hirdetés

Partnereink

Így készítsd elő a sütőben sütött szárnyasokat!

hirdetés

Így készítsd elő a sütőben sütött szárnyasokat!

A házi és vadszárnyasok, a liba és a kacsa kivételével, alapvetően hajlamosak a kiszáradásra sütőben sütéskor, ezért különleges előkészületeket igényelnek. Mi most megmutatjuk, mire figyelj oda!

A legalapvetőbb előkészítő lépés valamennyi szárnyasnál, hogy a bőrt befűszerezzük, majd vastag réteg puha vajjal kenjük meg.

hirdetés

Szedjünk le minden lelógó zsírcsomót a hasüreg környékéről vagy a madár belsejéből, de ne dobjuk ki. A szárnyas bőrét körös-körül szurkáljuk be hústűvel, kivéve a mellrészt. Ez elősegíti, hogy az összes rész kisüljön sütés közben. Fektessük a szárnyast mély sütőtepsibe helyezett fémrácsra, és bőségesen dörzsöljük be a bőrét sóval. Ha a szárnyas sülés közben túlságosan megpirulna, fedjük le lazán alufóliával, de ebben az esetben lehet, hogy a sütési időt kissé megkell növelnünk.

A pulykának és a csirkének teljesen át kell sülnie tálalás előtt. Más szárnyasoknál ez nem létfontosságú, bár ha átsülnek, az gyakran felerősíti ízüket, ropogóssá teszi bőrüket, és kiolvasztja belőlük a zsírt. A számított sütési idő előtt nem sokkal szúrjunk a comb legvastagabb részébe hústűt, és nyomjuk a húshoz, hogy a húslé kifolyjon belőle. Ha tiszta, a szárnyas megsült, de ha véres vagy rózsaszínes, tegyük vissza a szárnyast a sütőbe még egy kis időre, mielőtt ismét ellenőrizzük.

Amikor megsült, óvatosan döntsük meg a szárnyast, hogy a testüregében összegyűlt szaft a tepsibe folyjon. Tegyük át egy tálalótányérra vagy deszkára, fedjük le lazán alufóliával, és pihentessük 15-30 percig, mielőtt feldaraboljuk.

Liba és kacsazsír hasznosítása

A liba- és kacsazsír remek a sütőben sült burgonyához. A madárról leválasztott zsíros darabokat tegyük mellé a rácsra, mielőtt a sütőbe tesszük. A zsír kiolvad és összegyűlik majd a tepsiben. Óvatosan merjük le egy hőállóedénybe. Szűrjük át a zsírt egy finom lyukú szűrőn, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, tegyük át egy tárolódobozba; hűtőben 4 hónapig eltartható.

A szárnyasok szaftosságának megőrzése

A sovány vadmadarak, különösen a fácán, sütés közben hajlamosak a kiszáradásra. Segíti a hús szaftosságának megőrzését, ha sütés előtt a mellhúst beborítjuk több szelet zsíros szalonnával. Ha a csirkét vagy a kisebb pulykát sütés közben megfordítjuk, a mellhús puha marad, és a szárnyas egyenletesen sül meg. Ha erőteljes ízesítésű tölteléket teszünk a csirke és a vadmadarak bőre alá, nem csak ízesíti a húst, de a kiszáradást is megakadályozza. Bármilyen sok zsiradékot tartalmazó tölteléket használhatunk, így pl., fokhagymát, zöldfűszereket, és chilis vajat vagy puha kecskesajtot apróra vágott prosciuttóval, rozmaringgal és kapribogyóval elkeverve. Körülbelül 15 dkg vajat vagy krémsajtot számoljunk egy közepes méretű csirkéhez.

A szárnyasok megfordítása sütés közben

Számoljuk ki a sütési időt, és ennek harmadáig süssük a csirkét mellrésszel felfelé. Fordítsuk meg, és süssük így a számított időtartam második harmadában, majd fordítsuk ismét mellrésszel felfelé, és a maradék időben így süssük.

Töltelék a bőr alatt

Amikor a szárnyast ily módon töltjük meg, a leve közvetlenül a tepsibe folyik, így rengeteg íz kerül a pecsenyemártásba, valamint a csontokba, amelyeket alaplé készítéséhez használhatunk.Távolítsunk el minden kötözőzsinórt. Ujjunkkal csúsztassuk a csirke bőre és mellhúsa közé, fokozatosan toljuk a kezünket egyre beljebb a bőr alá, amíg el nem választottuk a hústól. Ha lehetséges, próbáljunk elérni a combok tetejéig, de ne kockáztassuk a bőr elszakítását.Teáskanállal töltsük a tölteléket a bőr alá, egy kicsit terítsünk a lábak tetejére is, ha lehetséges. Simítsuk vissza a bőrt a helyére, és egyengessük el a tölteléket úgy, hogy az ujjunkkal óvatosan végig nyomkodjuk. Nem kell aggódni, ha göröngyösnek tűnik, mert sütés közben ki fog simulni. Ismét kötözzük össze a csirkét a sütés előtt.

Töltsük-e meg a szárnyast?

A szárnyasok hasüregét, különösen a csirkéét és a pulykáét, nem szabad megtömni töltelékkel, mert olyan sok időbe telne, míg a hő átjárja a tölteléket, hogy a hús közben túlsül. Ehelyett csak a nyaküregbe töltsük, és a maradék tölteléket külön őzgerincformába vagy különálló kisebb formába tegyük, esetleg formázzunk belőle golyókat. Ugyanakkor a hasüregben lazán elhelyezhetünk egy maréknyi zöldfűszert, citromkarikákat és fokhagymagerezdeket, hogy az ízeik átjárják a szárnyast.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.26.

Ma Ervin napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés