hirdetés

Partnereink

Lassan itt a betakarítás! Mit is kell tenned?

hirdetés

Lassan itt a betakarítás! Mit is kell tenned?

Mire a nyaralásból hazatérünk, kertünkben vagy a piacon tömegével kínálják magukat a gyümölcsök és a zöldségek, amelyeket érdemes télire bespájzolni. A szokásos befőttek és dzsemek mellett - a konyhai retro-divatot követve - kezdhetünk aszalni, szárítani, passzírozni.

Hasznos időtöltés és jelentős pénzmegtakarítás, ha magunk készítjük el a télire szánt terményeket. Az sem mellékes, hogy ezzel egészségünket is szolgáljuk, mert így adalékok nélkül, tisztán kerülnek kamránkba a paradicsomból, szilvából, almából és más pompás vitaminforrásokból készült finomságok. Manapság már remek eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy gyorsan és könnyen elvégezhessük ezeket a feladatokat. Ezek a kitűnő alapanyagok főtt ételek, sütemények, saláták alkotóiként segítenek majd bennünket, hogy a téli hónapokban visszaidézzük a nyár ízeit.

hirdetés

Aszalás, szárítás

Eredetileg a napsugár melegétől aszalódtak meg, száradtak zörgősre a gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények. A vízveszteség miatt hónapokig el lehetett tartani őket, és kisebb helyet foglaltak el a kamrában. Aszalógépben viszont, az egymás fölötti tálcákon akár többféle gyümölcsöt is szétteríthetünk egyszerre. Sütőben is készülhet aszalmány, 60-80 fokon, 8-10 óra alatt, attól függően, hogy mennyire lédús, amit szárítani akarunk. A szárítmányokat szellős helyen, textil zacskókban tároljuk.

Automatával egyszerűbb

A körülményes, helyigényes dunsztolás feladatát teszi egyszerűvé a befőzőautomata használata. Óriási előnye, hogy egyszerre akár tucatnyi üveg elfér benne. Pontosan be lehet állítani, hogy milyen hőmérsékleten, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy elkészüljön a tökéletesen csíramentesített paradicsomlé, szilvakompót - vagy a sültek mellé szánt ecetes szilva. A készülékhez járó kiskönyvből mindent megtudhatunk valamennyi további gyümölcsről és zöldségről.

Nemcsak gombócba

A szilvából többnyire lekvárt főzünk, bár sokan fogyasztják emésztésük egyensúlyban tartására az aszalt szilvát is. Ujabban húsos ételekben, pikáns salátákban is előfordul az aszalt szilva. Ha saját magunk szedhetjük, és időnk engedi, nagyon gazdaságos a kimagozott gyümölcs szárítása, még akkor is, ha nem a napon, hanem sütőben, alacsony fokozaton készül el az aszalt szilvánk.

Fűszernövények

A dúsan fejlődő, virágzó, illatos hajtásokat csokrokba kötjük és lógatva, szellős helyen szárítjuk, így megőrzik aromájukat. Kivételként említhetjük a bazsalikomot, amely szárítva kevésbé őrzi meg jellegzetes ízét, ezért jobb, ha élénkzöld leveleit fagyasztóba tesszük.

A természet ajándéka

A szeder sötétlila, vitamindús bogyóiból készül a legfinomabb szörp, egyszerűen lefagyasztva pedig a téli gyümölcstorták finom dísze lehet a déligyümölcsök között. Az árokpartokon, turistautak mentén találjuk áthatolhatatlan bokrait, ezeken a nemesített fajtáknál apróbb, de sokkal aromásabb bogyók fejlődnek. A vállalkozó kedvűek erős, hosszú ujjú ingben induljanak begyűjtésére, mert a hajtások elég szúrósak.

Hull az alma a fáról…

A tárolásra szánt télialmafákról az apróbb, hibás gyümölcsök lehullnak, de kár lenne őket veszni hagyni, hiszen az összegyűjtött termésből készülhet lé és aszalmány egyaránt. Sőt, ha héjastól, magházzal együtt összevágjuk, puhára főzzük, aztán átpasszírozzuk őket, akkor pulpot, vagyis almavelőt kapunk. Ezt szederrel, bodzabogyóval vagy más karakteres ízű gyümölccsel dzsemmé főzhetjük össze.

Kedvencünk, a paradicsom

Zöldségként termesztik, de sokan gyümölcsként kedvelik a húsos, ízletes paradicsomot. A nagy, húsos ökörszív paradicsomból lesz legfinomabb a paradicsomlé, alig marad belőle héj és mag a passzírozóban, olyan zamatos. Aszaláshoz a tojásdad lukullusz paradicsomot érdemes választani, mert vastag a húsa, alig van leve és magja, így rövid idő alatt kiszárad.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Névnap 04.18.

Ma Andrea, Ilma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés