hirdetés

Partnereink

Magyarország jövőre vendége lesz az albai szarvasgomba fesztiválnak

hirdetés

Magyarország jövőre vendége lesz az albai szarvasgomba fesztiválnak

November 19-én izgalmas gasztronómiai találkozóra került sor Olaszország egy kis, de gasztronómia szempontjából annál jelentősebb városában, Albában. Itt gyűltek össze ugyanis a magyar és az olasz Bocuse d’Or Akadémia legendás alakjai, hogy egy sajtóvacsora keretén belül a két ország gasztrokultúráját összehasonlítsák, megvitassák és természetesen meg is kóstolják.

Az albai fehér szarvasgomba fesztivál keretén belül megrendezett gasztrotalálkozón Magyarországot természetesen Széll Tamás képviselte, akit a Stand Étterem két szakácsa, Barna Péter és Dalnoki Bence, a Stand Étterem sommelier-je, Varga Norbert és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke kísérte el. A Piazza Duomo nevű étteremben rendezett eseményre a magyar séfek igazán különleges alapanyagokkal érkeztek, hiszen az általuk tervezett menüben helyet kapott a kacsamáj, az őz és a somlói galuska is, mely fogásokat a hozzájuk tökéletesen passzoló magyar borokkal párosították. Varga Norbert sommelier egy késői szüretelésű 2017-es tokaji borral (Demeter Zoltán), egy 2009-es villányi Cabernet Franc-al (Bock József) és egy 2018-as Tokaji Aszúval (Szepsy István) készült. A 2012 óta 3 Michelin-csillaggal jutalmazott étterem igazán méltó hely volt a gasztrocsúcsra, hiszen azt nem más vezeti, mint az idei magyar Bocuse d'Or verseny döntőjének elnöke, egyben az Olasz Bocuse d'Or Akadémia jelenlegi elnöke, Enrico Crippa.

hirdetés

„Célom, hogy a legtöbbet hozzam ki abból, ami körülöttem van és a hagyományok mögé nézzek” - írja a korábban Franciaországban és Japánpan is dolgozó séf, Enrico Crippa éttermi bemutatkozásában. Széll Tamás már járt a híres séf éttermében ezelőtt is és hasonló megállapításokkal távozott. Ahogy ő fogalmazott, „a friss, naprakész szaktudás és az avantgárd stílus mit sem ér a gasztronómiai gyökerek, a helyi alapanyagaink fontossága nélkül, és a saját hazánk tisztelete nélkül.” Enrico Crippa éttermében nyújtott fogások alapanyagai ugyanis általában maximum 50 kilométeres körzetből érkeznek és ezek a helyi alapanyagok vezetik a séf kezét és fantáziáját minden nap. Nem meglepő így az sem, hogy az étteremnek saját kertje van néhány kilométerre Albától, ahol még saját méz is készül. A sok ráfordított munka meghozta eredményét, hiszen 2013 óta a Piazza Duomo a világ 50 legjobb éttermének listáján szerepel, 2017-ben a rangos 15. helyet elérve.

A sajtóvacsora parádésan sikerült, így Magyarországot az a megtiszteltetés éri, hogy jövőre vendégként – a két Bocuse Akadémia együttműködésében szerepelhet a 2019-es albai szarvasgomba fesztiválon, mely minden évben 7-800 000 látogatót vonz világszerte. „Nemzetközi újságírók előtt öregbítettük Magyarország hírnevét, mely igazán nagy megtiszteltetés volt számunkra. Ez a nap a különleges ételeké és a közös örömfőzésé volt. Köszönjük szépen a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatását és a Dining Guide segítségét a szervezésben” - mondta Hamvas Zoltán.

Szöveg, fotó: Arterego

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 12.16.

Ma Etelka, Aletta napja van.

Jótékonysági plüssárveréssel készült a karácsonyra az IHM

Ha jótékonykodásról van szó, akkor az Irigy Hónaljmirigy tagjaira mindig az elsők között lehet számítani. A paródiazenekar tagjai most újfent bizonyít...

  • 2018-12-12 20:48
Decembertől már adományozni is lehet a Díjneten

Jól ismert alapítványokat is lehet már egyszerűen és átlátható módon támogatni a Díjneten. A független e-számlakezelési rendszer felhasználóinak decem...

  • 2018-12-12 16:49
Így tedd le a munkát karácsony előtt 3 lépésben

Ki ne ismerné az érzést, amikor az ünnepi készületek alatt minden egyszerre a nyakunkba szakad? Takarítás, sütés-főzés, ajándékok beszerzése, és ha ez...

  • 2018-12-12 15:00
Nem lettek jobbak a főnökök 15 év alatt…

Stresszesebb munka, keményebb elvárások, és munkaerőhiány ide vagy oda, a főnökök többsége továbbra sem bánik jobban alkalmazottaival – derül ki a Wor...

  • 2018-12-12 11:41
Hasznos tippek az adathalászok ellen

Egyre többször hallani, hogy különböző pénzintézetek, webshopok nevével visszaélve próbálnak meg hozzájutni csalók óvatlan felhasználók személyes adat...

  • 2018-12-07 20:46

hirdetés

Finn operaénekesnő koncertezik Magyarországon

December 13-án a Zeneakadémián az élet és halál témája köré szerkesztett művek csendülnek fel. Haydn, Beethoven, Schumann, Wagner és R. Strauss műveit...

  • 2018-12-07 17:13
Három ízletes adventi kávérecept

A hétköznapi rohanásban sokszor nincs időnk kiélvezni a kávézás pillanatait. Holott ezt a karakteres, gőzölgő frissítőt sokan szeretik idehaza, felmér...

  • 2018-12-07 13:22
A társasjátékok változása egy század alatt – avagy mivel játszottak nagyszüleink?

Társasjátékok már régóta léteznek. A legismertebb ősi játék, a Senet már kr. e. 3500 körül magával ragadta az ókori embereket. Napjainkban régi és új ...

  • 2018-12-07 10:07
Kellemeset a hasznossal: gyógyulj wellness pihenés közben

Ha olyan szállodát választunk wellness üdülésünk helyszínéül, ahol gyógyvizes medence is van, két legyet üthetünk egy csapásra!

  • 2018-12-07 08:46
Karácsony újdonsült kismamaként

A várandósság első heteiben a hormonális változások okozta fáradékonyság rányomhatja a bélyegét az év végi készülődésre – nem beszélve a babavárás izg...

  • 2018-12-05 18:14

Minden cikk

hirdetés

hirdetés