hirdetés

Partnereink

Spárga: minden, amit tudnod kell a tavaszi szezon sztárjáról

hirdetés

Spárga: minden, amit tudnod kell a tavaszi szezon sztárjáról

Lehet zöld, fehér vagy lila, a spárgának csak néhány hónapig tart a szezonja, úgyhogy érdemes annyiszor lecsapni rá, ahányszor csak lehet.

Könnyű elkészíteni, alacsony a kalóriatartalma, változatosan lehet feldolgozni, de nem bírja jól a tartósítást - valahogy a tavaszi, szezonális zöldek kikövetelik, hogy ne pihentessük őket sokáig, mert a medvehagyma, a cukorborsó, a kucsmagomba és a spárga is olyan tavaszi kincsek, amik frissen a legjobbak.

hirdetés

Mit érdemes tudni a spárgáról?

A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Létezik belőle fehér, zöld és lila is –utóbbi, bár Olaszországban és Franciaországban elterjedt, azért néha itthon is el lehet csípni piacokon. A fehér spárgánál pedig előfordul, hogy egy kis napfény hatására a csúcsoknál lilulni kezd.

A spárga termesztése iszonyú kemény munka, ami eleve meghatározza az árfekvését, de abban közrejátszik az is, hogy a spárga csak frissen jó. A spárga a homokos talajt, a sok napsütést és a rengeteg tápanyagot szereti, megfelelő sortávolságra kell a gyököket ültetni egymástól, és már tavasz elején neki kell állni a művelésnek. A szezonja általában április elejétől június elejéig tart, de persze nagyban befolyásolja az időjárás is. A betakarítása a legnagyobb munka, nem lehet ugyanis gépekkel végezni, az egész kézimunka: a sípokat egyenként, megfelelő eszközzel kell kiemelni a földből, akár naponta kétszer is kell szüretelni, mivel a sípok megfelelő körülmények között gyorsan fejlődnek.

A zöld spárgát 22-27 centis méretnél szüretelik (előbbi a halványító spárga, utóbbi a közönséges zöldspárga). A fehér spárga fólia alatt terem, így mivel nem éri napfény, zöldülni sincs nagyon lehetősége, nincs benne klorofill, az íze is halványabb, másképp is kell hozzányúlni főzéskor.

Így válaszd ki a legjobbat

 

A spárgának magas a cukor- és rosttartalma. Betakarítás után minél tovább áll, annál keményítősebb és fásabb lesz. A fásság akkor is jellemző, ha túlérett spárga kerül a kezünkbe, hiszen minél zsengébb a síp, annál nagyobb a víztartalma, ez pedig a helyes szüretelést és a frissességet jelzi. SPÁRGA: így vedd, pucold, főzd és ízesítsd, hogy a legtöbbet hozd ki a szezonból!Az igazán jó spárga feszes, nem túl vastag (maximum egy ujjnyi vastag, de abból is egy kecsesebb), nem hajlik a kezünkben, ha az ujjunkkal finoman megnyomjuk (ne tegyünk kárt senki portékájában!), akkor nem szivacsos. A zöldek végét körülbelül az egyharmaduknál le kell törni (ez ugyanis az alsó, fás része, ezt nem lehet megspórolni), aminek ha a törési felülete szép fényes, nedves, csillogó, ilyen a friss spárga.

Így lesz tökéletes

A zöld és a fehér spárga elkészítése kicsit különbözik egymástól, de szerencsére egyik fajtával sincs sok munka a konyhában. A zöldek zsengék, nyersen is fogyaszthatóak, csak az alsó részét kell meghámozni, és nagyon kevés hőkezelést igényelnek. Elég néhány percig pirítani serpenyőben vagy akár blansírozni fél percig, így lesz igazán roppanós, üde, tökéletesen “zöld” ízű, szóval mindenképp kerüld el a hosszú főzést vagy párolást. Azért ez nem jelenti azt, hogy egy tavaszi quiche vagy akár egy focaccia ne lenne szuper spárgával - hasonlóan működik, mint a medvehagyma, átadja az ízét, az állaga is remek lesz, de a friss formájához képest enyhébb az íze. A fehér spárgát mindig meg kell hámozni, ennek a csillogó héja nem olyan zsenge, mint a zöld testvérének, hőkezelés után is kellemetlenül szálas marad, ráadásul keserű is, ami egy levest is könnyen tönkrevág. Kicsivel hosszabb főzést igényel, de ennek sem kell 8-10 percnél tovább tartania.

Ami mindkét fajtára igaz, az az, hogy a csúcsuk a legzsengébb, ezért ezeket érdemes a lehető legrövidebb ideig főzni. Ha tésztához, leveshez, salátához használod, akár le is vághatod elkészítés előtt, hogy csak a legutolsó pillanatban dobd az ételhez, így biztosan nem fog szétfőni a végére.

Forrás: Nosalty

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.19.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés