Partnereink

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A paleolit táplálkozásra való áttéréskor fejtörést okozhat a tejtermékek helyettesítése. Mit kenjünk a kenyérre, ha vajat, pláne margarint nem lehet? Mivel pótolható a tej, tejföl? Egyrészt a megszokott, régi ízek iránti vágy, másrészt a változatosságra való törekvés hajt bennünket a tejtermékek alternatíváinak felkutatásában.

A paleolit táplálkozásban többnyire magok felhasználásával - főzéssel vagy hidegen sajtolással - készítünk a tehéntejhez hasonló állagú, ízvilágú növényi italt. Speciális szaküzletben lehet vásárolni frissen főzött, kimért növényi tejet, valamint ugyanitt találunk erre kifejlesztett elektromos tejkészítőt vagy nyers növényi tej előállítására alkalmas konyhai eszközt. Ezek kényelmesebbé, gyorsabbá teszik a munkánkat, de nélkülük is tökéletes tejet készíthetünk saját kezűleg.

Tej

A leggazdaságosabban főzött tej kókuszreszelékből készíthető, akár 240 Ft/l anyagáron. Ehhez 15 dkg kókuszreszeléket felöntünk 11 forrásban lévő vízzel, majd 4-5 perc forralást követően pépesre turmixoljuk, ülepítjük, sűrű szövésű szűrön átszűrjük. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 4-5 napig fogyasztható. Ne ijedjünk meg, ha a hűtőben pihenés közben rétegződik a tej: zsíros, krémes réteg ül ki a tetejére, keverést követően azon­ban fogyasztható. A visszamaradt kókuszpépet sütőben ki­száríthatjuk, majd kávédarálón lisztté őrölhetjük, így végképp extragazdaságossá tettük a tejkészítést. Készíthetjük tejünket kesudióból és mandulából is. Ebben az esetben legalább 4-5 óra előáztatásra van szükség. Az áztatást követően a 15 dkg héj nélküli manduláról vagy kesudióról leöntjük a vizet, ezzel csökkentve fitinsavtartalmát, majd hoz­záadunk 5 dkg kókuszreszeléket, 11 vizet, és 4-5 percig forraljuk. A hozzáadott kókuszreszelék teltséget és édes ízt ad a tejnek. A forralást követően turmixoljuk, ülepítjük, szűrjük a tejet. Nagyon ízletesek még a mákból, aranylenmagból, mogyo­róból, dióból stb., illetve ezek különböző arányú variációiból készült tejek. Az ízvilág egyénileg pici sóval, édesítővel, vala­mint némi zsiradékkal állítható be, az állaga, tartalmassága pedig a mag és a víz arányával.

Sajt

A táplálkozást preventív jelleggel folytatók az érett, kemény sajtokat alkalmanként fogyaszthatják. Azonban akik valami­lyen betegség okán élnek paleolit életmódot, azok kénytelenek lemondani a sajtfogyasztásról. Jó hír azonban, hogy a vegán táplálkozásban már nagy múltja van a kesusajtnak, mely a paleóba is beilleszthető, ráadásul szintén elkészíthetjük otthon is.

15 dkg kesudiót egy éjszakán át, de legalább 6-8 órán keresztül áztatunk, majd leszűrjük, és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadunk 1 teáskanál probiotikumot (kb. 4-5 kapszula tartalma) -ami érett, savanykás ízt ad a sajtnak -, 1 púpozott teáskanál sót, 2 teáskanál citromlét, 2 púpozott evőkanál étkezési zselatint, majd 5-6 perc alatt krémesre turmixoljuk. Vizezett sajtruhába vagy textilpelenkába helyezzük, majd a ruhát szorosan összetekerve egy szűrőbe tesszük, és például vízzel töltött edénnyel lesúlyozzuk. 3-4 órát szobahőmérsékleten hagyjuk dolgozni a probiotikumot, ezt követően legalább egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 1 hétig fogyasztható. Jól lehűtött állapotban reszelhető. ízlés szerint 1-1 teáskanál fokhagyma- és vöröshagymaport, illetve zöldfűszereket is tehetünk sajtunkba. Egy 30 dekás sajt anyagára jó minőségű probiotikum használatával sem éri el az 1000 forintot.

Képek: aprosef.hugrandegusto.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 12.11.

Ma Árpád, Árpádina napja van.

A legvágyottabb céges ajándékok

Ha választhatnának év végi munkahelyi ajándékot, a pénznek és a wellnessutalványnak örülnének a legjobban a magyarok – derül ki a NaturMed Hotel Carbo...

  • 2017-12-07 18:15
A szülői elidegenítés súlyos károkat okoz

A szülői elidegenítés (Parental Alienation) fogalma hazánkban még kevéssé ismert. A jelenség, miszerint a szülő érzelmi zsarolással vagy fenyegetéssel...

  • 2017-12-06 13:39
A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

Az emberek egyre inkább a privát csatornáikon keresztül fogadnak és osztanak meg tartalmakat. A csevegőrobot, a social media platformok új generációja...

  • 2017-12-06 09:32
Élményt karácsonyra!

A karácsonyi meghitt készülődést gyakran beárnyékolja a megfelelő ajándékok utáni ádáz hajsza. Márpedig mindenki szeretné megtalálni szeretteinek a le...

  • 2017-12-05 20:27
Ismét öt jó ügynek gyűjtött a Playboy

Sikeresen zárult a harmadik Playboy Hero jótékonysági kampány, közel másfél millió forint gyűlt össze a résztvevő szervezetek részére. Idén azonban ne...

  • 2017-12-05 19:00

hirdetés

Dukai Regina saját kollekciójában várja a telet

A modell, énekesnő már korábban is tervezett kiegészítőket a nemzetközileg is elismert magyar divatmárkával közösen, de most először volt lehetősége a...

  • 2017-12-05 17:29
Újabb mérföldkő a magzati genetikai szűrővizsgálatok terén

Mérföldkőhöz érkezett az Európában elsőként bevezetett, és jelenleg magánfinanszírozás keretében Magyarországon is elérhető non-invazív genetikai szűr...

  • 2017-12-05 16:10
Személyesen népszerűsítik a mezőgépész szakmát

Több mint 100 gépforgalmazó, legalább 26 szakiskola, közel 30 pályaválasztási nap, több száz továbbtanulás előtt álló diák… Szakiskolai előadások és p...

  • 2017-11-25 18:11
Limitált kiadású whiskey-vel ünnepli legendás bárját a Jack Daniel’s

125 évvel ezelőtt nyitotta meg Amerika egyik ikonikussá vált bárját a legendás lepárló mester, Jack Daniel. A lynchburgi Red Dog alapításának jubileum...

  • 2017-11-25 14:21
Foltmentesítére fel!

A fiatalság egyik alapvető ismérve az egységes színű makulátlan – azaz foltmentes – arcbőr.

  • 2017-11-25 12:18

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés