hirdetés

Partnereink

Magyarország jövőre vendége lesz az albai szarvasgomba fesztiválnak

hirdetés

Magyarország jövőre vendége lesz az albai szarvasgomba fesztiválnak

November 19-én izgalmas gasztronómiai találkozóra került sor Olaszország egy kis, de gasztronómia szempontjából annál jelentősebb városában, Albában. Itt gyűltek össze ugyanis a magyar és az olasz Bocuse d’Or Akadémia legendás alakjai, hogy egy sajtóvacsora keretén belül a két ország gasztrokultúráját összehasonlítsák, megvitassák és természetesen meg is kóstolják.

Az albai fehér szarvasgomba fesztivál keretén belül megrendezett gasztrotalálkozón Magyarországot természetesen Széll Tamás képviselte, akit a Stand Étterem két szakácsa, Barna Péter és Dalnoki Bence, a Stand Étterem sommelier-je, Varga Norbert és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke kísérte el. A Piazza Duomo nevű étteremben rendezett eseményre a magyar séfek igazán különleges alapanyagokkal érkeztek, hiszen az általuk tervezett menüben helyet kapott a kacsamáj, az őz és a somlói galuska is, mely fogásokat a hozzájuk tökéletesen passzoló magyar borokkal párosították. Varga Norbert sommelier egy késői szüretelésű 2017-es tokaji borral (Demeter Zoltán), egy 2009-es villányi Cabernet Franc-al (Bock József) és egy 2018-as Tokaji Aszúval (Szepsy István) készült. A 2012 óta 3 Michelin-csillaggal jutalmazott étterem igazán méltó hely volt a gasztrocsúcsra, hiszen azt nem más vezeti, mint az idei magyar Bocuse d'Or verseny döntőjének elnöke, egyben az Olasz Bocuse d'Or Akadémia jelenlegi elnöke, Enrico Crippa.

hirdetés

„Célom, hogy a legtöbbet hozzam ki abból, ami körülöttem van és a hagyományok mögé nézzek” - írja a korábban Franciaországban és Japánpan is dolgozó séf, Enrico Crippa éttermi bemutatkozásában. Széll Tamás már járt a híres séf éttermében ezelőtt is és hasonló megállapításokkal távozott. Ahogy ő fogalmazott, „a friss, naprakész szaktudás és az avantgárd stílus mit sem ér a gasztronómiai gyökerek, a helyi alapanyagaink fontossága nélkül, és a saját hazánk tisztelete nélkül.” Enrico Crippa éttermében nyújtott fogások alapanyagai ugyanis általában maximum 50 kilométeres körzetből érkeznek és ezek a helyi alapanyagok vezetik a séf kezét és fantáziáját minden nap. Nem meglepő így az sem, hogy az étteremnek saját kertje van néhány kilométerre Albától, ahol még saját méz is készül. A sok ráfordított munka meghozta eredményét, hiszen 2013 óta a Piazza Duomo a világ 50 legjobb éttermének listáján szerepel, 2017-ben a rangos 15. helyet elérve.

A sajtóvacsora parádésan sikerült, így Magyarországot az a megtiszteltetés éri, hogy jövőre vendégként – a két Bocuse Akadémia együttműködésében szerepelhet a 2019-es albai szarvasgomba fesztiválon, mely minden évben 7-800 000 látogatót vonz világszerte. „Nemzetközi újságírók előtt öregbítettük Magyarország hírnevét, mely igazán nagy megtiszteltetés volt számunkra. Ez a nap a különleges ételeké és a közös örömfőzésé volt. Köszönjük szépen a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatását és a Dining Guide segítségét a szervezésben” - mondta Hamvas Zoltán.

Szöveg, fotó: Arterego

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 08.22.

Ma Menyhért, Mirjam napja van.

Elindult a ROAD MOVIE!

A Margaret Island Balaton-ihlette dalával indult útjára a VOLT Produkció új projektje, a ROAD MOVIE, amely a legnépszerűbb hazai zenekarok és előadók ...

  • 2019-08-22 09:14
Ropogtass okosan!

Ki tudja miért, a legtöbb ember nagyon szeret ropogtatni. Mármint valamilyen finom falatot, nasit, amit útközben bármikor és bárhol elő lehet venni.

  • 2019-08-22 07:42
Balogh Eleni nyerte 2019-ben a Miss Balatont

A 19 éves budapesti Balogh Eleni nyerte el idén a Miss Balaton címet a zsűri döntése alapján, egyúttal ő lett a közönségszavazás győztese is, sőt a Su...

  • 2019-08-20 15:40
Festés hőségben? Néhány mesteri trükkel sima ügy!

30 °C feletti hőmérsékletnél kockázatos festeni, mázolni, főleg kültéren a tűző napon. Egyrészt körülményesebb szép eredményt elérni, másrészt a szerv...

  • 2019-08-20 14:05
Kávéházi hangulatot varázsol az otthonokba a SPAR

A Nescafé® Dolce Gusto® kávégépek, kávékapszulák és kiegészítők a kiváló minőség garanciái. A SPAR Magyarország üzleteiben az augusztus 15-én induló ú...

  • 2019-08-20 11:22

hirdetés

Kampány a Duna-partok tiszta levegőjéért

Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést! címmel indít közös kampányt a Levegő Munka...

  • 2019-08-20 09:02
Zölden és pénztárca kímélően is kezdődhet a tanév

Pár nap és kezdődik az iskola – ami évről évre tetemes kiadást jelent a szülők számára. Azonban vannak olyan lehetőségek, apró trükkök, amelyekkel nem...

  • 2019-08-19 23:17
Megnyílik az OfficeXPO

Az Év Irodája verseny elindulásának 10. évfordulója alkalmából októberben egy 9 napos programsorozatot hívnak életre a szervezők Office Week néven. A ...

  • 2019-08-19 21:59
Legyártották a 15 milliomodik ConiSeal technológiával készült abroncsot

Legyártották a 15 milliomodik ContiSeal gumiabroncsot a Continental portugáliai üzemében. A német technológiai vállalat terméke egy olyan szériagyártá...

  • 2019-08-19 17:53
Megvan a Nosalty ügynökségi kihívásának győztese!

Lezárult az ország vezető online gasztromagazinja, a Nosalty nyárra meghirdetett, KitchenAD – Főzz meg minket! elnevezésű ügynökségi kihívása. A rendh...

  • 2019-08-19 15:57

Minden cikk

hirdetés

hirdetés