Partnereink

Budapest a legprogresszívebb vendéglátóhely Európában

Budapest a legprogresszívebb vendéglátóhely Európában

A legutóbbi Cultivo alkalmával négy szakember „vetette bele magát” Budapest éjszakai életébe, hogy egy kerekasztal-beszélgetés keretében vitassák meg, mire mozdulnak meg manapság a szórakozni vágyók a fővárosban, mit és milyen módokon fogyasztanak. Az is kiderült, hogyan lett Budapestből Kelet-Európa egyik partyfővárosa.

A Cultivo által és a The Famous Grouse támogatásával szervezett eseményen Gianni Annoni, a Trattoria Pomo d’Oro tulajdonosa, Szombati Zsolt, a TOKIO bartendere, Nagy Zoltán, a világ 50 legjobb bárjába tartozó Boutiq’Bar alapító tulajdonosa és Mancza Norbert, a BRKLYN ügyvezetője ült össze egy kanapéra, és mesélt az Y generációnak a budapesti étterem- és bárkultúra alakulásáról, jelenlegi trendjeiről, az éjszakai élet jellemzőiről. Ahogy az a Cultivók esetében megszokott, a beszélgetésben részt vevők az elmondottakat személyes sztorikkal illusztrálva tették még szórakoztatóbbá az estet, amelynek szakmai partnere a The Famous Grouse skót whisky volt.

Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi márkanagykövete elsősorban a whiskyfogyasztás változóban lévő trendjéről mesélt, és saját élményein keresztül arról is, hogyan látja ő a vendéget a pult túloldaláról.  „Azért megy jó irányba a bárkultúránk, mert nyitottabbak vagyunk, mint öt, vagy tíz éve, és rá merjük bízni magunkat a szakemberekre” – mondta a bártender, aki szerint ma már az sem számít különlegesnek, ha egy nő whiskyt rendel.

„Sajnos még mindig jellemző ránk, hogy a megszokást keressük, ha étterembe vagy bárba megyünk, ahelyett, hogy élményeket gyűjtenénk” – tette hozzá Nagy Zoltán, aki nemrég nyitott kávézót és bárt Bécsben, amit egy gazdag, de Budapestnél sokkal unalmasabb városnak tart. „Minden városnak megvan a saját ritmusa, amit a vendéglátóknak érezni és követni kell – reagált Gianni Annoni. – Mi akkor tudunk fejlődni, ha a vendégeknek emelkednek az igényei. Szerencsére a mai budapesti vendégkör folyamatosan keveredik más kultúrákkal, és tudja is, hogy mit szeretne átvenni azokból.”

Az egyediség és a koncepcionális tervezés fontossága a báréleten túl, az éjszakai vendéglátásban és a szórakozóhelyek üzemeltetésében is fontos szerepet játszik. Mancza Norbert szerint az egyik legnagyobb kihívást az jelentette számukra, hogy a BRKLYN-t hogyan emeljék ki a Gozsdu udvar, főleg turistákat célzó egységei közül: „Olyan sokszínű és befogadó klubot akartunk csinálni, ahol nagyszerűen élhet meg egymás mellet több zenei műfaj, teret tudunk adni a magas italkultúrának, és nagyon komoly hangsúlyt fektetünk a kiszolgálás minőségére, hogy az egyszeri betérőből is törzsvendég váljon.”

A másfél órás beszélgetésből több fontos tanulságot is levonhatott a hallgatóság:

  • Budapest nagyon jó fázisában van, olyan progresszíven fejlődik a gasztronómiája és a szórakozási kultúrája, amilyen dinamikát jelenleg egyik európai városban sem tapasztalhatunk.
  • A vendéglátók és a vendégek csak közösen fejleszthetik tovább a bárkultúrát, amihez elsősorban a közönség nyitottságára van szükség.
  • Szórakozó- vagy vendéglátóhelyet üzemeltetni sehol sem egyszerű feladat a világon. (New Yorkban például az új helyek 85%-a zár be már a nyitás évében, a maradék 15%-nak pedig csak 1-2 százaléka éri meg az ötéves jubileumát!)

Az est zárásaként Szombati Zsolt és Nagy Zoltán egy-egy whiskykoktélt készített el, a megalkotott italokat az esemény több mint 300 résztvevője közül sokan kóstolhatták meg. Az érdeklődők többségükben olyan fiatalok voltak, akik nyitottak a komoly témákra különleges tálalásban, és a budapesti éjszakai életnek nem csak résztvevői, de ismerői is szeretnének lenni.

Szöveg, kép: Red Lemon Media

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Könyvajánló

Névnap 02.27.

Ma Edina napja van.

Milyen veszélyek leselkednek a férfiak legnemesebb szervére?

A férfiak egyik legnagyobb büszkesége a pénisz, más néven bájdorong, varázsvessző vagy szerszám. Az erősebbik nem legnemesebb szervére azonban számos ...

  • 2017-02-26 17:39
Harmonizáló színek, zenék és ízek a St. Martin családdal

Egy szivárványszínű estével folytatódik március 3-án a Hotel Astoria CoolTúra című műsoros gasztro-élménysorozata. Ez alkalommal a neves szaxofonművés...

  • 2017-02-26 15:15
Sencor-tippek a tavaszi nagytakarításhoz

Már nem kell sokat várni a tavaszra, így az év első nagytakarítására sem. Az alapos, minden részletre kiterjedő lakás-, illetve háztakarítás a megfele...

  • 2017-02-26 10:02
Véget ért a titkos tesztelés!

Giancarlo Perbellini a Casa Perbellini két csillagos séfje az elmúlt hónapokban inkognitóban látogatta társaival Budapest topéttermeit. A tét nem kise...

  • 2017-02-25 17:12
Itt az új Genesis White, kikerül az eddigi alapgép a kínálatból

Hamarosan hazánkban is kapható lesz a SodaStream új szódagépe, a Genesis White, mely a korábban forgalmazott kezdő áras szódagépet váltja fel. Az új k...

  • 2017-02-25 14:49

hirdetés

Dr. Plüssi: Játék kórház – új részek március 6-tól!

A Dr. Plüssi: Játék kórház című kedves animációs sorozat új epizódokkal jelentkezik márciusban.

  • 2017-02-25 11:23
Elfogytak a jegyek a Red Bull Pilvakerre

Öt perc alatt fogytak el a jegyek az idei jubileumi Red Bull Pilvaker 18.00 és 21.00 órakor kezdődő előadásaira. A kiemelkedő érdeklődésre való tekint...

  • 2017-02-25 07:37
Magyar győztese van a Bacardí Legacy Global Cocktail Versenynek

A Bacardí Legacy Global Cocktail Competition 2008-ban indult útjára, mely mára a világ egyik legrangosabb nemzetközi koktélversenyeként tartanak számo...

  • 2017-02-24 17:26
Érkezik a pici: 4+1 tipp a tökéletes babaszobához

Bővül a család! A baba érkezése életünk legnagyobb kalandja, ám a boldog várakozás közepette kérdések lavinája zúdul ránk: Milyen legyen a babaszoba?

  • 2017-02-24 09:00
Tűzoltók szabadították ki a sorozatsztárt

Tűzoltót játszik a tévében, a mindennapokban azonban néha ő szorul a lánglovagok segítségére. Joe Minoso, a Lángoló Chicago című sorozat sztárja valós...

  • 2017-02-24 07:56

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés