hirdetés

Partnereink

Ezért sokszínű Ukrajna és Lengyelország

hirdetés

Ezért sokszínű Ukrajna és Lengyelország

Ukrajna Oroszország utón Európa második legnagyobb állama, és ennek megfelelően rendkívül sokszínű. Egykor a kozákok hazája volt, akik máig megőrizték tősgyökerességüket.

Megtalálhatók itt azonban azok a kulturális kincsek is, melyeket az orosz cárok idegen uralma alatt halmoztak fel. Az ország részét képezik Galícia, Bukovina és a Fekete-tenger érintetlen vidékei.

hirdetés

1 – Szent Szófia-székesegyház, Kijev

Minden utazó, aki Ukrajna fővárosába, Kijevbe érkezik, elsőként a felsőváros felett trónoló Szófia katedrálist veszi észre, mely az ukrán ortodox vallás temploma, és az Isztambuli Hagio Szophia mintájára készült, melynek nevét is viseli. 19, részben aranyozott kupola koronázza a székesegyházat, melynek belsejét nagyszerű, XI. századi freskók és mozaikok díszítik.

2 – Jalta, Krím-félsziget

A Krími-hegység Fekete-tenger felé nyitott félkörében fekszik Jalta, melyet az ukránok „a Krím gyöngyszemének" neveznek. Régen mindössze néhány halászkunyhó állt itt, míg az orosz nemesség, beleértve o cári családot is, fel nem fedezte a maga számára az itteni enyhe, gyógyító klímát, és fel nem építette nyári rezidenciáit. A Romanov út ma is keresztülszeli a szomszédos természetvédelmi területet.

Ismerjük meg Lengyelországot is!

Az Oderától és o Neissétől keletre terül el az európai országok egyik ékköve, Lengyelország. Még megtalálhatók itt az ólmos tölgyesek és bükkösök között fekvő falvak, lankás szántóföldek és tavak. Mellettük nyüzsögnek a számtalan művészettörténeti emlékkel büszkélkedő polgárvárosok. Lengyelország viszontagságos történelme hozzájárult ahhoz, hogy az ország ilyen hihetetlen sok felfedeznivalót kínál.

1 – Gdansk

Gdansk, a Bolti-tenger nyílt vizétől a Gdanski-öböl által védett város, Pomeránia gazdasági és kulturális centruma. A történelmi óváros, melyet o második világháborút követően nagy ráfordítások órán építettek újjá, mély benyomást tesz o szemlélőre fejedelmi patríciusházaival. A Mária-templom belsejében, mely Lengyelország legnagyobb temploma, megtekinthető egy XV. századi mesterremek asztronómiai óra.

2 – Bialowiezai Nemzeti Park 

Európa egyik utolsó őserdeje, mely ráadásul szerepel az UNESCO Világörökség listáján, közvetlenül a fehérorosz határon, teljes nevén a Puszcza Białowieska, magyarul a Biatowiezai erdő. A nemzeti parkban védelem alatt áll 11 000 különféle állatfaj, közöttük 200 madárfaj. A park lengyel részén mintegy 250 európai bölény él szabadon.

3 – Mazuri-tavak

A Lengyelország észoki részén elterülő Mazuri-tóhátság, az orosz-litván határ közelében Lengyelország tüdeje, és egyben fontos üdülőhely, ennek ellenére máig találhatunk itt félreeső, nyugodt területeket. Sűrű erdők, számtalan tó, közöttük a Sniardwy-tó és a Mamry-tó adják a táj meghatározó jellegét, és kiadós kirándulásra, kerékpártúrára és fürdőzésre csábítanak.

4 – Slowinski Nemzeti Park

 Közvetlenül o Balti-tenger mellett terül el a Slowinski Nemzeti Park, mely egyedülálló vándordűnéjéről vált híressé. A kicsiny halászfalvak újra és újra vonzzák a művészeket, így például Max Pechstein festőt. A nemzeti park területén él többek között a szlovinc népcsoport. A park déli részén, Kluki mellett található kicsi szabadtéri múzeum sokat elárul viseletükről és szokásaikról.

5 – Kárpátok

Lengyelország Szlovákiával határos déli területén kezdődik a Kárpátok hegyvonulata. A terület ma a Tatry Nemzeti Parknak köszönhetően nyáron ideális kirándulóhely a tiszta hegyi tavaival és csodálatos vízeséseivel, valamint a túrakerékpárosok eldorádója. Télen Lengyelország legmagasabb hegye, a 2499 m magas Rysy a síelők paradicsoma.

Forrás: wikipedia.org

Képek: slovakia.travel és szepkoruaktc.hu

 

 

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szabadidő

Névnap 10.17.

Ma Hedvig napja van.

Kétszer is levetítik Goztola Kristina filmjét Los Angeles-ben

Két alkalommal is levetítik a Los Angeles-i magyar filmfesztiválon a Les recherches continuent – Engedj el! című alkotást. A magyar-francia kisfilm pr...

  • 2018-10-17 18:21
Először adták át az Arany Bot Díjat

Október 15-én este, a Fehér Bot Napján, a látássérültek nemzetközi világnapján adták át az első Arany Bot Díjat négy kategóriában.

  • 2018-10-17 15:19
Divat vagy minőség, avagy mitől kézműves a kézműves termék?

Kézműves szappan, lekvár, ékszer vagy csoki – vajon mindenki azt ír a termékére, amit akar vagy ellenőrzi bárki is, hogy mi kézműves és mi nem az? Egy...

  • 2018-10-17 12:53
Magyarországon is bemutatják a Recirquel sikerprodukcióját

Budapesten is bemutatja legújabb, My Land című produkcióját a Recirquel Újcirkusz Társulat. A Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán arti...

  • 2018-10-17 10:05
Segítség, apuka leszek!

Valószínűleg minden férfiben, akinek gyermeke születik van egy egészséges félsz, és ott motoszkál a fejében a kérdés: milyen szülő leszek, helyt tudok...

  • 2018-10-17 08:11

hirdetés

Magasabbra száll a páva, mint valaha

Különleges évaddal jelentkezik a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor.

  • 2018-10-03 14:18
Írd meg Te Magyarország dalát!

A Duna Televízió idén is keresi Magyarország dalát: azt az egész országot megmozgató zenét, amely végigkíséri a 2019-es évet.

  • 2018-10-03 08:12
Nőtt, de még mindig nem elégséges a gyermekek tejtermékfogyasztása

Javultak a gyermekek táplálkozással kapcsolatos ismeretei, 10-ből 8 gyermek már ismeri a tej- és tejtermékek kalciumtartalmának élettani hasznosságát,...

  • 2018-09-16 15:40
Sneakermánia és plogging

Sneaker-rajongók és környezetvédők - egy különleges programsorozat hozza össze ezt a két, valószínűleg egymástól kicsit távolabb álló csoportot. Az ap...

  • 2018-09-16 11:17
Mire elég 42 másodperc?

kiélvezni a kávéfőzés minden pillanatát, de nem akarják, hogy ez a folyamat sok időt vegyen igénybe” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor te...

  • 2018-09-16 09:32

Minden cikk

hirdetés

hirdetés