hirdetés

Partnereink

Hogyan legyünk igazi séfek?

hirdetés

Hogyan legyünk igazi séfek?

Minden háziasszony arról álmodozik, hogy remek ételeket süssön-főzzön, különösebb erőfeszítés nélkül. Sokszor elakadunk, megakadunk, elbizonytalanodunk, s a legegyszerűbb módon kukába lökjük a nem sikerült ételeket, mivel nem ismerjük azokat a praktikákat, amivel megmenthetjük őket.

A főzést az alapoktól kell kezdeni. Bizonyára minden nő emlékszik még arra, hogy édesanyja vagy nagymamája mellett a gőzölgő vasárnapi húslevest várva zöldséget tisztított a főételhez, vagy épp krémet kevert ki a desszerthez. Ha jobban belegondolunk, mindez okkal is történt, nem csak a kiskukták voltunk. Meg kellett tanulnunk, hogy milyen étel milyen alapanyagokból készül.

hirdetés

Ma már nem minden tizenéves tudja elmondani magáról azt, hogy rendelkezne minimális gasztronómiai ismeretekkel, sokszor kínossá válnak az ilyen jellegű beszélgetések is. De ez nem jelenti azt, hogy késő lenne megtanulni főzni. Sőt, a gasztronómia folyamatosan fejlődik, átalakul, ennek köszönhetően megannyi konyha különlegességét is elsajátíthatjuk életünk során, nem csak az alapokat.

Ha nincs arra lehetőségünk, hogy beiratkozzunk egy főzőiskolába, vagy már nincs olyan családtagunk, akitől el tudnánk sajátítani lépésről lépésre az alapokat, annak nagyszerű segítség lehet Joanna Farrow Főzősikola című könyve. A Főzőiskola könnyen követhető leírásai lépésről lépésre végigvezetik az olvasót mindazokon a konyhai eljárásokon, amelyek ismeretében nagyszerű szakács válhat bárkiből. Megmutatja, hogyan váljunk profivá a konyhában minden téren, a besamelmártás készítésétől a halfilézésen vagy a zselatin felhasználásán át a tésztagyúrásig, a tortalapok vagy a kenyér sütéséig. A könyv több mint 250 olyan eljárást mutat be, amelyek segítségével lenyűgözhetjük barátainkat és családtagjainkat a gasztronómiai teljesítményünkkel.

A sütésen és főzésen túl Joanna Farrow arra is kitér, hogy milyen konyhai eszközökre van szüksége egy átlagos konyhatündérnek, melyek azok a konyhai gépek, amik nélkülözhetetlenek, illetve mik azok az extrák, amikkel egyszerűbb lesz a legnehezebb fogás elkészítése is. Ezekkel az alapokkal azt is tudni fogjuk, hogy milyen alapanyagokból miket készíthetünk, akár recepteskönyv nélkül is.

A könyv tematikusan dolgozza fel a legegyszerűbb és a legbonyolultabb eljárásokat, külön fejezet foglalkozik a mártásokkal, levesekkel. Aztán következnek a különféle húsok és tengeri herkentyűk elkészítési praktikái. Szintén külön téma a gyümölcs és a zöldség, a tojásos, sajtos ételek, valamint a tésztafélék. De ennél sokkal többet nyújt. Jönnek a süteménytészták: omlós, égetett, leveles és rétestészták, formák kibélelése, vakonsütés, hogy aztán továbbnyargaljunk a péksütemények, kenyerek világába. Ez ugyanis a következő fejezet témája, mert ahogy a könyv is írja “a kenyérsütés az egyik leghálásabb és legnagyobb élményt nyújtó konyhai tevékenység”, amivel teljes mértékben egyet is értek. Itt sem maradnak el a jó ötletek (puha héjú kenyér, tartósabb kenyér, zsemle és baguette-forma, szódás kenyér és kovászos kenyér), ha mindezt elsajátítjuk, már a reggelikészítés is a zsebünkben lesz. A könyv utolsó fejezetében torták, fagylaltok és egyéb édességek elkészítési trükkjei kaptak helyet. A tortaformák kibélelésétől kezdve, a piskóták, kevert tészták, tortabevonók és töltelékek mellett parfé- és fagyikészítési módszerek, gyümölcshabok és zselék, karamellkészítés és csokoládétechnikák zárják a könyvet. A könyvet, amely minden kezdeti szkepticizmusom ellenére tényleg megtanít sok-sok hasznos dologra, és ha valaki ezeket a technikákat ügyesen kamatoztatja, akkor tényleg boldogulni fog a komolyabb konyhai kihívásokkal is.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szabadidő

Névnap 04.24.

Ma György napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés