hirdetés

Partnereink

Ültessünk egészséges növényeket!

hirdetés

Ültessünk egészséges növényeket!

Gyógynövényeket a kiskertünkben vagy akár a párkányon is nevelhetünk. Ezek egészségesek, finomak és nem igényelnek különösebb gondozást. Olcsó hobbi ez, aminek a konyhában is nagy hasznát vesszük. A gyógynövények tele vannak értékes hatóanyagokkal és antioxidánsokkal, melyeket a szépség és az egészség szolgálatába állíthatunk.

Szakértők szerint a gyógynövények tápértéküknek felét már leszedésük után 30 perccel elveszítik, tehát a boltban vásárolt, előre csomagolt fűszerek vagy teák formájában gyakorlatilag már csak egy gyengébb változathoz jutunk hozzá. Saját kiskertünkből azonban frissen, erejük teljében szedhetjük le és használhatjuk fel őket.

hirdetés

Rozmaring

Ez a szép, aromás fűszernövény értékes vegyületeket rejt magában. Köztük a karnozinsavat, melyről kimutatták, hogy a rákos sejtek ellen is felveszi a harcot. Mi több, a rozmaring illata már önmagában memória javító hatással rendelkezik. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az emberek szellemi teljesítménye jelentősen megnő, ha rozmaing illattal telepermetezett helyiségben tartózkodnak.

Így termesszük: A rozmaring a napsütést és a gyakori öntözést kedveli legjobban.

Kakukkfű

A kakukkfüvet régóta használják légzőszervi betegségek, pl. hörghurut ellen, de antiszeptikus hatással is rendelkezik, tehát megakadályozza a baktériumok elszaporodását. A kakukkfű gyakorlatilag nullkalóriás, ugyanakkor pikánssá teszi a legegyszerűbb leveseket, salátákat, szinte bármilyen ételhez felhasználhatjuk, az ínyencek még a pezsgőbe is belemorzsolhatják. A kakukkfűből főzött tea szinte azonnal enyhíti a gyomorfájdalmakat is.

Így termesszük: Rengeteg apró virágot hoz, ezért szép dísze lehet otthonunknak. A kakukkfű kiválóan elél beltérben is és nem nő nagyra, ezért egy kis cserép mindvégig elég lesz számára. A sok napsütést azonban biztosítsuk neki!

 

 

Bazsalikom

A bazsalikom kitűnő idegnyugtató, rostokban gazdag és a májat is méregteleníti. Akár másnaposság ellen is érdemes kipróbálni! A bazsalikom olaja a bőrre kenve gyulladáscsökkentő hatást vált ki, halványítja a foltokat és csökkenti az akné általi pirosságot.

Így termesszük: A bazsalikom szívós növény, beltéren és kültéren is megterem. Szinte semmilyen gondozást nem igényel. Ha lakásban termesztjük, elég minden másnap megöntözni.

Zsálya

Számos kozmetikai termék összetevői között megtaláljuk a zsályát és ez nem is csoda. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatóanyagokat tartalmaz, melyek késleltetik az öregedést. A zsályát a népi gyógyászatban idegesség és fáradtság ellen használták, emellett memória javítóként is számon tartják.

Így termesszük: A zsályát legjobb kint tartani, mivel terebélyes bokorrá fejlődik. A jó minőségű talajt és a sok napfényt kedveli, elég másnaponta locsolni.

Koriander


A mexikói és az ázsiai konyha egyik alapfűszere, tele vassal és rostokkal. Rendszeresen fogyasztva megszabadítja a szervezetet a mérgező nehézfémektől, mint a higany vagy az ólom.

Így termesszük: A koriandernek nagyon mélyre nyúló gyökerei vannak, ezért mély talajra van szüksége a virágzáshoz. Egyike azon gyógynövényeknek, melyeket beltérben nagyon nehéz termeszteni. Nemcsak a kifejlődött növény, de már annak magjai is tartalmazzák a jellegzetes aromákat, ezért fűszerezéshez azokat is érdemes felhasználni.

 

 

Kapor

Ezt az ízletes növényt elsősorban savanyúságokhoz használjuk, pedig jóval többre érdemes. Kitűnő forrása az antioxidánsoknak, a béta-karotinnak és állítólag elmulasztja a csuklást is.

Így termesszük: Sok napfényt és mély talajt igényel. Ne ültessük túl sűrűn, tehetjük beltérbe, nagyobb cserepekbe és nevelhetjük a kertben is. A kertben hetente egyszer elég megöntözni, a lakásban a legjobb, ha megfigyeljük a növény vízigényét.

Menta

A menta rengeteg vitamint tartalmaz, egy felnőtt napi vitaminszükségletét már két evőkanál elfogyasztásával biztosítja. Ezenkívül jót tesz a légzőszerveknek, az emésztésnek, csökkenti a hányingert, a fejfájást, az asztmát és a pattanásokat, sőt fogszuvasodás ellen is érdemes rágcsálni. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a borsmenta illóolaja pozitívan befolyásolja a fizikai teljesítményt és a vérnyomást.

Így termesszük: A menta gyorsan nő és rengeteg helyre van szüksége. A körülötte lévő növényeket általában teljesen kipusztítja, ezért kertünk kies részébe ültessük.

Petrezselyem

Egyik legelterjedtebb fűszernövényünk, melyet hajlamosak vagyunk alábecsülni, miközben tele van tápanyagokkal. Megtalálható benne a A- és a C-vitamin, egy evőkanálnyi petrezselyemmel pótolhatjuk a napi szükséges K-vitamin mennyiséget, melyre elsősorban a vérnek van nagy szüksége.

Így termesszük: A petrezselyem könnyen termeszthető, mivel nem igényel sok napfényt és gondozást. Bár nem nő lassabban, mint más növények, mégis időbe telik kivárni, hogy szép leveleket hozzon, legyünk türelmesek.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Névnap 04.25.

Ma Márk napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés