Partnereink

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A paleolit táplálkozásra való áttéréskor fejtörést okozhat a tejtermékek helyettesítése. Mit kenjünk a kenyérre, ha vajat, pláne margarint nem lehet? Mivel pótolható a tej, tejföl? Egyrészt a megszokott, régi ízek iránti vágy, másrészt a változatosságra való törekvés hajt bennünket a tejtermékek alternatíváinak felkutatásában.

A paleolit táplálkozásban többnyire magok felhasználásával - főzéssel vagy hidegen sajtolással - készítünk a tehéntejhez hasonló állagú, ízvilágú növényi italt. Speciális szaküzletben lehet vásárolni frissen főzött, kimért növényi tejet, valamint ugyanitt találunk erre kifejlesztett elektromos tejkészítőt vagy nyers növényi tej előállítására alkalmas konyhai eszközt. Ezek kényelmesebbé, gyorsabbá teszik a munkánkat, de nélkülük is tökéletes tejet készíthetünk saját kezűleg.

Tej

A leggazdaságosabban főzött tej kókuszreszelékből készíthető, akár 240 Ft/l anyagáron. Ehhez 15 dkg kókuszreszeléket felöntünk 11 forrásban lévő vízzel, majd 4-5 perc forralást követően pépesre turmixoljuk, ülepítjük, sűrű szövésű szűrön átszűrjük. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 4-5 napig fogyasztható. Ne ijedjünk meg, ha a hűtőben pihenés közben rétegződik a tej: zsíros, krémes réteg ül ki a tetejére, keverést követően azon­ban fogyasztható. A visszamaradt kókuszpépet sütőben ki­száríthatjuk, majd kávédarálón lisztté őrölhetjük, így végképp extragazdaságossá tettük a tejkészítést. Készíthetjük tejünket kesudióból és mandulából is. Ebben az esetben legalább 4-5 óra előáztatásra van szükség. Az áztatást követően a 15 dkg héj nélküli manduláról vagy kesudióról leöntjük a vizet, ezzel csökkentve fitinsavtartalmát, majd hoz­záadunk 5 dkg kókuszreszeléket, 11 vizet, és 4-5 percig forraljuk. A hozzáadott kókuszreszelék teltséget és édes ízt ad a tejnek. A forralást követően turmixoljuk, ülepítjük, szűrjük a tejet. Nagyon ízletesek még a mákból, aranylenmagból, mogyo­róból, dióból stb., illetve ezek különböző arányú variációiból készült tejek. Az ízvilág egyénileg pici sóval, édesítővel, vala­mint némi zsiradékkal állítható be, az állaga, tartalmassága pedig a mag és a víz arányával.

Sajt

A táplálkozást preventív jelleggel folytatók az érett, kemény sajtokat alkalmanként fogyaszthatják. Azonban akik valami­lyen betegség okán élnek paleolit életmódot, azok kénytelenek lemondani a sajtfogyasztásról. Jó hír azonban, hogy a vegán táplálkozásban már nagy múltja van a kesusajtnak, mely a paleóba is beilleszthető, ráadásul szintén elkészíthetjük otthon is.

15 dkg kesudiót egy éjszakán át, de legalább 6-8 órán keresztül áztatunk, majd leszűrjük, és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadunk 1 teáskanál probiotikumot (kb. 4-5 kapszula tartalma) -ami érett, savanykás ízt ad a sajtnak -, 1 púpozott teáskanál sót, 2 teáskanál citromlét, 2 púpozott evőkanál étkezési zselatint, majd 5-6 perc alatt krémesre turmixoljuk. Vizezett sajtruhába vagy textilpelenkába helyezzük, majd a ruhát szorosan összetekerve egy szűrőbe tesszük, és például vízzel töltött edénnyel lesúlyozzuk. 3-4 órát szobahőmérsékleten hagyjuk dolgozni a probiotikumot, ezt követően legalább egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 1 hétig fogyasztható. Jól lehűtött állapotban reszelhető. ízlés szerint 1-1 teáskanál fokhagyma- és vöröshagymaport, illetve zöldfűszereket is tehetünk sajtunkba. Egy 30 dekás sajt anyagára jó minőségű probiotikum használatával sem éri el az 1000 forintot.

Képek: aprosef.hugrandegusto.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 05.28.

Ma Emil, Csanád napja van.

Slavoj Žižek: Zűr a Paradicsomban – A történelem végétől a kapitalizmus végéig

A Gangnam Style egymilliárdos nézettségét egy civilizáció összeomlásának véli, Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltet paradoxonnak tartja, a...

  • 2016-05-27 09:40
Kalandos útikalauz Riótól az Amazonasig

A XXXI. nyári olimpiai játékok helyszíne, a karneváli őrület hazája, Dél- és Latin-Amerika legnépesebb és legnagyobb kiterjedésű országa. Soltész Béla...

  • 2016-05-24 15:59
Hétszámjegyű felajánlással támogatta a paralimpikonokat a GLAMOUR

A GLAMOUR magazin ismét bebizonyította, hogy az újrafelhasználás népszerű és trendi. A Gardróbfrissítés jóvoltából idén több mint egy millió forint gy...

  • 2016-05-24 11:53
Lator László: Szabad szemmel

Lator László nem sémákban gondolkodik, amikor verset elemez, hanem az egyes művek, életművek igazságát keresi, fejti fel. Szabad szemmel című könyvét ...

  • 2016-05-24 08:06
Ma van a teknősök világnapja – íme, a legkülönlegesebbek

Páncélos, lassú és szelíd – legalábbis ezt gondolja a legtöbb ember a teknősbékákról, akik 2000 óta saját világnappal is büszkélkedhetnek. Május 23-án...

  • 2016-05-23 19:35

hirdetés

Zsidó művészet és gasztronómia a Gellértben

Egy gasztro-kulturális kirándulásra hívja a zsidó muzsika és konyhaművészet kedvelőit június 2-án Budapest legnevesebb szállodája. A Danubius Hotel Ge...

  • 2016-05-23 17:15
A legnagyobb világsztárokkal érkezik a Class Nyár 2016

Ha nyár, akkor jönnek a legnagyobb bulik, amelyekre idén is a Class FM viszi el hűséges hallgatóit. Május 23-án beindul a Class Nyár 2016.

  • 2016-05-23 12:43
Grúz polifonikus férfikartól a finn folk hopig

Izgalmas nemzetközi produkciókkal és a műfaj legjobb itthoni előadóival jelentkezik Budapest friss zenei fesztiválja, a tisztán vokális, de térben, i...

  • 2016-05-23 09:28
Érdekességek a Viharsziget című filmről

A rendőrbírót alakító Leonardo DiCaprio és az elmebeteg szökevény fogócskája izgalmas vasárnap esti nyomozásra invitálja a Paramount Channel nézőit.

  • 2016-05-22 20:14
Focistának áll Bella, a pom-pom lány!

Második évadával folytatódik a Nickelodeon népszerű élőszereplős sorozata, amelyben az egykori pom-pom lány úgy dönt, szurkolóból focista lesz. A Bell...

  • 2016-05-22 18:46

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés