hirdetés

Partnereink

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

hirdetés

A tejtermékek helyettesítése gazdaságosan, házilag

A paleolit táplálkozásra való áttéréskor fejtörést okozhat a tejtermékek helyettesítése. Mit kenjünk a kenyérre, ha vajat, pláne margarint nem lehet? Mivel pótolható a tej, tejföl? Egyrészt a megszokott, régi ízek iránti vágy, másrészt a változatosságra való törekvés hajt bennünket a tejtermékek alternatíváinak felkutatásában.

A paleolit táplálkozásban többnyire magok felhasználásával - főzéssel vagy hidegen sajtolással - készítünk a tehéntejhez hasonló állagú, ízvilágú növényi italt. Speciális szaküzletben lehet vásárolni frissen főzött, kimért növényi tejet, valamint ugyanitt találunk erre kifejlesztett elektromos tejkészítőt vagy nyers növényi tej előállítására alkalmas konyhai eszközt. Ezek kényelmesebbé, gyorsabbá teszik a munkánkat, de nélkülük is tökéletes tejet készíthetünk saját kezűleg.

hirdetés

Tej

A leggazdaságosabban főzött tej kókuszreszelékből készíthető, akár 240 Ft/l anyagáron. Ehhez 15 dkg kókuszreszeléket felöntünk 11 forrásban lévő vízzel, majd 4-5 perc forralást követően pépesre turmixoljuk, ülepítjük, sűrű szövésű szűrön átszűrjük. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 4-5 napig fogyasztható. Ne ijedjünk meg, ha a hűtőben pihenés közben rétegződik a tej: zsíros, krémes réteg ül ki a tetejére, keverést követően azon­ban fogyasztható. A visszamaradt kókuszpépet sütőben ki­száríthatjuk, majd kávédarálón lisztté őrölhetjük, így végképp extragazdaságossá tettük a tejkészítést. Készíthetjük tejünket kesudióból és mandulából is. Ebben az esetben legalább 4-5 óra előáztatásra van szükség. Az áztatást követően a 15 dkg héj nélküli manduláról vagy kesudióról leöntjük a vizet, ezzel csökkentve fitinsavtartalmát, majd hoz­záadunk 5 dkg kókuszreszeléket, 11 vizet, és 4-5 percig forraljuk. A hozzáadott kókuszreszelék teltséget és édes ízt ad a tejnek. A forralást követően turmixoljuk, ülepítjük, szűrjük a tejet. Nagyon ízletesek még a mákból, aranylenmagból, mogyo­róból, dióból stb., illetve ezek különböző arányú variációiból készült tejek. Az ízvilág egyénileg pici sóval, édesítővel, vala­mint némi zsiradékkal állítható be, az állaga, tartalmassága pedig a mag és a víz arányával.

Sajt

A táplálkozást preventív jelleggel folytatók az érett, kemény sajtokat alkalmanként fogyaszthatják. Azonban akik valami­lyen betegség okán élnek paleolit életmódot, azok kénytelenek lemondani a sajtfogyasztásról. Jó hír azonban, hogy a vegán táplálkozásban már nagy múltja van a kesusajtnak, mely a paleóba is beilleszthető, ráadásul szintén elkészíthetjük otthon is.

15 dkg kesudiót egy éjszakán át, de legalább 6-8 órán keresztül áztatunk, majd leszűrjük, és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadunk 1 teáskanál probiotikumot (kb. 4-5 kapszula tartalma) -ami érett, savanykás ízt ad a sajtnak -, 1 púpozott teáskanál sót, 2 teáskanál citromlét, 2 púpozott evőkanál étkezési zselatint, majd 5-6 perc alatt krémesre turmixoljuk. Vizezett sajtruhába vagy textilpelenkába helyezzük, majd a ruhát szorosan összetekerve egy szűrőbe tesszük, és például vízzel töltött edénnyel lesúlyozzuk. 3-4 órát szobahőmérsékleten hagyjuk dolgozni a probiotikumot, ezt követően legalább egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Lezárt edényben, hűtőben tárolva 1 hétig fogyasztható. Jól lehűtött állapotban reszelhető. ízlés szerint 1-1 teáskanál fokhagyma- és vöröshagymaport, illetve zöldfűszereket is tehetünk sajtunkba. Egy 30 dekás sajt anyagára jó minőségű probiotikum használatával sem éri el az 1000 forintot.

Képek: aprosef.hugrandegusto.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 08.20.

Ma István napja van.

Képminőség, hang és dizájn terén is kiemelkedőt alkotott a Sony

Az AF9 televízióban megtalálható a Sony legjobb OLED panelvezérlője, a Pixel Contrast Booster, amely úgy maximalizálja a dinamikus tartományt, hogy to...

  • 2018-08-15 08:41
Nyári vitaminbomba a bőrnek

A nyár a szabadság, a lazítás időszaka. Ilyenkor sokkal könnyedebben próbálunk élni, már ha munkánk, családunk, élethelyzetünk éppen engedi. Fesztivál...

  • 2018-08-12 20:23
23 éves virtuóz adja elő Bartók Béla I. zongoraversenyét

A mű melyet egykoron a szerző maga, Bartók Béla mutatott be, most pedig egy 23 éves zseni, Ránki Fülöp adja elő: Bartók Béla I. zongoraversenye. A Nem...

  • 2018-08-12 16:23
A felnőttképzésben már készülnek az őszi rohamra

A hazai oktatási piacon az ősz a legmozgalmasabb időszak. A nyári vakáció meghozza a tanulási kedvet a harminc és negyven esztendő feletti felnőttek k...

  • 2018-08-12 14:02
Szabó Zsófi: „Mendel a legnagyobb ajándék”

Már most igazi kis felfedező Szabó Zsófi nyolchónapos babája, Mendel. A kisfiú alig pár hete kezdett el mászni, a csinos műsorvezető azóta egy percre ...

  • 2018-08-12 12:18

hirdetés

Teljesítmény fejlesztés nem csak sportólóknak

16 magyar érem, ebből tíz arany - a magyar kajak-kenu válogatott szenzációs teljesítményt nyújtott az ifjúsági és U23-as világbajnokságon. De belegond...

  • 2018-08-12 10:57
A Sony bemutatja az otthoni televíziózás csúcsát jelentő televíziókat

A Sony új, csúcskategóriás AF9 OLED MASTER és ZF9 LCD sorozatával mérföldkőnek számít az otthoni televíziózás terén. Az új modellek a lehető legjobb k...

  • 2018-08-11 07:37
Frissítő fröccs receptek kánikula idejére

A bor és a szóda kapcsolata évszázados múltra tekint vissza, a fröccsözés már dédapáink és dédanyáink számára is természetes felfrissülést jelentett n...

  • 2018-08-10 17:13
Omega-3 zsírsavak: enni jobb, mint szedni?

Az utóbbi napokban számos helyen olvashattuk, hogy egy nagyszabású vizsgálat során nem találták hatékonynak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzé...

  • 2018-08-10 14:15
5 tipp a zökkenőmentes iskolakezdésért

Az iskolakezdés nem csak a 6-7 éves gyerkőcöknek, hanem az egész családnak hatalmas kaland. Új napi rutin, új közösség, új szabályok, új feladatok.

  • 2018-08-10 11:41

Minden cikk

hirdetés

hirdetés