hirdetés

Partnereink

A befőzés cukor nélkül is megvalósítható

hirdetés

A befőzés cukor nélkül is megvalósítható

Befőzni szerencsére cukor és tartósítószerek nélkül is lehet. fontos elmondani, hogy nem ezek a "segédanyagok" tartósítanak, hanem maga az eljárás. A főszerepben a tisztaság kell, hogy legyen. Ezáltal a mikroorganizmusoknak esélyük sincs az életben maradásra, elpusztulnak és a készítmények eltarthatóvá válnak.

Mint már említettük minden befőzésnél első és legfőbb szabály a tisztaság. A cukor nélküli befőzésnél ez kétszeresen fontos. Az üvegeket előző nap készítjük elő. Szódás vízzel tisztára mossuk, sok hideg vízzel öblítjük, azután teletöltjük hidegvízzel, minden üvegbe egy késhegynyi szalicilt teszünk, az üvegéket beállítjuk egy nagy edénybe és annyi hideg vizet öntünk, hogy az üvegeket majdnem felérje, azután addig főzzük, amíg az üvegekben a víz gyöngyözik, levesszük a tűzről, és ha a víz langyosra hűlt, az üvegeket kiszedjük. Utána kiöntjük belőlük a szaliciles vizet, tiszta kosárba lecsurgatjuk őket, nem töröljük. A gyümölcsöt tisztára mossuk, amit hámozni kell, lehetőleg sárga, gyümölcsvágó késsel hámozzuk, az nem rozsdásodik. Amit mosni kell, azt többszörös hideg vízben megmossuk úgy, hogy mindig a gyümölcsöt szedjük ki a vízből, nem a vizet öntjük le a gyümölcsről. Szikkadni pedig vagy tiszta abroszra vagy szőrszitára tesszük.

hirdetés

Amit megtisztítunk, kiválogatunk, kimagolunk, azt rakjuk üveg vagy porcelánedénybe, amit késsel hámoztunk, rakjuk citromsós vízbe. Ehhez 5 liter vízben feloldunk 1 deka citromsót. Amit vágni kell, csak olyan deszkán vágjuk, amelyiken sohasem vágtunk húst vagy hagymaféléket.

A cukor nélkül eltett gyümölcsöket kétszer gőzöljük, egyszer a készítés alkalmával, másodszor egy hét múlva. Mindkét esetben a forrástól számított félórán át lassú forrással főzzük, a gőzölő vízben hagyjuk másnapig.

Általában minden gyümölcsöt eltehetünk cukor nélkül, ha a gyümölcs hibátlan és az üvegek szárazak. Lekvárnak a gyümölcsöt sűrűbbre főzzük, mint a cukorral eltettet, forrón töltjük üvegekbe, másnap kötjük le és gőzöljük. Kompótnak az almát, körtét, birsalmát stb. meghámozzuk, feldaraboljuk, üvegbe rakjuk, hideg vízzel teletöltjük. A meggyet, cseresznyét magjával tehetjük, szintén hideg vízzel töltjük tele. Vagy pedig kimagozzuk, belenyomjuk szélesebb szájú üvegekbe es ha a leve feljön a tetejére egy-egy kis késhegynyi szalicilt hintünk, légmentesen lekötjük és kigőzöíjük. Egy hét múlva újra ki gőzöljük.

Körtelekvár-cukor nélkül, szalicil nélkül

A körtét megmossuk, nem hámozzuk, tiszta törlővel szárazra töröljük, negyedekre vágjuk, a magházat eltávolítjuk, és azonnal ledaráljuk. Azután ép zománcú edényben főzzük, amíg a keverésnél az edény alja látszik. Tiszta, száraz üvegekbe töltjük, másnapig állni hagyjuk, akkor lekötjük és a forrástól számított 1 órát gőzöljük.

Vegyeslekvár

Egyenlő mennyiségű édes körtéből és jó érett besztercei szilvából készítjük. Vigyázzunk, hogy a körte ne legyen köves. Ledaráljuk, ép zománcú edényben 10 percig főzzük, azután szitán áttörjük, és újra főni tesszük. A szilvát leforrázzuk, a héját lehúzzuk és a fövő körtéhez tesszük, azután együtt keverjük, főzzük, amíg a keverésnél az edény alja látszik, a lekvár puffog. Tiszta, száraz üvegekbe töltjük, másnap lekötjük és kigőzöljük. Egy hét múlva újra gőzöljük.

Baracklekvár

Az ép barackot forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, a barackot ép zománcú edényben, új fakanállal keverjük-főzzük. Topább úgy járunk el, mint a többi cukortalan lekvárnál.

Málna-ribizli lekvár

Egyenlő mennyiségű gyümölcsből készítjük. A ribizlit hideg vízbe tesszük, kiszedjük másik hideg vízbe, innen egyenesen a szitára, úgy ahogy van, szárastól passzírozzuk. Azután főni tesszük. A málnát egy vízben mossuk, szőrszitára vagy zománcozott metéltszűrőbe szedjük. Mikor a vize lecsöpögött, áttörjük, és a ribizlihez tesszük. Tovább úgy készítjük, mint a többi lekvárt. Nem kell éppen olyan vastagnak lennie, mint a többi cukortalan lekvárnak.

Alma-szőlő lekvár

Három kg szőlőhöz 4 kg almát veszünk. A szőlőt megmossuk, a vizet lerázzuk róla, a romlott szemeket ollóval levágjuk, szita felett a szőlő levét, húsát kinyomjuk. A kezünkben maradt gerezdeket, héjakat ecetkészítésre használjuk, a szitán maradt gyümölcsöt áttörjük és főni tesszük. Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, és a magházat kiszedjük, azután az almát ledaráljuk és a szőlővel együtt főzzük tovább.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 12.16.

Ma Etelka, Aletta napja van.

Jótékonysági plüssárveréssel készült a karácsonyra az IHM

Ha jótékonykodásról van szó, akkor az Irigy Hónaljmirigy tagjaira mindig az elsők között lehet számítani. A paródiazenekar tagjai most újfent bizonyít...

  • 2018-12-12 20:48
Decembertől már adományozni is lehet a Díjneten

Jól ismert alapítványokat is lehet már egyszerűen és átlátható módon támogatni a Díjneten. A független e-számlakezelési rendszer felhasználóinak decem...

  • 2018-12-12 16:49
Így tedd le a munkát karácsony előtt 3 lépésben

Ki ne ismerné az érzést, amikor az ünnepi készületek alatt minden egyszerre a nyakunkba szakad? Takarítás, sütés-főzés, ajándékok beszerzése, és ha ez...

  • 2018-12-12 15:00
Nem lettek jobbak a főnökök 15 év alatt…

Stresszesebb munka, keményebb elvárások, és munkaerőhiány ide vagy oda, a főnökök többsége továbbra sem bánik jobban alkalmazottaival – derül ki a Wor...

  • 2018-12-12 11:41
Hasznos tippek az adathalászok ellen

Egyre többször hallani, hogy különböző pénzintézetek, webshopok nevével visszaélve próbálnak meg hozzájutni csalók óvatlan felhasználók személyes adat...

  • 2018-12-07 20:46

hirdetés

Finn operaénekesnő koncertezik Magyarországon

December 13-án a Zeneakadémián az élet és halál témája köré szerkesztett művek csendülnek fel. Haydn, Beethoven, Schumann, Wagner és R. Strauss műveit...

  • 2018-12-07 17:13
Három ízletes adventi kávérecept

A hétköznapi rohanásban sokszor nincs időnk kiélvezni a kávézás pillanatait. Holott ezt a karakteres, gőzölgő frissítőt sokan szeretik idehaza, felmér...

  • 2018-12-07 13:22
A társasjátékok változása egy század alatt – avagy mivel játszottak nagyszüleink?

Társasjátékok már régóta léteznek. A legismertebb ősi játék, a Senet már kr. e. 3500 körül magával ragadta az ókori embereket. Napjainkban régi és új ...

  • 2018-12-07 10:07
Kellemeset a hasznossal: gyógyulj wellness pihenés közben

Ha olyan szállodát választunk wellness üdülésünk helyszínéül, ahol gyógyvizes medence is van, két legyet üthetünk egy csapásra!

  • 2018-12-07 08:46
Karácsony újdonsült kismamaként

A várandósság első heteiben a hormonális változások okozta fáradékonyság rányomhatja a bélyegét az év végi készülődésre – nem beszélve a babavárás izg...

  • 2018-12-05 18:14

Minden cikk

hirdetés

hirdetés