Partnereink

Budapest a legprogresszívebb vendéglátóhely Európában

Budapest a legprogresszívebb vendéglátóhely Európában

A legutóbbi Cultivo alkalmával négy szakember „vetette bele magát” Budapest éjszakai életébe, hogy egy kerekasztal-beszélgetés keretében vitassák meg, mire mozdulnak meg manapság a szórakozni vágyók a fővárosban, mit és milyen módokon fogyasztanak. Az is kiderült, hogyan lett Budapestből Kelet-Európa egyik partyfővárosa.

A Cultivo által és a The Famous Grouse támogatásával szervezett eseményen Gianni Annoni, a Trattoria Pomo d’Oro tulajdonosa, Szombati Zsolt, a TOKIO bartendere, Nagy Zoltán, a világ 50 legjobb bárjába tartozó Boutiq’Bar alapító tulajdonosa és Mancza Norbert, a BRKLYN ügyvezetője ült össze egy kanapéra, és mesélt az Y generációnak a budapesti étterem- és bárkultúra alakulásáról, jelenlegi trendjeiről, az éjszakai élet jellemzőiről. Ahogy az a Cultivók esetében megszokott, a beszélgetésben részt vevők az elmondottakat személyes sztorikkal illusztrálva tették még szórakoztatóbbá az estet, amelynek szakmai partnere a The Famous Grouse skót whisky volt.

Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi márkanagykövete elsősorban a whiskyfogyasztás változóban lévő trendjéről mesélt, és saját élményein keresztül arról is, hogyan látja ő a vendéget a pult túloldaláról.  „Azért megy jó irányba a bárkultúránk, mert nyitottabbak vagyunk, mint öt, vagy tíz éve, és rá merjük bízni magunkat a szakemberekre” – mondta a bártender, aki szerint ma már az sem számít különlegesnek, ha egy nő whiskyt rendel.

„Sajnos még mindig jellemző ránk, hogy a megszokást keressük, ha étterembe vagy bárba megyünk, ahelyett, hogy élményeket gyűjtenénk” – tette hozzá Nagy Zoltán, aki nemrég nyitott kávézót és bárt Bécsben, amit egy gazdag, de Budapestnél sokkal unalmasabb városnak tart. „Minden városnak megvan a saját ritmusa, amit a vendéglátóknak érezni és követni kell – reagált Gianni Annoni. – Mi akkor tudunk fejlődni, ha a vendégeknek emelkednek az igényei. Szerencsére a mai budapesti vendégkör folyamatosan keveredik más kultúrákkal, és tudja is, hogy mit szeretne átvenni azokból.”

Az egyediség és a koncepcionális tervezés fontossága a báréleten túl, az éjszakai vendéglátásban és a szórakozóhelyek üzemeltetésében is fontos szerepet játszik. Mancza Norbert szerint az egyik legnagyobb kihívást az jelentette számukra, hogy a BRKLYN-t hogyan emeljék ki a Gozsdu udvar, főleg turistákat célzó egységei közül: „Olyan sokszínű és befogadó klubot akartunk csinálni, ahol nagyszerűen élhet meg egymás mellet több zenei műfaj, teret tudunk adni a magas italkultúrának, és nagyon komoly hangsúlyt fektetünk a kiszolgálás minőségére, hogy az egyszeri betérőből is törzsvendég váljon.”

A másfél órás beszélgetésből több fontos tanulságot is levonhatott a hallgatóság:

  • Budapest nagyon jó fázisában van, olyan progresszíven fejlődik a gasztronómiája és a szórakozási kultúrája, amilyen dinamikát jelenleg egyik európai városban sem tapasztalhatunk.
  • A vendéglátók és a vendégek csak közösen fejleszthetik tovább a bárkultúrát, amihez elsősorban a közönség nyitottságára van szükség.
  • Szórakozó- vagy vendéglátóhelyet üzemeltetni sehol sem egyszerű feladat a világon. (New Yorkban például az új helyek 85%-a zár be már a nyitás évében, a maradék 15%-nak pedig csak 1-2 százaléka éri meg az ötéves jubileumát!)

Az est zárásaként Szombati Zsolt és Nagy Zoltán egy-egy whiskykoktélt készített el, a megalkotott italokat az esemény több mint 300 résztvevője közül sokan kóstolhatták meg. Az érdeklődők többségükben olyan fiatalok voltak, akik nyitottak a komoly témákra különleges tálalásban, és a budapesti éjszakai életnek nem csak résztvevői, de ismerői is szeretnének lenni.

Szöveg, kép: Red Lemon Media

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Könyvajánló

Névnap 01.20.

Ma Fábián, Sebestyén napja van.

Íme Drew Barrymore régen és most

Ha a sztárfilmekből nem elég egy, akkor januárban nézze a Paramount Channel-t csütörtökönként, ahol rögtön két film is érkezik egymás után, többek köz...

  • 2017-01-18 16:38
Bali bég új szerepében is hódít!

Burak Özçivit neve talán még nem mindenkinek cseng ismerősen Magyarországon, több százezres internetes rajongótáborában azonban már szép számmal akadn...

  • 2017-01-18 09:36
Magyar DJ lehet a következő Fedde Le Grand

Két magyar DJ is dobogós helyen áll az NYDJAY nevű DJ verseny közönségszavazásán. A nevezőkre január 15-ig, azaz vasárnapig lehet szavazni a Mixcloudo...

  • 2017-01-17 19:40
A Sziget a nemzetközi sztárok kedvenc fesztiválja

Január 11-én, a késő esti órákban osztották ki a 2016-os évadot értékelő, a nemzetközi fesztiválszakma legnívósabb díjának számító European Festival A...

  • 2017-01-17 17:30
Új év, új élet! Új sport?

Új év, új élet – Gyakran halljuk ezt a mondatot másoktól és fogalmazzuk meg magunkban is. Az év végi ünnepek ráadásul a legtöbb esetben gasztronómiai ...

  • 2017-01-13 10:11

hirdetés

Playback Párbaj januárban ismét az RTL Spike műsorán

Januárban az RTL Spike műsorán láthatóak ismét a Playback Párbaj tavaly decemberben indult izgalmas és humorban bővelkedő adásai, amelyekben két-két h...

  • 2017-01-12 16:54
Karakas Hedvig: „Lélekben megerősített a sérülésem”

A világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó a riói olimpia után ment kényszerpihenőre egy komoly térdműtét miatt. Hédi azonban a felépülés időszakában kemé...

  • 2017-01-12 12:41
A Dal 2017: nagy show lesz!

Mozgó mennyezet, tűz, óriási ventilátorok és dalokra írt külön látványelemek: a legmodernebb technikai megoldásokkal jelentkezik idén A Dal. Három nap...

  • 2017-01-11 21:59
Hazai zenekarok Európa legnagyobb zenei vásárán

Január 11-14-ig rendezik meg a 31. Eurosonic Noorderslag fesztivált. Idén a Fran Palermo, a Bohemian Betyars és a Jónás Vera Experiment kapnak lehetős...

  • 2017-01-11 19:06
Mindent az új, divatos mozgásformákról

Itt az új év, sokan ilyenkor kezdenek rendszeresebben sportolni, akár egy újévi fogadalom, akár egy karácsonyra kapott edzőtermi bérlet miatt. A mozgá...

  • 2017-01-11 18:13

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés