Partnereink

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A paleolit táplálkozásra való áttéréskor fejtörést okozhat a tejtermékek helyettesítése. Mit kenjünk a kenyérre, ha vajat, pláne margarint nem lehet? Mivel pótolható a tej, tejföl? Egyrészt a megszokott, régi ízek iránti vágy, másrészt a változatosságra való törekvés hajt bennünket a tejtermékek alternatíváinak felkutatásában.

A paleolit táplálkozásban többnyire magok felhasználásával - főzéssel vagy hidegen sajtolással - készítünk a tehéntejhez hasonló állagú, ízvilágú növényi italt. Speciális szaküzletben lehet vásárolni frissen főzött, kimért növényi tejet, valamint ugyanitt találunk erre kifejlesztett elektromos tejkészítőt vagy nyers növényi tej előállítására alkalmas konyhai eszközt. Ezek kényelmesebbé, gyorsabbá teszik a munkánkat, de nélkülük is tökéletes tejet készíthetünk saját kezűleg.

Tej

A leggazdaságosabban főzött tej kókuszreszelékből készíthető, akár 240 Ft/l anyagáron. Ehhez 15 dkg kókuszreszeléket felöntünk 11 forrásban lévő vízzel, majd 4-5 perc forralást követően pépesre turmixoljuk, ülepítjük, sűrű szövésű szűrön átszűrjük. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 4-5 napig fogyasztható. Ne ijedjünk meg, ha a hűtőben pihenés közben rétegződik a tej: zsíros, krémes réteg ül ki a tetejére, keverést követően azon­ban fogyasztható. A visszamaradt kókuszpépet sütőben ki­száríthatjuk, majd kávédarálón lisztté őrölhetjük, így végképp extragazdaságossá tettük a tejkészítést. Készíthetjük tejünket kesudióból és mandulából is. Ebben az esetben legalább 4-5 óra előáztatásra van szükség. Az áztatást követően a 15 dkg héj nélküli manduláról vagy kesudióról leöntjük a vizet, ezzel csökkentve fitinsavtartalmát, majd hoz­záadunk 5 dkg kókuszreszeléket, 11 vizet, és 4-5 percig forraljuk. A hozzáadott kókuszreszelék teltséget és édes ízt ad a tejnek. A forralást követően turmixoljuk, ülepítjük, szűrjük a tejet. Nagyon ízletesek még a mákból, aranylenmagból, mogyo­róból, dióból stb., illetve ezek különböző arányú variációiból készült tejek. Az ízvilág egyénileg pici sóval, édesítővel, vala­mint némi zsiradékkal állítható be, az állaga, tartalmassága pedig a mag és a víz arányával.

Sajt

A táplálkozást preventív jelleggel folytatók az érett, kemény sajtokat alkalmanként fogyaszthatják. Azonban akik valami­lyen betegség okán élnek paleolit életmódot, azok kénytelenek lemondani a sajtfogyasztásról. Jó hír azonban, hogy a vegán táplálkozásban már nagy múltja van a kesusajtnak, mely a paleóba is beilleszthető, ráadásul szintén elkészíthetjük otthon is.

15 dkg kesudiót egy éjszakán át, de legalább 6-8 órán keresztül áztatunk, majd leszűrjük, és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadunk 1 teáskanál probiotikumot (kb. 4-5 kapszula tartalma) -ami érett, savanykás ízt ad a sajtnak -, 1 púpozott teáskanál sót, 2 teáskanál citromlét, 2 púpozott evőkanál étkezési zselatint, majd 5-6 perc alatt krémesre turmixoljuk. Vizezett sajtruhába vagy textilpelenkába helyezzük, majd a ruhát szorosan összetekerve egy szűrőbe tesszük, és például vízzel töltött edénnyel lesúlyozzuk. 3-4 órát szobahőmérsékleten hagyjuk dolgozni a probiotikumot, ezt követően legalább egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 1 hétig fogyasztható. Jól lehűtött állapotban reszelhető. ízlés szerint 1-1 teáskanál fokhagyma- és vöröshagymaport, illetve zöldfűszereket is tehetünk sajtunkba. Egy 30 dekás sajt anyagára jó minőségű probiotikum használatával sem éri el az 1000 forintot.

Képek: aprosef.hugrandegusto.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 08.21.

Ma Sámuel, Hajna napja van.

6 újdonság, amit látnod kell a Margitszigeten!

Hatalmas munkálatok előzték meg a vizes VB-t Budapest legnagyobb parkjában, az egyedülálló hangulatú Margitszigeten. Nem járt a busz, felszedték a jár...

  • 2017-08-20 17:56
A tökéletes bőr csak egy pumpálásnyira van!

Mi a legkézenfekvőbb, ha makulátlan arcbőrre vágyunk? Természetesen az, ha egy erős fedést adó alapozót vetünk latba – maszk hatás nélkül!

  • 2017-08-20 09:57
Játékos tudomány a bevásárlóközpontban

Augusztus van, és ilyenkor sokak gondolatába belopózik már, hogy közeleg a tanév kezdete, itt az idő az iskolába való készülődésre. Fel kell készülni,...

  • 2017-08-19 08:43
Klassz filmek a nyár végi lazításhoz

A Disney Csatorna augusztusban is nagy sikerű filmekkel örvendezteti meg a fiatal nézőket: érkezik Aranyhaj, akinek a csodás hajában varázserő lakozik...

  • 2017-08-18 20:52
Egy elbűvölő Disney-klasszikus: Pocahontas

Egy igazi példakép érkezik a Disney Csatornára: a Pocahontas című mesét 1995-ben mutatták be, ám tanításai örökérvényűek.

  • 2017-08-02 18:47

hirdetés

Mégis igaza lenne szüleinknek? Megéri egy jó szakmát tanulni?

Aki ma szeretne jó szakembert találni, könnyen szembesül a kínzó szakemberhiánnyal, melyet az építőipar élénkülése csak tovább fokozott. Az építő szak...

  • 2017-07-31 09:48
Bor, mámor, Badacsony

Újabb kuriózum hellyel bővült a kiváló boráról híres badacsonyi régió: ezúttal ugyanis Badacsony legmagasabb pontján fekvő Kisfaludy-Ház Étterem büszk...

  • 2017-07-30 18:43
Dollármilliárdokat költünk arra, hogy megbetegedjünk

A fosszilis energia (szén, kőolaj, földgáz) kitermelésének és felhasználásának támogatására mintegy 2800 milliárd dollárt fordítanak a világ leggazdag...

  • 2017-07-30 15:16
Nyaralás okostelefonnal, női és férfi szemmel

Hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fo...

  • 2017-07-30 12:34
A Boszporusz után a Dunát is átúszná Kiss Gergely

Átúszott Ázsiából Európába Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk, akinek a Budapest Urban Games (BUG) keretein belül szeptember 2-án ...

  • 2017-07-30 10:24

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés