Partnereink

Budapest a legprogresszívebb vendéglátóhely Európában

Budapest a legprogresszívebb vendéglátóhely Európában

A legutóbbi Cultivo alkalmával négy szakember „vetette bele magát” Budapest éjszakai életébe, hogy egy kerekasztal-beszélgetés keretében vitassák meg, mire mozdulnak meg manapság a szórakozni vágyók a fővárosban, mit és milyen módokon fogyasztanak. Az is kiderült, hogyan lett Budapestből Kelet-Európa egyik partyfővárosa.

A Cultivo által és a The Famous Grouse támogatásával szervezett eseményen Gianni Annoni, a Trattoria Pomo d’Oro tulajdonosa, Szombati Zsolt, a TOKIO bartendere, Nagy Zoltán, a világ 50 legjobb bárjába tartozó Boutiq’Bar alapító tulajdonosa és Mancza Norbert, a BRKLYN ügyvezetője ült össze egy kanapéra, és mesélt az Y generációnak a budapesti étterem- és bárkultúra alakulásáról, jelenlegi trendjeiről, az éjszakai élet jellemzőiről. Ahogy az a Cultivók esetében megszokott, a beszélgetésben részt vevők az elmondottakat személyes sztorikkal illusztrálva tették még szórakoztatóbbá az estet, amelynek szakmai partnere a The Famous Grouse skót whisky volt.

Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi márkanagykövete elsősorban a whiskyfogyasztás változóban lévő trendjéről mesélt, és saját élményein keresztül arról is, hogyan látja ő a vendéget a pult túloldaláról.  „Azért megy jó irányba a bárkultúránk, mert nyitottabbak vagyunk, mint öt, vagy tíz éve, és rá merjük bízni magunkat a szakemberekre” – mondta a bártender, aki szerint ma már az sem számít különlegesnek, ha egy nő whiskyt rendel.

„Sajnos még mindig jellemző ránk, hogy a megszokást keressük, ha étterembe vagy bárba megyünk, ahelyett, hogy élményeket gyűjtenénk” – tette hozzá Nagy Zoltán, aki nemrég nyitott kávézót és bárt Bécsben, amit egy gazdag, de Budapestnél sokkal unalmasabb városnak tart. „Minden városnak megvan a saját ritmusa, amit a vendéglátóknak érezni és követni kell – reagált Gianni Annoni. – Mi akkor tudunk fejlődni, ha a vendégeknek emelkednek az igényei. Szerencsére a mai budapesti vendégkör folyamatosan keveredik más kultúrákkal, és tudja is, hogy mit szeretne átvenni azokból.”

Az egyediség és a koncepcionális tervezés fontossága a báréleten túl, az éjszakai vendéglátásban és a szórakozóhelyek üzemeltetésében is fontos szerepet játszik. Mancza Norbert szerint az egyik legnagyobb kihívást az jelentette számukra, hogy a BRKLYN-t hogyan emeljék ki a Gozsdu udvar, főleg turistákat célzó egységei közül: „Olyan sokszínű és befogadó klubot akartunk csinálni, ahol nagyszerűen élhet meg egymás mellet több zenei műfaj, teret tudunk adni a magas italkultúrának, és nagyon komoly hangsúlyt fektetünk a kiszolgálás minőségére, hogy az egyszeri betérőből is törzsvendég váljon.”

A másfél órás beszélgetésből több fontos tanulságot is levonhatott a hallgatóság:

  • Budapest nagyon jó fázisában van, olyan progresszíven fejlődik a gasztronómiája és a szórakozási kultúrája, amilyen dinamikát jelenleg egyik európai városban sem tapasztalhatunk.
  • A vendéglátók és a vendégek csak közösen fejleszthetik tovább a bárkultúrát, amihez elsősorban a közönség nyitottságára van szükség.
  • Szórakozó- vagy vendéglátóhelyet üzemeltetni sehol sem egyszerű feladat a világon. (New Yorkban például az új helyek 85%-a zár be már a nyitás évében, a maradék 15%-nak pedig csak 1-2 százaléka éri meg az ötéves jubileumát!)

Az est zárásaként Szombati Zsolt és Nagy Zoltán egy-egy whiskykoktélt készített el, a megalkotott italokat az esemény több mint 300 résztvevője közül sokan kóstolhatták meg. Az érdeklődők többségükben olyan fiatalok voltak, akik nyitottak a komoly témákra különleges tálalásban, és a budapesti éjszakai életnek nem csak résztvevői, de ismerői is szeretnének lenni.

Szöveg, kép: Red Lemon Media

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Könyvajánló

Névnap 07.22.

Ma Magdolna napja van.

A szerencse idén is az utcán hever Veszprémben

Július 19-én ismét hangjegyek röpködnek Veszprém légterében, hisz’ indul a hazai fesztiválpaletta egyik legkedvesebb eseménye, az OTP Bank Veszprémi U...

  • 2017-07-08 21:05
Strandok Éjszakája

Éjszakai lubickolás a hazai strandokon? Ez nem csupán vágyálom, hiszen évről évre tárt kapukkal várja a Standok Éjszakája azokat a vendégeket, akik na...

  • 2017-07-08 18:51
Ismét itt a Gateway to Space

Június 1-jén nem csupán a világ legnagyobb utazó űrkiállítása, a Gateway to Space landolt a Millenárisban, de egy különleges 3D-s vetítési technikával...

  • 2017-07-08 14:40
Jöhet egy felejthetetlen badacsonyi kirándulás!

Vízitaxival jöttél? Tekeregj tovább ingyenes buszunkkal! A kikötőtől indulunk, a hegy tetejéig meg sem állunk! Útközben bejárjuk Badacsony legjobb hel...

  • 2017-07-08 12:40
A rutin volt a nyerő a Duna felett

Tizenhárom évvel legutóbbi győzelme után a hétvégén ismét brillírozott az amerikai Kirby Chambliss a Red Bull Air Race budapesti futamán. A korábbi ké...

  • 2017-07-08 09:41

hirdetés

Tombol a Star Wars mánia!

A július közepén induló új animációs szériában néhány igazán meghatározó szereplőre fókuszálnak.

  • 2017-07-05 10:10
Futurobi: fantasztikus ökomusical, 3D Vj technikával

Július 1-jén nem csupán a világ legnagyobb utazó űrkiállítása, a Gateway to Space landolt a Millenárisban, de egy különleges 3D-s vetítési technikával...

  • 2017-07-04 19:11
Az ilyen kertet utálják legjobban a kullancsok

Sok szó esik arról, hogy a kullancsok tucatnyi betegséget terjesztenek. Azonban arról már alig, hogy a kullancscsípések jelentős része az érintettek s...

  • 2017-07-04 12:22
Először készített magyar TV spotot a SodaStream

Átfogó marketing kampánnyal indította itthon a nyarat a SodaStream, a világ egyik vezető szénsavasító készülékgyártója. A cég először készített a magy...

  • 2017-07-04 09:17
17 méteres toronnyal várja a VOLT fesztiválozóit a HungaroControl

A VOLT könnyűzenei fesztivál egyik leglátványosabb installációja a HungaroControl 17,4 méter magas irányítótornya, a TowerJump, ahonnan a bátor feszti...

  • 2017-07-03 21:30

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés