hirdetés

Partnereink

Az ivartalanítás

hirdetés

Az ivartalanítás

Sokak nem tudják, hogy mire számítsanak, ha ivartalanítani akarják a kis kedvencüket, ezért is most ez nektek szól elsősorban, továbbá mindazoknak, akik gondolkodtak már rajta, de nincsenek tisztában a dolgok menetével és következményeivel.

Mi is az ivartalanítás merülhet fel néhányatokban a kérdés, nos, a válasz eléggé egyszerű. Az ivartalanítás nem más, mint a nemzőképesség sebészi úton történő megszüntetése. Nőstény állatoknál kortól, műtéti technikától és állatfajtól függően a petefészkek, vagy a petefészkek és a méh, míg hím nemű állatoknál a herék eltávolítását jelenti. Mindkét beavatkozást altatásban végezzük, steril műtéti körülmények között.

hirdetés

Az időpont kiválasztása is nagyon fontos ennél a lépésnél. Ahhoz, hogy a kiskedvenc az ivartalanítás előnyeit érezhesse, jó h a műtét megesik az első ivarzás előtt. Ez kutyáknál és macskáknál 3 illetve 4 hónapos kort jelenti. A nem jól megválasztott időpont kockázatokkal is járhat.

Az emlődaganatok kialakulásának esélye és az ivartalanítás időpontja között szoros összefüggés áll fent a következők szerint: Amennyiben az első tüzelés előtt lesz ivartalanítva: az emlődaganat (ok) kialakulásának esélye mindössze 0,5 százalék Az első és a második tüzelés között ivartalanítva az emlődaganatok kialakulásának esélye már 8 százalék! A második és a harmadik tüzelés közötti időszakban ivartalanítva az emlődaganatok kialakulásának esélye már 26 százalék!

Ez nőstény macskáknál a 6 hónapos kor alatt elvégzett műtét 91 százalékkal csökkenti a daganat megjelenését. Amennyiben a macska már elmúlt 7 hónapos, de még nincs egy éves és akkor esik meg az ivartalanítás, akkor az esély a daganat elkerülésére még mindig 86 százalékos.  Az ezt követő időszakban már nagyot esik a mutató, ugyanis amelyik macska már elmúlt egy éves, de még nem töltötte be második évét és e közben esik meg az ivartalanítás, akkor a daganat elkerülése már csak 11 százalékos. A 2 éves kor felett elvégzett ivartalanítás már semmilyen megelőző hatással nem bír az emlődaganatok kialakulására itt már csak félthetjük, házikedvencünk, hogy megtámadja e a daganat vagy sem.

Nagy tévhitnek számit, hogy az ivartalanítás bekövetkezte után az állat elhízásnak indul. Ez nem az ivartalanításnak köszönhető, hanem legtöbb esetben a túletetés következménye az elhízás. Egyes állatoknál kis súlygyarapodás előfordul. Ez azonban jól kordában tartható, ha megfelelő minőségű tápot veszünk a kedvencünknek. Már kaphatóak az ivartalanított állatoknak gyártott eledel,ami kisebb energiatartalommal bír.

Sokan gondolják azt is, hogy várnak az ivartalanítással addig míg, a nőstény macskának, illetve kutyának kölykei nem lesznek. Azonban az állatorvosok kutatási eredményei pont az ellenkezőt bizonyították. Ahogy már leírtuk, minél hamarabb esik meg az ivartalanítás annál nagyobb eséllyel kerülhető el az emlődaganat és a méhgyulladás kialakulása.

Miért is jó az ivartalanítás a kutya számára? Az ivartalanítás hozzásegíti a kutyákat és a macskákat a hosszabb, egészségesebb élethez Az ivartalanítás megszünteti vagy csökkenti olyan egészségügyi problémák előfordulását, amelyeket nem, vagy csak nagyon bonyolult és költséges módon lehet kezelni, nem beszélve a kedvencének okozott kellemetlenségekről A hím állatok ivartalanítása megakadályozza a heredaganatok, és nagymértékben csökkenti a prosztata betegségek kialakulását. Ezek mind tények az ivartalanitásról. Innentől rátok bizzuk a döntést, de a tények nem hazudnak.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Növények

Névnap 06.26.

Ma János, Pál napja van.

A Naptól is óvja gyermekeit Lilu

Fejest ugrottunk a nyárba, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szikrázó napsütés komoly veszélyeket hordoz magában. A RossmanNő soron következő ...

  • 2019-06-25 13:16
Bátrabb nyelvtudásra volna szükség

Május 22-én írták az általános iskolák 6. és 8. osztályai a nyelvi kompetenciamérés feladatait. Évek óta látható tendencia, hogy sokkal jobb eredménye...

  • 2019-06-25 11:04
Aminosavak: tested építőköveiről közérthetően

A testépítés mellett szinte minden sportágban kulcskérdés az izmok építése illetve megtartása, amely a megfelelő tápanyagok folyamatos bevitelével érh...

  • 2019-06-24 22:07
Pécset is meghódítják a blinkee.city elektromos robogói

20 robogóval indult el az E.ON és a blinkee.city együttműködése Pécsen. A főváros után elsőként az egyetemi városban élvezhetik a hazai használók a 10...

  • 2019-06-24 19:23
Kollagén: az ízületeid védőbástyája

Ha keményen edzel, akkor bizony előfordulhat, hogy a tested ízületei is extrém terhelést kapnak, rosszabb esetben károsodhatnak is.

  • 2019-06-24 16:39

hirdetés

Egy karóra, amit a nőiesség szimbóluma ihletett

A Szingapúr égboltja felé nyíló szirmokkal az ArtScience Múzeum olyan hatást kelt, mintha lebegne a víz felett. A modern épület tökéletesen mintázza m...

  • 2019-06-24 15:01
Fekete berkenye lett az év pálinkája

Az 1Csepp Pálinka fekete berkenyéje lett 2019-ben az ország legjobb pálinkája. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait július 20-án adtá...

  • 2019-06-24 13:51
Pulykát a piknikkosárba!

Itt a nyár, ilyenkor még a megrögzött otthonülők is a szabadba kívánkoznak. Kirándulás helyett vagy mellett élvezhetjük a szabadtéri étkezés örömeit.

  • 2019-06-24 10:29
A nyár slágere: rosé és fröccs a teraszokon

A nyári időszakban legszívesebben hangulatos teraszon rosét isznak a közösségi média használók, ilyenkor inkább édes vagy félszáraz ízt választanak, é...

  • 2019-06-24 08:43
Magyarország látványosságait fedezhetik fel a gyerekek a SPAR-ral

A SPAR csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezéséhez, és a nyári vakációban egy egyedi matricagyűjtő akciót indít a gyermekek számára.

  • 2019-06-20 18:37

Minden cikk

hirdetés

hirdetés