hirdetés

Partnereink

Európa egyik gyöngyszeme: Moszkva

hirdetés

Európa egyik gyöngyszeme: Moszkva

Ahhoz, hogy csodákat láthassunk nem kell más kontinensekre és a világ másik felére utaznunk. Európa egyik gyöngyszeme a sokak által még most is idegennek titulált Moszkva. Ez a város csodás tükre mindannak, amit rejthet Oroszország.

Mint azt tudjuk Moszkva az orosz nemzet központja, Oroszország fővárosa egyben, amely elsődleges politikai, gazdasági, pénzügyi, oktatási és közlekedési központja, Európa legnagyobb és legnépesebb városa. A Moszkvai területen, a Moszkva folyó partján fekszik, szövetségi jelentőségű város. A legenda szerint a kijevi nagyfejedelem, Jurij Dolgorukij alapította, bár az első írásos emlékek a városról 1147-ből származnak. A 18. és 19. században polgári város volt, a Szovjetunió idején munkásvárossá vált. A városnak tíz közigazgatási körzete és 123 kerülete van. Moszkva 2009-ben a világ harmadik leggazdagabb városa volt az itt élő milliárdosok számát tekintve. Épületei páratlan szépségűek, hűen tükrözik a szovjet építészek munkáját és mindazt, amit ennek a hatalmas országnak a művészete adhat. Épületei – mint például a Kreml, a Szent Vazul-székesegyház vagy a Hét nővér – és metróállomásai világhírűek.

hirdetés

Moszkvai mai arculatát a hajdani Szovjetunió alakította ki, formálta olyanná, amilyennek ma ismerhetjük. Moszkva az orosz művészetek központja, 61 múzeuma és 27 kiállítóterme van. A legnevesebb művészeti múzeum a Tretyjakov galéria, melyet Pavel Tretyjakov, egy gazdag patrónus alapított. Két épülete van, az úgy nevezett Régi Tretyjakov-galéria, vagyis az eredeti épület a Tretyjakovszkaja metróállomásnál található. Itt klasszikus orosz festményeket lehet megtekinteni, például Ilja Jefimovics Repin vagy a 15. századi híres ikonográfus, Andrej Rubljov munkáit.

Ez a csodás főváros valóban rengeteg csodát, látnivalót rejt magában. Egyik épülete egy étterem, amely egyben könyvtár is. Egy híres sanzon énekes Gilbert Bécaud, így vélekedett erről a csodás étteremről egy dalban: “Miközben sétáltunk Moszkvában, ellátogattunk a Vörös térre és ti meséltetek nekem Leninről meg a forradalomról. De én csak arra gondoltam, bár elmennénk a Puskin kávézóba, hogy annak ablakából nézzük a hóesést. Forró csokoládét innánk és valami teljesen másról beszélgetnénk…”
A dal elképesztő népszerűségre tett szert Franciaországban, nem csoda, hogy a francia turisták onnantól kezdve mindenhol a Puskin kávézót keresték Moszkvában. De nem találtak rá, hiszen ez a kávézó a képzelet szüleménye, Bécaud dalában létezett csupán.

1999-ben ez a költői kép valósággá vált, amikor egy francia-orosz származású étterem tulajdonos, bizonyos Andrei Dellos megnyitotta a Puskin kávézót egy történelmi barokk villában, a Tverszkoj körúton, Moszkvában. A megnyitón természetesen Gilbert Bécaud elénekelte a Nathalie-t.

Amúgy a Puskin Múzeum a város szépművészeti múzeuma, melyet mások mellett Marina Cvetajeva apja alapított. A múzeum a londoni British Museum-hoz hasonlóan a világ több civilizációját is bemutatja, de találhatóak itt festmények is, többek között Claude Monet, Paul Cézanne vagy Pablo Picasso munkáiból.

Moszkva azonban nem csak erről híres, hanem kulturális életéről is, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a világ egyik leghíresebb balett színháza is itt található. Ezen kívül világhírűek a színházai, a balett- és a filmművészete is. A városnak 99 filmszínháza és 93 színháza van.

Ezek közül a legismertebb a Nagyszínház a Kisszínház és a Taganka. Moszkvában két cirkusz is található: a Moszkvai Nagycirkusz és a Jurij Nyikulinról elnevezett cirkusz a Cvetnoj sugárúton.

A szovjet filmek a filmtörténet fontos részét képezik. A klasszikus szovjet filmek többsége a Moszfilm stúdiójában készült. A Szaljut moziban a Mozimúzeum ritka filmjeiből is vetíteni szoktak.

Képek: novaexperience.hu és sundrax.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szabadidő

Névnap 10.17.

Ma Hedvig napja van.

Kétszer is levetítik Goztola Kristina filmjét Los Angeles-ben

Két alkalommal is levetítik a Los Angeles-i magyar filmfesztiválon a Les recherches continuent – Engedj el! című alkotást. A magyar-francia kisfilm pr...

  • 2018-10-17 18:21
Először adták át az Arany Bot Díjat

Október 15-én este, a Fehér Bot Napján, a látássérültek nemzetközi világnapján adták át az első Arany Bot Díjat négy kategóriában.

  • 2018-10-17 15:19
Divat vagy minőség, avagy mitől kézműves a kézműves termék?

Kézműves szappan, lekvár, ékszer vagy csoki – vajon mindenki azt ír a termékére, amit akar vagy ellenőrzi bárki is, hogy mi kézműves és mi nem az? Egy...

  • 2018-10-17 12:53
Magyarországon is bemutatják a Recirquel sikerprodukcióját

Budapesten is bemutatja legújabb, My Land című produkcióját a Recirquel Újcirkusz Társulat. A Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán arti...

  • 2018-10-17 10:05
Segítség, apuka leszek!

Valószínűleg minden férfiben, akinek gyermeke születik van egy egészséges félsz, és ott motoszkál a fejében a kérdés: milyen szülő leszek, helyt tudok...

  • 2018-10-17 08:11

hirdetés

Magasabbra száll a páva, mint valaha

Különleges évaddal jelentkezik a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor.

  • 2018-10-03 14:18
Írd meg Te Magyarország dalát!

A Duna Televízió idén is keresi Magyarország dalát: azt az egész országot megmozgató zenét, amely végigkíséri a 2019-es évet.

  • 2018-10-03 08:12
Nőtt, de még mindig nem elégséges a gyermekek tejtermékfogyasztása

Javultak a gyermekek táplálkozással kapcsolatos ismeretei, 10-ből 8 gyermek már ismeri a tej- és tejtermékek kalciumtartalmának élettani hasznosságát,...

  • 2018-09-16 15:40
Sneakermánia és plogging

Sneaker-rajongók és környezetvédők - egy különleges programsorozat hozza össze ezt a két, valószínűleg egymástól kicsit távolabb álló csoportot. Az ap...

  • 2018-09-16 11:17
Mire elég 42 másodperc?

kiélvezni a kávéfőzés minden pillanatát, de nem akarják, hogy ez a folyamat sok időt vegyen igénybe” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor te...

  • 2018-09-16 09:32

Minden cikk

hirdetés

hirdetés