hirdetés

Partnereink

Tudj meg mindent a pókmajmokról!

hirdetés

Tudj meg mindent a pókmajmokról!

A főemlősök rendjén belül a csuklyásmajmok családjába tartozik az Ateles nem, ennek tagjai a szálkásszőrű pókmajmok. E közepes termetű újvilági főemlősök Mexikótól Kolumbia északi részéig síkvidéki esőerdőkben, az Amazonas folyó partjai mentén és az Andok hegyi erdőségeiben élnek.

Bár a térképre nézve azt gondolhatnánk, hogy a pókmajmok hatalmas területen terjedtek el, valójában ezek a főemlősök csak az érintetlen esőerdők felső lombkoronaszintjén tudnak élni, ezért napjainkra visszaszorultak a fakitermelés és a városok terjeszkedése során megmaradt erdőkbe.

hirdetés

A pókmajmok az esőerdő életközösségének fontos tagjai. Sokféle fafaj termését fogyasztják, s miközben távolabbi vidékekre is elvándorolnak, elterjesztik a növényi magvakat. A lombok között táplálkoznak, a fa tövében pedig pekarik, agutik és más erdei állatok gyűlnek össze, hogy a lepotyogó gyümölcsökből, magvakból lakmározzanak. A pókmajmok rendkívül érzékenyek arra, ha életüket, élőhelyüket valami megzavarja, ezért az ökológusok és a természetvédők az esőerdő általános egészségi állapota jelzőfajának tekintik őket.

Tisztázatlan família

A tudósok egyelőre nem tudnak megegyezni abban, hogy hány pókmajomfaj létezik, és a megfigyelhető, egymástól színben eltérő alakok külön-külön fajok-e vagy csupán alfajok. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (angol rövidítéssel IUCN) időről időre közzéteszi a veszélyeztetett fajok Tőrös Könyvét. Ebben a szálkásszőrű pókmajmoknak öt faját tartja nyilván: a hosszúszőrű pókmajmot, a tarka pókmajmot, a fehérbarkós pókmajmot, a fekete pókmajmot és az ékes pókmajmot . A tarka pókmajomnak két alfaja ismeretes, az ékes pókmajomnak pedig nyolc (bár ezt az állatrendszertan némelyik szakértője vitatja).

Veszélyben

Valamennyi faj vagy a sebezhető, vagy a veszélyeztetett kategóriába tartozik, de leginkább az ékes pókmajomnak van szüksége védelemre, minthogy két alfaja - a Panamában élő azuerói pókmajom és az ecuadori barnafejű pókmajom - súlyosan veszélyeztetett. Ez azt jelenti, hogy e főemlősök már a közeljövőben igen nagy valószínűséggel eltűnnek a szabad természetből, hacsak a szakemberek nem tesznek villámgyors intézkedéseket a megóvásukra. Legfőképpen élőhelyeik pusztulása fenyegeti Őket - ugyanúgy, mint sok más csőerdei fajt. A közép- és dél-amerikai esőerdőket az ipar-szerű fakitermelés, a területek mezőgazdasági művelésbe vonása, illetve beépítése teszi tönkre.

Minthogy a pókmajmok rosszul tűrik a háborgatást, az elsők között sújtja őket az emberi tevékenység hatása. Csak nagyon ritkán ereszkednek le a földre, mindig az erdő lombkoronaszintjén élnek, az abból is kiemelkedő, elszigetelt óriásfákon alszanak. Fejjel lefelé lógva még akkor is az alsó ágakon maradnak, ha patakokból, forrásokból, pocsolyákból isznak. Egy-egy majomcsapat néhány óriásfát választ lakhelyéül. I la az ember erdőkárosító beavatkozása felforgatja a természet rendjét, jó néhány évbe telik, amíg az ilyen fák ismét megjelennek. Ráadásul a pókmajmok főként érett gyümölccsel táplálkoznak, és naponta akár 3 kilométert is megtesznek, hogy megfelelő eleségre leljenek. Az erdő széttagolása alaposan megnehezíti a mozgásukat.

Súlyosbítja a gondokat, hogy az ékes pók-majmok lassan szaporodnak. Ötévesen válnak ivaréretté, és a nőstények négy-öt évenként hoznak világra egy utódot, így az állomány csak sokára heveri ki a létszámveszteséget.

A pókmajmokat húsukért vadássza az őslakosság, vagy azért, hogy eladja őket a díszállat-kereskedőknek. A mexikói Yucatán-félszigeten, lakóházak udvarain és szállodák előcsarnokaiban manapság is gyakran mutogatják turistacsalogató látványosságként a yucatáni pókmajom kicsinyeit.

Forrás

Wikipédia

http://allatismerteto.5mp.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Növények

Névnap 06.26.

Ma János, Pál napja van.

A Naptól is óvja gyermekeit Lilu

Fejest ugrottunk a nyárba, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szikrázó napsütés komoly veszélyeket hordoz magában. A RossmanNő soron következő ...

  • 2019-06-25 13:16
Bátrabb nyelvtudásra volna szükség

Május 22-én írták az általános iskolák 6. és 8. osztályai a nyelvi kompetenciamérés feladatait. Évek óta látható tendencia, hogy sokkal jobb eredménye...

  • 2019-06-25 11:04
Aminosavak: tested építőköveiről közérthetően

A testépítés mellett szinte minden sportágban kulcskérdés az izmok építése illetve megtartása, amely a megfelelő tápanyagok folyamatos bevitelével érh...

  • 2019-06-24 22:07
Pécset is meghódítják a blinkee.city elektromos robogói

20 robogóval indult el az E.ON és a blinkee.city együttműködése Pécsen. A főváros után elsőként az egyetemi városban élvezhetik a hazai használók a 10...

  • 2019-06-24 19:23
Kollagén: az ízületeid védőbástyája

Ha keményen edzel, akkor bizony előfordulhat, hogy a tested ízületei is extrém terhelést kapnak, rosszabb esetben károsodhatnak is.

  • 2019-06-24 16:39

hirdetés

Egy karóra, amit a nőiesség szimbóluma ihletett

A Szingapúr égboltja felé nyíló szirmokkal az ArtScience Múzeum olyan hatást kelt, mintha lebegne a víz felett. A modern épület tökéletesen mintázza m...

  • 2019-06-24 15:01
Fekete berkenye lett az év pálinkája

Az 1Csepp Pálinka fekete berkenyéje lett 2019-ben az ország legjobb pálinkája. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait július 20-án adtá...

  • 2019-06-24 13:51
Pulykát a piknikkosárba!

Itt a nyár, ilyenkor még a megrögzött otthonülők is a szabadba kívánkoznak. Kirándulás helyett vagy mellett élvezhetjük a szabadtéri étkezés örömeit.

  • 2019-06-24 10:29
A nyár slágere: rosé és fröccs a teraszokon

A nyári időszakban legszívesebben hangulatos teraszon rosét isznak a közösségi média használók, ilyenkor inkább édes vagy félszáraz ízt választanak, é...

  • 2019-06-24 08:43
Magyarország látványosságait fedezhetik fel a gyerekek a SPAR-ral

A SPAR csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezéséhez, és a nyári vakációban egy egyedi matricagyűjtő akciót indít a gyermekek számára.

  • 2019-06-20 18:37

Minden cikk

hirdetés

hirdetés