hirdetés

Partnereink

A befőzés cukor nélkül is megvalósítható

hirdetés

A befőzés cukor nélkül is megvalósítható

Befőzni szerencsére cukor és tartósítószerek nélkül is lehet. fontos elmondani, hogy nem ezek a "segédanyagok" tartósítanak, hanem maga az eljárás. A főszerepben a tisztaság kell, hogy legyen. Ezáltal a mikroorganizmusoknak esélyük sincs az életben maradásra, elpusztulnak és a készítmények eltarthatóvá válnak.

Mint már említettük minden befőzésnél első és legfőbb szabály a tisztaság. A cukor nélküli befőzésnél ez kétszeresen fontos. Az üvegeket előző nap készítjük elő. Szódás vízzel tisztára mossuk, sok hideg vízzel öblítjük, azután teletöltjük hidegvízzel, minden üvegbe egy késhegynyi szalicilt teszünk, az üvegéket beállítjuk egy nagy edénybe és annyi hideg vizet öntünk, hogy az üvegeket majdnem felérje, azután addig főzzük, amíg az üvegekben a víz gyöngyözik, levesszük a tűzről, és ha a víz langyosra hűlt, az üvegeket kiszedjük. Utána kiöntjük belőlük a szaliciles vizet, tiszta kosárba lecsurgatjuk őket, nem töröljük. A gyümölcsöt tisztára mossuk, amit hámozni kell, lehetőleg sárga, gyümölcsvágó késsel hámozzuk, az nem rozsdásodik. Amit mosni kell, azt többszörös hideg vízben megmossuk úgy, hogy mindig a gyümölcsöt szedjük ki a vízből, nem a vizet öntjük le a gyümölcsről. Szikkadni pedig vagy tiszta abroszra vagy szőrszitára tesszük.

hirdetés

Amit megtisztítunk, kiválogatunk, kimagolunk, azt rakjuk üveg vagy porcelánedénybe, amit késsel hámoztunk, rakjuk citromsós vízbe. Ehhez 5 liter vízben feloldunk 1 deka citromsót. Amit vágni kell, csak olyan deszkán vágjuk, amelyiken sohasem vágtunk húst vagy hagymaféléket.

A cukor nélkül eltett gyümölcsöket kétszer gőzöljük, egyszer a készítés alkalmával, másodszor egy hét múlva. Mindkét esetben a forrástól számított félórán át lassú forrással főzzük, a gőzölő vízben hagyjuk másnapig.

Általában minden gyümölcsöt eltehetünk cukor nélkül, ha a gyümölcs hibátlan és az üvegek szárazak. Lekvárnak a gyümölcsöt sűrűbbre főzzük, mint a cukorral eltettet, forrón töltjük üvegekbe, másnap kötjük le és gőzöljük. Kompótnak az almát, körtét, birsalmát stb. meghámozzuk, feldaraboljuk, üvegbe rakjuk, hideg vízzel teletöltjük. A meggyet, cseresznyét magjával tehetjük, szintén hideg vízzel töltjük tele. Vagy pedig kimagozzuk, belenyomjuk szélesebb szájú üvegekbe es ha a leve feljön a tetejére egy-egy kis késhegynyi szalicilt hintünk, légmentesen lekötjük és kigőzöíjük. Egy hét múlva újra ki gőzöljük.

Körtelekvár-cukor nélkül, szalicil nélkül

A körtét megmossuk, nem hámozzuk, tiszta törlővel szárazra töröljük, negyedekre vágjuk, a magházat eltávolítjuk, és azonnal ledaráljuk. Azután ép zománcú edényben főzzük, amíg a keverésnél az edény alja látszik. Tiszta, száraz üvegekbe töltjük, másnapig állni hagyjuk, akkor lekötjük és a forrástól számított 1 órát gőzöljük.

Vegyeslekvár

Egyenlő mennyiségű édes körtéből és jó érett besztercei szilvából készítjük. Vigyázzunk, hogy a körte ne legyen köves. Ledaráljuk, ép zománcú edényben 10 percig főzzük, azután szitán áttörjük, és újra főni tesszük. A szilvát leforrázzuk, a héját lehúzzuk és a fövő körtéhez tesszük, azután együtt keverjük, főzzük, amíg a keverésnél az edény alja látszik, a lekvár puffog. Tiszta, száraz üvegekbe töltjük, másnap lekötjük és kigőzöljük. Egy hét múlva újra gőzöljük.

Baracklekvár

Az ép barackot forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, a barackot ép zománcú edényben, új fakanállal keverjük-főzzük. Topább úgy járunk el, mint a többi cukortalan lekvárnál.

Málna-ribizli lekvár

Egyenlő mennyiségű gyümölcsből készítjük. A ribizlit hideg vízbe tesszük, kiszedjük másik hideg vízbe, innen egyenesen a szitára, úgy ahogy van, szárastól passzírozzuk. Azután főni tesszük. A málnát egy vízben mossuk, szőrszitára vagy zománcozott metéltszűrőbe szedjük. Mikor a vize lecsöpögött, áttörjük, és a ribizlihez tesszük. Tovább úgy készítjük, mint a többi lekvárt. Nem kell éppen olyan vastagnak lennie, mint a többi cukortalan lekvárnak.

Alma-szőlő lekvár

Három kg szőlőhöz 4 kg almát veszünk. A szőlőt megmossuk, a vizet lerázzuk róla, a romlott szemeket ollóval levágjuk, szita felett a szőlő levét, húsát kinyomjuk. A kezünkben maradt gerezdeket, héjakat ecetkészítésre használjuk, a szitán maradt gyümölcsöt áttörjük és főni tesszük. Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, és a magházat kiszedjük, azután az almát ledaráljuk és a szőlővel együtt főzzük tovább.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 10.17.

Ma Hedvig napja van.

Kétszer is levetítik Goztola Kristina filmjét Los Angeles-ben

Két alkalommal is levetítik a Los Angeles-i magyar filmfesztiválon a Les recherches continuent – Engedj el! című alkotást. A magyar-francia kisfilm pr...

  • 2018-10-17 18:21
Először adták át az Arany Bot Díjat

Október 15-én este, a Fehér Bot Napján, a látássérültek nemzetközi világnapján adták át az első Arany Bot Díjat négy kategóriában.

  • 2018-10-17 15:19
Divat vagy minőség, avagy mitől kézműves a kézműves termék?

Kézműves szappan, lekvár, ékszer vagy csoki – vajon mindenki azt ír a termékére, amit akar vagy ellenőrzi bárki is, hogy mi kézműves és mi nem az? Egy...

  • 2018-10-17 12:53
Magyarországon is bemutatják a Recirquel sikerprodukcióját

Budapesten is bemutatja legújabb, My Land című produkcióját a Recirquel Újcirkusz Társulat. A Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán arti...

  • 2018-10-17 10:05
Segítség, apuka leszek!

Valószínűleg minden férfiben, akinek gyermeke születik van egy egészséges félsz, és ott motoszkál a fejében a kérdés: milyen szülő leszek, helyt tudok...

  • 2018-10-17 08:11

hirdetés

Magasabbra száll a páva, mint valaha

Különleges évaddal jelentkezik a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor.

  • 2018-10-03 14:18
Írd meg Te Magyarország dalát!

A Duna Televízió idén is keresi Magyarország dalát: azt az egész országot megmozgató zenét, amely végigkíséri a 2019-es évet.

  • 2018-10-03 08:12
Nőtt, de még mindig nem elégséges a gyermekek tejtermékfogyasztása

Javultak a gyermekek táplálkozással kapcsolatos ismeretei, 10-ből 8 gyermek már ismeri a tej- és tejtermékek kalciumtartalmának élettani hasznosságát,...

  • 2018-09-16 15:40
Sneakermánia és plogging

Sneaker-rajongók és környezetvédők - egy különleges programsorozat hozza össze ezt a két, valószínűleg egymástól kicsit távolabb álló csoportot. Az ap...

  • 2018-09-16 11:17
Mire elég 42 másodperc?

kiélvezni a kávéfőzés minden pillanatát, de nem akarják, hogy ez a folyamat sok időt vegyen igénybe” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor te...

  • 2018-09-16 09:32

Minden cikk

hirdetés

hirdetés