalmának és a probiotikumoknak köszönhető” – magyarázza a szakértő.

A dietetikus éppen ezért hívja fel a figyelmet a tej és a tejtermékek mindennapi fogyasztására is: a napi fél liter tejnek, tejterméknek megfelelő ajánlás elérésében sokat jelenthet az is, ha mindennap eszünk egy pohár joghurtot, például reggelire. Napközben tápláló és frissítő lehet néhány szelet sajt, este pedig egy pohár tejjel zárhatjuk a napot. A tejek és a tejtermékek között érdemes az alacsonyabb zsír- és cukortartalmúakat választani, amelyek jobban illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe – tanácsolja végezetül a dietetikus.

Szöveg: TÉT Platform Egyesület

Kép: fogyastippek.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 01.20.

Ma Fábián, Sebestyén napja van.

Évkezdés: karriertervezési tippek szakértőtől

A január az elhatározások és változások hónapja. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy honnan hova jutottál az elmúlt évben, valamint miben szeretnél idén...

  • 2019-01-11 12:48
Tücsi a babamoziról: „Láttam a kislányom arcában önmagam”

Ki sem látszik a feladataiból Tücsi, aki bár várandóssága hetedik hónapjában jár, még nem ad időt a lazításnak. A műsorvezető és párja épp a költözés ...

  • 2019-01-11 08:37
„A magyar éttermeknek önbizalomra van szüksége, és nem kell félniük a paprikától!”

A Dining Guide étteremteszteléseit idén Enrico Crippa, a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje vezette, aki a múlt hét folyamán látogatt...

  • 2019-01-10 09:57
Csütörtöktől férfi kézilabda-világbajnokság az M4 Sporton!

Január 10. és 27. között kerül megrendezésre 2019 egyik legnagyobb sporteseménye, a férfi kézilabda vb.

  • 2019-01-09 21:59
Így előzd meg a síbaleseteket!

A téli sportoknak – síelésnek, snowboardozásnak – egyre többen hódolnak hazánkban is. Fontos tudni, hogyan csökkenthetjük minimálisra a balesetek kock...

  • 2019-01-09 20:13

hirdetés

Hollywoodi stílusikon bőrébe bújtak a Miss Balaton szépségei

Csábító képek készültek a Miss Balaton szépségeiről. A minden évben megjelenő naptárhoz idén is különleges koncepció alapján készített képeket Ajkai D...

  • 2019-01-09 15:59
A csontritkulás elleni küzdelem 3 aranyszabálya

A téli fagyok beköszöntével a jeges, síkos járdákon és utakon jelentősen megnő a töréses, zúzódásos sérülések száma. Az idősebbeknél a csontritkulás m...

  • 2019-01-09 14:49
Arany páva – Január 6-tól minden vasárnap

Sebő Ferenc jóvoltából a Fölszállott a páva számos évada alatt megtanulhattuk, hogy az adatközlő a népzenében az a naiv művész, akinek jóvoltából a né...

  • 2019-01-03 09:39
Az állatorvos segít – tippek és tanácsok félős négylábúaknak

A szilveszter a féktelen szórakozás, az öröm éjszakája! De vajon mindenkinek? Sok állattartó rettegve várja az év utolsó napját, mert kedvence számára...

  • 2018-12-29 17:46
12+1 tipp szmog esetére

Budapesten elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát; a tapasztalatok szerint ilyenkor sok vidéki településen a levegő jóval szennyezettebb, mi...

  • 2018-12-29 14:43

Minden cikk

hirdetés

hirdetés