Készítsünk finom szárazbabfőzeléket
hirdetés
Ősszel és télen megnő a szárazbab fogyasztása, ami mellé többnyire kolbászt vagy csülköt sütünk, és ecetes uborkával fogyasztunk. Ebben a gasztro-cikkben most a szárazbabfőzelék elkészítését fogom bemutatni.
Először is 30 dkg száraz tarkababot előző este válogassunk át, majd jól mossunk meg. Egy zománcozott edényben áztassuk be 9 dl vízbe. A tavalyi, legalább fél éves szárazbabra 1 liter vizet öntsünk. Másnap tegyünk az áztatóvízbe egy diónyi vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, és 1 púpozott mokkáskanál sót, majd fedő alatt főzzük nedvességtartalomtól és fajtától függően min. háromnegyed óráig, amíg megpuhul. Ha a bab túl sok vizet szívott fel, akkor öntsünk rá még annyit, hogy ellepje.
hirdetés
Amikor puhára főtt, távolítsuk el belőle a hagymákat, és rántsuk be a főzeléket. 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön hevítsük habzásig, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt. Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt babhoz. Végül gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. Melegen, feltéttel tálaljuk. Tojáspörkölttel vagy szójapörkölttel is finom, van, aki pirított hagymát rak rá. Mégis a legtöbben hússal – kolbásszal és sült csülökkel – és savanyú uborkával fogyasztják.
Tarkabab helyett fehérbabbal
Sokan fehér babból készítik ezt a főzeléket. Ennek főzési ideje lényegesen kevesebb, különösen vonatkozik ez a gyöngybabra. A fehér babból nehéz eltávolítani a fokhagymát, de nincs is rá szükség, ha belereszeljük az ételbe. Ha másnapra besűrűsödne, adjunk hozzá egy kis vizet, és forraljuk fel. Amennyiben elfelejtettük a babot előző este beáztatni, akkor a vízzel együtt forraljuk pár percig, majd a tűzről levéve hagyjuk ázni felhasználásig.
Gabonakolbásszal és szójavirslivel
Mint már említettük, a szárazbabból, de a szárazborsóból és lencséből készült főzelékeket is legtöbbenfüstölt kolbásszal fogyasztják. Aki továbbra is ragaszkodik a megszokott ízekhez, mégis mellőzni akarja a zsíros húsokat vagy eleve a húst, használjon füstölt gabonakolbászt. Ezt a bioboltokban kapható húsmentes kolbászt azonban ne főzzük bele a főzelékbe, hanem feltétként tálaljuk. Az adagokra osztott kolbászt grillsütőben melegítsük át, majd a külső burkolatot eltávolítva tegyük a főzelékre. Személyenként 10 dkg-ra van szükség. Egyébként ennek a teljes értékű gabonaszemekből készült, és faforgácson füstölt kolbásznak az íze és állaga leginkább a parasztkolbászhoz hasonlítható.
Sajnos a viszonteladók kihasználva a biotermékek egyre növekvő népszerűségét, a füstölt gabonakolbász árát is folyamatosan növelték. Ennek tudható be, hogy a húsnál legalább egy nagyságrenddel olcsóbb búzából és árpából készített gabonakolbász ára jelenleg jóval meghaladja az export minőségű parasztkolbász árát. Az meg aztán teljesen érthetetlen, hogy miért kerül a szójavirsli kétszer annyiba, mint a húsból készített változat, amikor az alapanyagként használt szójabab ára a húsnak csupán töredéke. Ráadásul a marhahúshoz hasonlóan ezt az alapanyagot is felpuffasztják, melynek során a térfogata tízszeresére nő. Így csupán néhány százaléknyi szója, és némi fűszer van a műbélben, a többi víz. Aki nem tudja megfizetni ezeket az árakat, a gabonakolbászt és az ennél is finomabb szójakolbászt házilag is elkészítheti.
Nyáron sokkal finomabb a főzelék, ha fejtett babból készítjük. Ebben az esetben az áztatás természetesen elmarad, a főzési idő pedig kb. 25 perc lesz. Friss babból a szükséges mennyiség 70 dg, és csak 0,5 liter vizet öntsünk rá. A vöröshagymát ne egészben, hanem apróra vágva tegyük bele, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre. Utána rakjuk hozzá a fejtett babot, és főzés előtt dinszteljük pár percig. Ha módunkban áll, akkor ez esetben is a sötétlila pettyezésű, duzzadt szemű gesztenyebabot válasszuk. Frissen kifejtve ugyanis mind levesbe, mind főzelékbe ez a legízletesebb babfajtánk. Egyébként zöldbabként is előnyösen használható. Lila foltos hüvelye más babfajtákkal ellentétben akkor sem szálkás, amikor már kezd szemesedni. Ha nem tudunk hozzájutni gesztenyebabhoz, használjuk helyette a Böske¬babot. Ez a fajta csak annyiban különbözik a gesztenyebabtól, hogy nem annyira duzzadt, és valamivel kisebb méretű. Nyáron igen finom főzeléket készíthetünk zsenge lóbabból is. A főzési idő betartására a fejtettbablevesnél leírt okok miatt most is nagyon ügyeljünk. Az ínyencek berántás után 1-2 levélnyi friss borsikafűvel ízesítik ezt a főzeléket. Ez nem csak finomabbá teszi, hanem csökkenti a bab puffasztó hatását is. Télen egy csipet szárított borsikát használjunk hozzá.