hirdetés

Partnereink

Íme 2017 legjobb sörkorcsolyái!

hirdetés

Íme 2017 legjobb sörkorcsolyái!

Hogyan is csúszhatna jobban egy finom sör, mint ízletes falatkák társaságában? A tavalyi nagy siker után a Sör mi több 2017-ben is kereste Magyarország legjobb sörkorcsolyáit. A pályázatot újfent komoly érdeklődés övezte; idén ráadásul a HORECA szakemberek mellett amatőr konyhaművészek is megmutathatták, szerintük mivel csúszik legjobban egy jó láger, barna vagy búzasör.  Az előbbiek esetében a győztesekről szakmai zsűri döntött, míg utóbbikanál a közönség szavazhatott.   

A Magyar Sörgyártók Szövetségének kiemelt éves rendezvénysorozata, a Sör mi több célja, hogy erősítse a gasztronómia és a nemes ital kapcsolatát. Az innováció jegyében, a megszokott pogácsa-virsli-földimogyoró trión túllépve az idei szezonban is keresték hazánk legjobb sörkorcsolyáit. A Magyarország Legjobb Sörkorcsolyája 2017 elnevezésű pályázatot augusztus 6-án, a Sör Világnapján hirdették meg. A verseny a napokban zárult; az amatőr konyhaművészeknek kiírt pályázatra beérkezett ételekre a Sör mi több Facebook-oldalán többezer szavazat érkezett. Végül az első helyen holtverseny alakult ki: a voksok alapján egy szezámmagos füstölt sajtos sörkorcsolya, valamint egy töltött tarsoly lett a befutó.

hirdetés

A HORECA szakemberek által beküldött pályaműveket a Gulyás Dóra, a Sörszövetség titkára, az ötletgazda, Horváth Balázs, a Chef & Pincér magazin főszerkesztője, Kovács Gábor sörblogger, Sápi Róbert sörsommelier, valamint Vásárhelyi István sörgasztronómus alkotta zsűri bírálta el.

„Újfent bebizonyosodott, hogy van igény az ilyen típusú versenyekre, hiszen az amatőrök esetében is elég nagy volt az aktivitás. Számos izgalmas recept érkezett a profiknak kiírt pályázatra is, de a zsűri majdhogynem egyhangúlag hozta meg a döntést és szavazta meg a győzteseket. Láger kategóriában a Pizza Monkey, búzában a Krak'n Town Steampunk Saloon, míg a barnánál holtversenyben az Agóra Bisztró, illetve a Malter BeerStro kapta az elsőknek járó szakmai elismeréseket” – nyilatkozta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Aki esetleg szívesen elkészítené és megkóstolná a győztes sörkorcsolyákat, azok számára itt az alkalom, hogy a recepteket átböngészve kipróbálja a különleges ízvilágú falatkákat, melléjük természetesen a kategóriának megfelelő sörökkel.

Láger sör kategória

Győztes: Pizza Monkey

Sörkorcsolya: Juhtúrós-sajtkrémes padron paprika - baconbe göngyölve

Hozzávalók: 8 db padron paprika (kb. 10 dkg), 13 dkg szeletelt bacon, 8 dkg natúr sajtkrém, 2 dkg reszelt cheddar sajt, 2 dkg reszelt parmezán, 4 dkg juhtúró, 1 tk petrezselyem, 1 tk édes paprika szósz, 0,5 tk kakukkfű, só, bors.

Elkészítés: A padronokat félbevágjuk, sózzuk. A krémsajtot a fűszerekkel összedolgozzuk. A felezett padronokat megtöltjük a sajtkrémmel, majd megszórjuk cheddar sajttal. A kész paprikákat baconbe göngyöljük, majd megszórjuk a reszelt parmezánnal. Forró rostlapon 2 percig sütjük, majd szalamanderben 4 percig pirítjuk. Pikáns paradicsomsalsával tálaljuk.

Búzasör kategória

Győztes: Krak'n Town Steampunk Saloon

Sörkorcsolya: Banánkenyér lime-os kecskesajt krémmel, korianderes paradicsom lekvárral és füstölt lazaccal 

Banánkenyér hozzávalók: 3 banán, 1 egész tojás, 190g liszt, 1 kk szódabikarbóna, 1 tasak sütőpor, 80g cukor, 100g vaj.

Elkészítés: A banánokat pürésítjük és összekeverjük a száraz anyagokkal. Hozzáadjuk a tojást és az olvasztott vajat. Kivajazott és cukrozott muffin formában 190 fokon 20 percig sütjük.

Lime-os kecskesajt krém hozzávalók: 200g lágy kecskesajt, 1 db lime, só, 1 dl 30 százalékos tejszín

Elkészítés: A kecskesajtot áttörjük szitán, majd kikeverjük a tejszínnel és a lime levével. A zöldcitrom héját a krémbe reszeljük.

Paradicsomlekvár hozzávalók: 2 db nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 db paradicsom, 75 g cukor, 50 g só, olívaolaj, 2 g agar agar, 1 dl málna ecet

Elkészítés: A hagymát lepirítjuk a fokhagymával együtt. Az előre leforrázott paradicsommal tovább főzzük, majd meghintjük a cukorral, amit enyhén karamellizálunk. Mikor összefőtt, sózzuk és turmixoljuk. Szitán átnyomjuk a kész paradicsom lekvárt, majd agar agarral óvatosan összefőzzük, dermesztjük. Tálalásnál a zselékből csíkokat vágunk és a krémre helyezzük. Díszítéshez édesköménykaprot illetve karamellizált salottahagymát használtunk.

Barna sör kategória

Győztes holtversenyben: Agóra Bisztró, Malter BeerStro 

Sörkorcsolya (Agóra Bisztró): Sörrel karamellizált sertésoldalas, cékla chipsszel

Hozzávalók: 20 dkg cékla, 15 dkg oldalas, 2 dl barna sör, édes kömény, szecsuani bors, fahéj virág (szárított), só, olaj, ketchup

Elkészítés: Az oldalast sóval, édesköménnyel, szecsuani borssal, fahéjvirággal, és olajjal bedörzsöljük. Tepsiben alufóliával lefedve, a sört hozzáadva, puhára pároljuk sütőben. A megpárolt oldalast a bordacsontok mentén felszeleteljük, serpenyőbe helyezzük a pecsenye levéből és ketchuppal hozzáadva. Addig pirítjuk a serpenyőben, míg a ketchupos emulzió rá nem sül teljesen az oldalasra, rá nem karamellizálódik. A céklát hámozzuk és hajszálvékonyan felszeleteljük, bő forró olajban. Ropogósra sütjük, még melegen sózzuk.

Sörkorcsolya (Malter BeerStro): Malter Wellington – Véres hurka göngyölt tésztában, reszelt cékla salátával

Összetevők: Házi véres hurka, lilakáposzta, leveles tészta, reszelt cékla saláta (alma, torma, méz, hagyma, citrom, só, bors és persze cékla)

Elkészítés: A káposztát megpároljuk köménnyel, balzsamecettel, és ízlés szerinti fűszerekkel. A hurkát és a káposztát begöngyöljük a leveles tésztába. Az így göngyölt hurkát megsütjük és a friss céklasalátával tálaljuk.

Szöveg, kép: RedLemonMedia

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 10.18.

Ma Lukács napja van.

Kozák Danuta: Az anyaság még erősebbé tett

Jótékonysági nagykövet, boldog édesanya és hazánk egyik legeredményesebb sportolója. Kozák Danuta ugyan azt tervezte, hogy az idei év csak a felkészül...

  • 2018-10-18 15:46
Ingyenesen elérhető, magyar fejlesztésű applikáció segíti a látássérülteket

A szem az egyik legfontosabb érzékszervünk. Egy egészséges ember a külvilágból szerzett információk mintegy kétharmadát a látásán keresztül tudja feld...

  • 2018-10-18 12:23
Ragyogó arcbőr ősszel is? 3 tipp, hogyan érd el!

Nálad sem múltak el nyomtalanul a nyári hónapok? Újabb apró ráncok, pigmentfoltok jöttek elő vagy csak dehidratáltabb lett az arcbőröd?

  • 2018-10-18 10:40
Hogyan lett egy csődbe ment állami gazdaság helyén az ország legnagyobb pincészete?

A Varga Pincészet története 1993-ban kezdődött, amikor a Varga család Badacsonyörsön megvásárolta egy állami gazdaság 5,6 hektáros ipari területen fek...

  • 2018-10-18 08:23
Kétszer is levetítik Goztola Kristina filmjét Los Angeles-ben

Két alkalommal is levetítik a Los Angeles-i magyar filmfesztiválon a Les recherches continuent – Engedj el! című alkotást. A magyar-francia kisfilm pr...

  • 2018-10-17 18:21

hirdetés

Először adták át az Arany Bot Díjat

Október 15-én este, a Fehér Bot Napján, a látássérültek nemzetközi világnapján adták át az első Arany Bot Díjat négy kategóriában.

  • 2018-10-17 15:19
Divat vagy minőség, avagy mitől kézműves a kézműves termék?

Kézműves szappan, lekvár, ékszer vagy csoki – vajon mindenki azt ír a termékére, amit akar vagy ellenőrzi bárki is, hogy mi kézműves és mi nem az? Egy...

  • 2018-10-17 12:53
Magyarországon is bemutatják a Recirquel sikerprodukcióját

Budapesten is bemutatja legújabb, My Land című produkcióját a Recirquel Újcirkusz Társulat. A Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán arti...

  • 2018-10-17 10:05
Segítség, apuka leszek!

Valószínűleg minden férfiben, akinek gyermeke születik van egy egészséges félsz, és ott motoszkál a fejében a kérdés: milyen szülő leszek, helyt tudok...

  • 2018-10-17 08:11
Magasabbra száll a páva, mint valaha

Különleges évaddal jelentkezik a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor.

  • 2018-10-03 14:18

Minden cikk

hirdetés

hirdetés