Partnereink

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A paleolit táplálkozásra való áttéréskor fejtörést okozhat a tejtermékek helyettesítése. Mit kenjünk a kenyérre, ha vajat, pláne margarint nem lehet? Mivel pótolható a tej, tejföl? Egyrészt a megszokott, régi ízek iránti vágy, másrészt a változatosságra való törekvés hajt bennünket a tejtermékek alternatíváinak felkutatásában.

A paleolit táplálkozásban többnyire magok felhasználásával - főzéssel vagy hidegen sajtolással - készítünk a tehéntejhez hasonló állagú, ízvilágú növényi italt. Speciális szaküzletben lehet vásárolni frissen főzött, kimért növényi tejet, valamint ugyanitt találunk erre kifejlesztett elektromos tejkészítőt vagy nyers növényi tej előállítására alkalmas konyhai eszközt. Ezek kényelmesebbé, gyorsabbá teszik a munkánkat, de nélkülük is tökéletes tejet készíthetünk saját kezűleg.

Tej

A leggazdaságosabban főzött tej kókuszreszelékből készíthető, akár 240 Ft/l anyagáron. Ehhez 15 dkg kókuszreszeléket felöntünk 11 forrásban lévő vízzel, majd 4-5 perc forralást követően pépesre turmixoljuk, ülepítjük, sűrű szövésű szűrön átszűrjük. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 4-5 napig fogyasztható. Ne ijedjünk meg, ha a hűtőben pihenés közben rétegződik a tej: zsíros, krémes réteg ül ki a tetejére, keverést követően azon­ban fogyasztható. A visszamaradt kókuszpépet sütőben ki­száríthatjuk, majd kávédarálón lisztté őrölhetjük, így végképp extragazdaságossá tettük a tejkészítést. Készíthetjük tejünket kesudióból és mandulából is. Ebben az esetben legalább 4-5 óra előáztatásra van szükség. Az áztatást követően a 15 dkg héj nélküli manduláról vagy kesudióról leöntjük a vizet, ezzel csökkentve fitinsavtartalmát, majd hoz­záadunk 5 dkg kókuszreszeléket, 11 vizet, és 4-5 percig forraljuk. A hozzáadott kókuszreszelék teltséget és édes ízt ad a tejnek. A forralást követően turmixoljuk, ülepítjük, szűrjük a tejet. Nagyon ízletesek még a mákból, aranylenmagból, mogyo­róból, dióból stb., illetve ezek különböző arányú variációiból készült tejek. Az ízvilág egyénileg pici sóval, édesítővel, vala­mint némi zsiradékkal állítható be, az állaga, tartalmassága pedig a mag és a víz arányával.

Sajt

A táplálkozást preventív jelleggel folytatók az érett, kemény sajtokat alkalmanként fogyaszthatják. Azonban akik valami­lyen betegség okán élnek paleolit életmódot, azok kénytelenek lemondani a sajtfogyasztásról. Jó hír azonban, hogy a vegán táplálkozásban már nagy múltja van a kesusajtnak, mely a paleóba is beilleszthető, ráadásul szintén elkészíthetjük otthon is.

15 dkg kesudiót egy éjszakán át, de legalább 6-8 órán keresztül áztatunk, majd leszűrjük, és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadunk 1 teáskanál probiotikumot (kb. 4-5 kapszula tartalma) -ami érett, savanykás ízt ad a sajtnak -, 1 púpozott teáskanál sót, 2 teáskanál citromlét, 2 púpozott evőkanál étkezési zselatint, majd 5-6 perc alatt krémesre turmixoljuk. Vizezett sajtruhába vagy textilpelenkába helyezzük, majd a ruhát szorosan összetekerve egy szűrőbe tesszük, és például vízzel töltött edénnyel lesúlyozzuk. 3-4 órát szobahőmérsékleten hagyjuk dolgozni a probiotikumot, ezt követően legalább egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 1 hétig fogyasztható. Jól lehűtött állapotban reszelhető. ízlés szerint 1-1 teáskanál fokhagyma- és vöröshagymaport, illetve zöldfűszereket is tehetünk sajtunkba. Egy 30 dekás sajt anyagára jó minőségű probiotikum használatával sem éri el az 1000 forintot.

Képek: aprosef.hugrandegusto.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 08.31.

Ma Erika, Bella napja van.

Disney divat a világ minden részén

A ’Destination: Disney Style’ elnevezésű Youtube sorozat a világ különböző részeire kalauzolja a nézőt, amely során egy-egy híres vlogger mutatja be ...

  • 2016-08-21 21:34
Boldog 80. születésnapot Robert Redford!

Az örökifjú színészóriás, Robert Redford augusztus 18-án ünnepli 80. születésnapját. A kerek évfordulóra igazi csemegével készül a Paramount Channel: ...

  • 2016-08-21 18:26
Ausztrál győzelem az ascoti lóversenypályán

A kiváló ausztrál pilóta, Matt Hall nyerte vasárnap az Egyesült Királyságban rendezett Red Bull Air Race világbajnokság ascoti futamát. Második helyen...

  • 2016-08-21 15:29
Így párosítsd a sört az ételekkel

Mindenkivel fordult már elő, hogy egy finom étel mellé sört ivott volna, de nem tudta milyen illik hozzá. Ebben nyújt segítséget a Sörszövetség sörkal...

  • 2016-08-19 22:00
Jótékony PLÁZS: Segíts te is a beteg gyerekeken!

Jótékonysági akcióval és aukcióval segíti a siófoki kórház gyermekosztályát a Balaton fővárosának legmenőbb vízparti szórakozóhelye, a PLÁZS. Mostantó...

  • 2016-08-19 11:21

hirdetés

Amber Ankowski és Andy Ankowski: Így jár a kisgyerek agya

Vajon miért olyan nehéz megérteni a kisgyerekeket? Kezdő szülőként elkerülhető-e a teljes kétségbeesés? Vagy muszáj néha magzatpózban bőgni az ágyon? ...

  • 2016-08-19 09:15
A lábbelik, amelyek meghódították a világot

Az 1900-as években több olyan cipőmodell született, amelyek ma is megtalálhatóak az üzletek polcain. Ilyen örökzöld darab a klumpa, a stiletto, a flip...

  • 2016-08-18 13:45
A last minute fogyókúra előnyei és hátrányai

Sokan az utolsó pillanatban veszik észre, hogy mindjárt itt a nyaralás vagy egy fontos esemény, ami miatt nagyon gyorsan, akár 4 hét alatt kell jobb f...

  • 2016-08-18 10:42
Ezért nem lettek élsportolók a Sláger TV sztárjai

A sportversenyek a Sláger TV sztárjait is lázba hozzák, ami nem is csoda, hiszen egykor ők is profi versenyzői karrierről álmodtak. Aryee Claudia, aza...

  • 2016-08-18 08:38
Sophie Hannah: A zárt koporsó

100 évvel a világhírű belga detektív megalkotása után Hercule Poirot másodszor is visszatér: ezúttal egy írországi kastélyban nyomoz a bátortalan Edwa...

  • 2016-08-17 21:44

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés