hirdetés

Partnereink

Színházjegyet szinte csak online veszünk

hirdetés

Színházjegyet szinte csak online veszünk

A vígjáték és a musical egyértelműen vezet a Bónusz Brigád és a GKI Digital kutatása szerint, melyben a magyar internetezők színházba járási szokásait vizsgálták. A kutatás szerint minden harmadik válaszadó a jegyek ára miatt nem jár színházba, ám aki jár, azok közül a többség évente legalább négyszer elmegy.

Legtöbben a 4 ezer forint alatti színházjegyeket keresik. A válaszadók több mint fele többet járna előadásokra, ha nagyobb kedvezménnyel jutna jegyekhez – ebben igyekszik segíteni hűségprogramjával a Bónusz Brigád, ahol már több mint 1500 színházi előadásra és összesen 3000 kulturális programra lehet jegyet vásárolni.

hirdetés

Mennyit jár színházba?

A Bónusz Brigád kíváncsi volt arra, hogy a kitöltők az elmúlt 1 évben mennyit jártak színházba: 12 százalék nem látott egy előadást sem, a legtöbben (52%) viszont több mint négy alkalommal jártak színházban. Két-háromszor a válaszadók közel negyede járt valamilyen előadáson. Azok, akik egyáltalán nem jártak színházban az elmúlt évben ennek fő okaként (35%) a színházjegyek magas árát nevezték meg. Közel ennyien vannak (30%), akik nem találtak érdeklődésüknek megfelelő előadást a lakhelyük közelében, de sokaknak az időbeosztása nem egyeztethető össze egy esti programmal.

Legtöbben a párjukkal osztják meg ezt a közösségi élményt (57%), de közel ennyien (55%) barátokkal járnak színházba. Ma már nem ritka, hogy valaki egyedül vesz részt egy előadáson: a válaszadók 14 százaléka rendszeresen tesz így.

A Vígszínház a kedvenc

A színházi élmény sokféle lehet: zenés, próza, elgondolkodtató vagy könnyed kikapcsolódás. Legtöbben a klasszikusra szavaznak, ha színházra kerül sor: a válaszadók 64 százaléka klasszikus színházi darabon járt az elmúlt 1 évben, 57 százalékuk musicalen, 55 százalék pedig vígjátékon. Drámán minden harmadik, baletten minden ötödik válaszadó járt az elmúlt 1 évben.

Van-e kedvenc színháza? – kérdezték a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásában. A legnépszerűbb színház a felmérés szerint a Vígszínház lett, 49 százalék nevezte kedvenc intézményének a körúti színházat. Második helyen a Madách Színház, harmadik helyen az Operettszínház végzett.

Mennyit költünk színházra?

A megkérdezettek 14 százaléka 40 ezer forint alatt és 14 százaléka 40 ezer forint felett költött színházi élményekre az elmúlt egy évben. Közel ugyanannyi ember található a különböző fizetési sávokban is, vagyis nincs kiugró kategória. A válaszadók 65 százaléka pedig nem szokott évadbérletet venni.

Ami a jegyek árát illeti, az derült ki, hogy legtöbben minden előadástípus esetén a 2 és 4 ezer forint közötti áron kapható jegyeket keresik – legyen szó drámáról, kortárs vagy klasszikus darabról, előadói estről vagy stand-up comedy előadásról. A zenés darabok esetében többet is hajlandók vagyunk áldozani: a musicalekre legtöbben 4 és 6 ezer forint közötti jegyeket veszünk. Opera és operett esetében 4 ezer forint feletti jegyeket vásárol a válaszadók közel fele. Minden előadástípus esetében 10 százalék körül mozog azok száma, akik 2 ezer forint alatt vásárolnak – ők lehetnek azok a pótszékes, állójegyes elkötelezett nézők, akik sokat járnak színházba, így igyekeznek az egyes jegyek árát alacsonyan tartani. A válaszadók több mint fele többet járna színházba, ha nagyobb kedvezménnyel jutna színházjegyekhez.

A Bónusz Brigád eladási adatai is ezt támasztják alá: a legtöbbet a 3000 forint körüli színházjegyekből adják el – általában 2 jegyet vásárolnak egyszerre egy adott előadásra az oldalon kulturális élményeket keresők. „A válaszadók 60 százaléka tud róla, hogy már a Bónusz Brigádon is lehet kulturális élményekre jegyet vásárolni – közülük minden harmadik színházjegyet vásárolt nálunk” – mondja Kaprinay Zoltán, a Bónusz Brigád alapítója. „Régi adósságunkat törlesztettük a vásárlóink felé amikor több mint 3 000 kulturális eseményt tettünk elérhetővé a Bónusz Brigádon. Egy jó vacsora mellett így már teljessé tehetünk egy kikapcsolódós estét a párok, baráti társaságok számára.”

Hogyan választ darabot?

Egyes színházaknak vannak elkötelezett rajongói, ezért a Bónusz Brigád és a GKI megkérdezte, hogy mi alapján választanak az emberek előadást: színház vagy darab alapján? 39 százalék az előadást magát választja ki, nem mérvadó számára, hogy hol játsszák a darabot. 17 százalék színházat választ, 31 százalék mind a színházat, mind a darabot fontosnak tartja megnézni egy vásárlás előtt.

Természetesen más szempontok is közrejátszanak vásárlás előtt: 63 százalék a szereposztást és színtársulatot, 36 százalék pedig a jegy árát is nézi mielőtt megvesz egy színházjegyet. 36 százalék ajánlás alapján választ darabot, 23 százalék számára a rendező személye is döntő.

Az jegyet online vásárlók a legelégedettebbek

Színházjegyet ma már rengeteg helyen lehet venni: a színházak pénztárában, jegyértékesítő pontokon, online vagy épp a színházak oldalain. A Bónusz Brigád és a GKI Digital felmérésében részt vevők háromnegyede online veszi a jegyeit. A színházak pénztáraiban közel 30 százalék, ismerős jegyértékesítőtől pedig 13 százalék vásárolt már.

A kutatás kitért arra, hogy a vásárlók melyik jegyértékesítési formával mennyire voltak elégedettek: a színházban történő személyes jegyvásárlással a válaszadók háromnegyede elégedetlen volt, de a színházak saját felületeivel is a válaszadók közel felének rosszak a tapasztalatai. A színházjegyek árusítására létrejött közösségi csoportokkal a legtöbben elégedettek, de az online jegyvásárlással is 82 százaléknak jók a tapasztalatai.

A válaszokból az is kiderült, hogy a színházjegy népszerű ajándék: a válaszadók 80 százaléka adott már kulturális élményt ajándékba – ezt mostantól az ajándékötletekben élen járó Bónusz Brigádon is megtehetik, hiszen az oldal rengeteg színházi és egyéb kulturális élménnyel várja az inspirációt keresőket.

Forrás: LWp Kommunikáció

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Könyvajánló

Névnap 03.19.

Ma József, Bánk napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés