hirdetés

Partnereink

Szotyi a süteménybe? Maglisztekkel készültek az Ország Tortái

hirdetés

Szotyi a süteménybe? Maglisztekkel készültek az Ország Tortái

Nemrég hirdették ki a “Magyarország Tortája” verseny győzteseit. A nyertes „Napraforgóban” és a cukormentes győztes „Beszterce rózsájában” egyaránt közös, hogy a cukrászok különleges maglisztekkel álmodták meg őket. Ezek az alapanyagok azonban nem csak a nevesebb cukrászdák műhelyeiben, hanem az átlagemberek otthonaiban is könnyen felhasználhatóak.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Az Ország Tortája büszke címet idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „Napraforgó” fantázianevű torta viselheti. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” nevű alkotással.

A szakértő zsűri nem csak kóstol, hanem javaslatokat is tesz a nevezett receptekhez, melyeket a zsűritagok több körben tesztelnek. A hozzávalók jó minősége, természetessége és egyedi kombinációja elengedhetetlen a rendkívüli ízélményhez. A kedvelt magyar ízekkel, illetve gyümölcsökkel készült győztes torták további közös vonása, hogy mindkettő összetevőlistáján szerepel Grapoila termék. A sárgabarackmagliszt, a pirított napraforgómag és annak őrleményének gyártásánál elsődleges szempont az íz, a természetesség és az adalékmentesség.

„Érezhető, hogy a cukrászmesterek az elmúlt években egyre bátrabban nyúlnak olyan innovatív alapanyagokhoz, mint a maglisztek. Nem ritka a mogyoróliszt, mákliszt, mandulaliszt, tökmagliszt használata. Fodor Sándor „Napraforgójának” karakterét pedig fő összetevőként a pörkölt napraforgómag, illetve annak őrölt változata határozza meg” - mondta Pinczés Marianna, a Grapoila ügyvezető-tulajdonosa, akinek olajsajtolója jelenleg 20-féle magból sajtol olajat, valamint gluténmentes magliszteket, magkrémeket és natúrkozmetikumokat készít. A „zero waste” gyártás folyamán a beérkező alapanyagoknak minden részét feldolgozzák, semmi sem kerül kidobásra. Így tehát az olajok „melléktermékei” azok a maglisztek, melyek most sikert hoztak a gasztroműhelynek. A szintén a cég által gyártott pörköletlen alapanyagból őrölt napraforgómagliszt az elmúlt évben már bizonyított a híres ételkóstoló versenyen, a Great Taste-en (két csillagos minősítést kapott), valamint döntős volt a párizsi SIAL Nemzetközi Élelmiszeripari kiállítás innovációs versenyében. Mindebből az ország is profitál: nekik hála nem csak a cukrászdákban, hanem otthon is kísérletezhetünk új ízekkel.

Nem csak finom, egészségesebb is

„Az ilyen őrlemények akár bázislisztként is alkalmazhatóak sütemények, pékáruk tésztájába. Használhatjuk vajas sütemények, gyümölcsös piték, piskóták receptjéhez is, különleges ízt kölcsönözve nekik, egyúttal dúsítva azokat értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és rosttal” - nyilatkozta Marianna.

A gasztrocég vezetője számára külön boldogság, hogy a tavalyi nyertes „Curiositas” tortához felhasznált Grapoila hidegen sajtolt mogyoróolaj után Füredi Krisztián cukrászmester idei nyertes cukormentes tortája, a „Beszterce rózsája” receptjéhez ismét egy Grapoila terméket, a sárgabarackmaglisztet választotta.

„A cukrászok ezen bátorsága segít majd a lakosság körében is még elterjedtebbé tenni az olyan egészséges és finom alapanyagokat, mint a magolajok és a maglisztek. Ezek az őrlemények kiválóan alkalmasak a búzaliszt egy részének (vagy egészének) a helyettesítésére, ráadásul - a gabonafélékkel ellentétben - gluténmentesek” - tette hozzá Pinczés Marianna.

 forrás: akoczka.com, fotókredit: Cukrász Ipartestület

hirdetés

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.28.

Ma Gedeon, Johanna napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés