hirdetés

Partnereink

Ezekre lesz szükséged a gyöngyfűzéshez

hirdetés

Ezekre lesz szükséged a gyöngyfűzéshez

Ha gyöngyfűzésbe kezdünk, érdemes tisztában lennünk azzal, milyen anyagokra és eszközökre van szükségünk. A gyöngyfűzés előtt mindig alaposan olvassuk el a leírást – amennyiben leírás alapján dolgozunk –, és tanulmányozzuk át a hozzávalókat, hogy megvan-e minden szükséges anyag.

Vegyük sorra, milyen gyöngyök, bizsutartozékok a legismertebbek és a legkedveltebbek, mikkel érdemes neked is foglalkoznod.

hirdetés

Hobbiboltokban nagy választékban kaphatók különböző méretű, színű, formájú és minőségű üveggyöngyök. Érdemes jobb minőségű (cseh, japán) gyöngyöt választani, bár drágább, de sokkal egyenletesebb, így könnyebb vele dolgozni. Az üzletekben ezeket a gyöngyöket általában 1 – 1,5 dkg-os kiszerelésben árulják. Ez a mennyiség általában elegendő is egy-egy ékszer elkészítéséhez. A legkisebbek egyes műveleteknél kérjék felnőttek segítségét. A könyvben megadott gyöngyméretekhez és színekhez nem kell feltétlenül ragaszkodnunk, dolgozzunk fantáziánk és ízlésünk szerint.

Az ékszerhez felhasznált gyöngyfajták

Kásagyöngy: apró (általában 1,5 – 5 mm átmérőjű) üvegből készült színes gyöngy. A gyerekek könnyebben boldogulnak nagyobb méretű gyöngyökkel (3 – 5 mm), vásárláskor ezt tartsuk szem előtt. A különféle formákat (csepp, kocka, rizsszem) tetszés szerint kombinálhatjuk egymással. Dolgozhatunk cseh vagy japán kásagyönggyel.

Szalmagyöngy: vékony, hosszúkás gyöngy, amely szintén nagyon nagy választékban kapható. Különböző hosszúságban gyártják.

Csiszoltgyöngy: üvegből készül, számtalan színben és méretben, valamint formában (kerek, ovális, korong) kapható. „Swarovski” kristálygyöngy: különleges, a hagyományos csiszolt gyöngynél több oldalán csiszolt, ragyogó gyöngy. Sokféle formájú és színű kapható.

Kagylógyöngy: a formára csiszolt, színezett, fúrt kagylóhéjak és csigák közkedvelt alkotórészei a mai ékszereknek. Műanyagutánzatok is kaphatók, ezekkel is dolgozhatunk, mert kevésbé sérülékenyek, mint az eredetiek.

Ásványok: közkedveltek az átfúrt, és így fűzhető ásványok (pl. ametiszt, hegyikristály, rózsakvarc, jáspis, jáde, macskaszem, holdkő, stb.) is, amelyek széles választékban kaphatók.

Lámpagyöngy: Indiából származó, kézzel gyártott színes, változatos formájú, nagyméretű különleges, egyedi gyöngy.

Bizsutartozékok

Ékszerkapocs: a kereskedelemben többféle színű (arany, ezüst, nikkel, antikolt), illetve típusú (karabiner, rugós, csavarós, mágneses, stb.) kapocs kapható, amelyek közül tetszés szerint választhatunk. A választásnál vegyük figyelembe az ékszer jellegét, egy rosszul választott kapocs elronthatja az összhatást. Érdemes többfélét otthon tartani, így mindig kiválaszthatjuk a megfelelőt. Gyerekeknek tanácsos nagyméretű, könnyen használható kapcsot választani, így akár egyedül is fel tudják majd venni a kész ékszert.

Lánchosszabbító: ez egy 6 cm hosszú láncdarab, amely a kapocs ellenpárja helyett szerelhető fel a lánc végére. Így egy hosszabb szakaszt kapunk, amelyen a láncot bekapcsolhatjuk. Hasonlóan a kapocshoz, ez is több féle színben kapható, figyeljünk rá, hogy a kapocs és a lánchosszabbító mindig azonos színű legyen.

Stopper: a stopper apró fémgyöngy, amely a gyöngyök, kapcsok rögzítéséhez pl. sodronyra használható.

Szerelőpálca: hurkos vagy szögfejű, különböző nagyságú fém alkatrész. Könnyen hajlítható (kúpos fogóval), méretre vágható (csípőfogóval). A szerelőpálcára fűzhetünk, egy vagy több gyöngyöt, egymásba illesztve alkothat karkötőt vagy láncot, de használhatjuk önállóan díszítésként. A többi bizsutartozékhoz hasonlóan több féle színben kapható.

Egyéb eszközök

Olló: a damil és a gumi vágásához az éles hegyes olló a megfelelő vágóeszköz. Használhatunk körömvágó ollót is. A drótok, láncdarabok vágásához csípőfogót használjunk.

Ékszerfogók: az ékszerek elkészítéséhez kúpos, lapos- és láncdarabok, a kúpos fogóval pedig formára hajlíthatók. A laposfogóval zárhatók össze a láncszemek vagy nyomható össze a stopper. Ezeket az eszközöket inkább felnőttek használják.

Ékszerragasztó (strasszkő-ragasztó): a damilra kötött csomók megerősítéséhez használjuk. Vizes alapú, áttetszőre szárad, így hagy nyomot. Rögzíthetjük vele a lapos strasszköveket vagy filtereket is.

Egyéb tudnivalók

A munkaasztalt érdemes filcanyaggal leteríteni, mert a gyöngyök nem gurulnak le róla. Legyen kéznél mérőszalag vagy vonalzó, ezekkel pontosan kimérhető a kellő hosszúságú fűzőszál. Szükség lehet továbbá lapos dobozokra vagy tégelyekre, amelyekbe kiönthetjük a gyöngyöket. Többet készítsünk ki, általában úgy is több színnel dolgozunk. Ügyeljünk a megfelelő megvilágításra, természetes fénynél dolgozzunk, vagy használjunk irányítható asztali lámpát.

Amúgy több hobbiboltban speciális kapcsokat árulnak, amelyek fémérzékenység esetén is viselhetők. Ha nem tudunk ilyet beszerezni, használat előtt a fém alkatrészeket kenjük át színtelen körömlakkal.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 04.20.

Ma Tivadar napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés