Partnereink

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A paleolit táplálkozásra való áttéréskor fejtörést okozhat a tejtermékek helyettesítése. Mit kenjünk a kenyérre, ha vajat, pláne margarint nem lehet? Mivel pótolható a tej, tejföl? Egyrészt a megszokott, régi ízek iránti vágy, másrészt a változatosságra való törekvés hajt bennünket a tejtermékek alternatíváinak felkutatásában.

A paleolit táplálkozásban többnyire magok felhasználásával - főzéssel vagy hidegen sajtolással - készítünk a tehéntejhez hasonló állagú, ízvilágú növényi italt. Speciális szaküzletben lehet vásárolni frissen főzött, kimért növényi tejet, valamint ugyanitt találunk erre kifejlesztett elektromos tejkészítőt vagy nyers növényi tej előállítására alkalmas konyhai eszközt. Ezek kényelmesebbé, gyorsabbá teszik a munkánkat, de nélkülük is tökéletes tejet készíthetünk saját kezűleg.

Tej

A leggazdaságosabban főzött tej kókuszreszelékből készíthető, akár 240 Ft/l anyagáron. Ehhez 15 dkg kókuszreszeléket felöntünk 11 forrásban lévő vízzel, majd 4-5 perc forralást követően pépesre turmixoljuk, ülepítjük, sűrű szövésű szűrön átszűrjük. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 4-5 napig fogyasztható. Ne ijedjünk meg, ha a hűtőben pihenés közben rétegződik a tej: zsíros, krémes réteg ül ki a tetejére, keverést követően azon­ban fogyasztható. A visszamaradt kókuszpépet sütőben ki­száríthatjuk, majd kávédarálón lisztté őrölhetjük, így végképp extragazdaságossá tettük a tejkészítést. Készíthetjük tejünket kesudióból és mandulából is. Ebben az esetben legalább 4-5 óra előáztatásra van szükség. Az áztatást követően a 15 dkg héj nélküli manduláról vagy kesudióról leöntjük a vizet, ezzel csökkentve fitinsavtartalmát, majd hoz­záadunk 5 dkg kókuszreszeléket, 11 vizet, és 4-5 percig forraljuk. A hozzáadott kókuszreszelék teltséget és édes ízt ad a tejnek. A forralást követően turmixoljuk, ülepítjük, szűrjük a tejet. Nagyon ízletesek még a mákból, aranylenmagból, mogyo­róból, dióból stb., illetve ezek különböző arányú variációiból készült tejek. Az ízvilág egyénileg pici sóval, édesítővel, vala­mint némi zsiradékkal állítható be, az állaga, tartalmassága pedig a mag és a víz arányával.

Sajt

A táplálkozást preventív jelleggel folytatók az érett, kemény sajtokat alkalmanként fogyaszthatják. Azonban akik valami­lyen betegség okán élnek paleolit életmódot, azok kénytelenek lemondani a sajtfogyasztásról. Jó hír azonban, hogy a vegán táplálkozásban már nagy múltja van a kesusajtnak, mely a paleóba is beilleszthető, ráadásul szintén elkészíthetjük otthon is.

15 dkg kesudiót egy éjszakán át, de legalább 6-8 órán keresztül áztatunk, majd leszűrjük, és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadunk 1 teáskanál probiotikumot (kb. 4-5 kapszula tartalma) -ami érett, savanykás ízt ad a sajtnak -, 1 púpozott teáskanál sót, 2 teáskanál citromlét, 2 púpozott evőkanál étkezési zselatint, majd 5-6 perc alatt krémesre turmixoljuk. Vizezett sajtruhába vagy textilpelenkába helyezzük, majd a ruhát szorosan összetekerve egy szűrőbe tesszük, és például vízzel töltött edénnyel lesúlyozzuk. 3-4 órát szobahőmérsékleten hagyjuk dolgozni a probiotikumot, ezt követően legalább egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 1 hétig fogyasztható. Jól lehűtött állapotban reszelhető. ízlés szerint 1-1 teáskanál fokhagyma- és vöröshagymaport, illetve zöldfűszereket is tehetünk sajtunkba. Egy 30 dekás sajt anyagára jó minőségű probiotikum használatával sem éri el az 1000 forintot.

Képek: aprosef.hugrandegusto.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 06.25.

Ma Vilmos napja van.

Ma: Eszterházy-regatta

Ma a Fertő tó víztükrét birtokba veszik a kecses vitorlások, hogy összemérjék fürgeségüket, így a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség vízi telepe ezen a nap...

  • 2016-06-25 09:41
Hazudozókra vadászik az MTV vadonatúj dokureality-je

Eltitkolt nemi identitás, terhesség, rejtett függőségek vagy még ennél is sötétebb titkok… – megannyi dolog állhat annak hátterében, ha valaki nem ősz...

  • 2016-06-24 20:42
Hogyan nyaraljunk gyerekkel? Itt van 5 tipp!

Gyerekkel, sőt gyerekekkel nyaralni mindig kihívás! Legyen az bébi, kicsi, tini vagy kamasz, szülő legyen a talpán, aki gondtalanul, nyugodt szívvel i...

  • 2016-06-24 19:26
A Clean Bandittal pörög tovább a Class Nyár 2016

Vadonatúj, Tears című slágerével tért vissza az elektronikus popzenei szférába a Clean Bandit, akik 2014-ben Rather Be című felvételükkel robbantak be...

  • 2016-06-23 11:25
A műfaj élvonalába ért a Budapest A Cappella Fesztivál

A tavalyi próbaév után idén már háromnapossá bővülve a műfaj nemzetközileg jegyzett legjobbjait mutatta be az elmúlt napokban a Budapest A Cappella Fe...

  • 2016-06-23 08:20

hirdetés

Méregdrága bringával száguldozott Molnár Andi

Jó idő, száguldás, szabadság… Molnár Andi számára ezt jelenti a biciklizés. A csinos tévés amint teheti, autóját bringára cseréli. Nem is volt kérdés ...

  • 2016-06-22 19:09
Női olvasmányok nyárra

Szerelem hatvanon túl, Kleopátra testvéreinek története, egy romantikus krimi és két hátborzongatóan izgalmas thriller is szerepel az Európa Könyvkiad...

  • 2016-06-22 16:17
Cooky búcsúzik a rádiózástól

Búcsút mondott Cooky a rádiózásnak és a tévés karriert választotta – ezt a Music Fm Önindító adásában mondta el Bochkoréknak. Októberben pedig egy oly...

  • 2016-06-21 10:00
5 tipp a zöldebb étrendhez

Belegondolt már abba, mennyi energiát igényel a mindennapi élelmének előállítása? A Fenntartható Energia Hét alkalmából, amit most ünnepelünk, érdemes...

  • 2016-06-21 08:53
Újabb kutatás igazolja a deutérium onkoizotóp szerepét

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. daganatellenes kutatásának eredményei is részét képezik annak a szerkesztői közleménynek, amely az elmúlt h...

  • 2016-06-20 20:46

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés