hirdetés

Partnereink

Együtt száll szembe az uniós többséggel a lengyel és a magyar kormány

hirdetés

Együtt száll szembe az uniós többséggel a lengyel és a magyar kormány

Együtt száll szembe a lengyel és a magyar kormány az uniós többséggel a jogállamisági mechanizmus eltörlése érdekében. Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő Budapesten tárgyalt csütörtökön. A két politikus megállapodott abban, hogy nem támogatnak olyan alkut a költségvetési tárgyalások során, ami a másik fél számára elfogadhatatlan.

Budapestre utazott csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy egyeztessen az uniós költségvetési tárgyalások stratégiáját illetően Orbán Viktor magyar kormányfővel. A két ország vezetése nem hajlandó elfogadni az uniós kifizetések jogállamisági feltételekhez kötését.

hirdetés

Orbán és Morawiecki a megbeszélésük után ismét megerősítette: ha marad a jogállamisági mechanizmus, meg fogják vétózni az Európai Unió hétéves költségvetését és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozni hivatott helyreállítási alap létrehozását a decemberi uniós csúcson.

Orbán: hazafias kötelesség a vétó

A magyar és a lengyel kormányfő egyetértett abban, hogy a vétó egyáltalán nem törvénytelen dolog, hiszen az EU alapszerződése biztosítja ezt a jogot, amellyel azokban az esetekben lehet élni, ha egy ország úgy érzi, alapvető érdekei sérülnének egy döntés esetén. Orbán Viktor szerint ezért nemcsak lehetősége, hanem „hazafias kötelessége" is a vétóval élni, ha marad a jogállamisági mechanizmus.

„A terítéken lévő jogállamiságvita nem a jog uralmát, hanem a többség uralmát teremtené meg, és mivel Magyarországnak számos alapvető kérdésben vitája van az EU többi tagállamával - elsősorban a migráció, a nemzeti szuverenitás kérdésében, de a genderkérdésekben is -, nem teheti ki Magyarországot annak a kockázatnak, hogy egyszerű többséggel olyan álláspontokat kényszerítsenek az országra, amelyeket a magyar emberek nem tudnak elfogadni" - idézi az MTI a miniszterelnököt, aki szerint most nincs itt az ideje a jogállamisági vitának:

„A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni. Aki ezt a két kérdést összeköti, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség. Összekötni a két dolgot, politikai vitát hozzátoldani a válságkezelés kérdéséhez, az nem jó dolog, sőt, az rossz, nagyon rossz dolog" - mondta Orbán Viktor, és azt is hozzátette, hogy ezt az ellentétet nem lehet pénzzel elrendezni.

Kiáll egymás mellett a magyar és a lengyel kormány

A két miniszterelnök egy közös nyilatkozatot is kiadott a megbeszélést követően. Ebben lefektetik azt, hogy egyik kormány sem fog olyan alkut elfogadni a költségvetési tárgyalások során, amely a másik kormány számára elfogadhatatlan.

Morawiecki szerint a a jogállamisági mechanizmus szérti az EU alkotmányát, és ugyan most éppen Lengyelország és Magyarország van a porondon, de bevezetése esetén bármelyik másik tagállam is sorra kerülhet a későbbiekben. A lengyel kormányfő úgy véli, a mechanizmus kettészakíthatja Európát:

„Ez az út az Európai Unió széteséséhez és szétveréséhez vezethet. Ez ellen szeretnénk védekezni, és ezért ezt a logikát mindenképp el kell utasítanunk" - mondta.

A lengyel-magyar forgatókönyv

A közös miniszterelnöki nyilatkozat megismétli azt a már korábban is hangoztatott lengyel-magyar érvet, miszerint a nyári EU-csúcson az uniós állam- és kormányfők csak az uniós költségvetés védelmét célzó mechanizmus kialakítására adták áldásukat, a jogállamisági mechanizmusról nem szólt a több mint négy napon át tartó tárgyalás után létrejött megállapodás.

Ahogy azt a portfolio.hu is kiemeli, az érvelés szerint a jogállamisági kérdések rendezésére már létezik uniós mechanizmus, ez a 7-es cikk szerinti eljárás, amelyben a tagállamok konszenzusos döntéseket hoznak. Ahhoz, hogy egy másik, hasonló mechanizmust is fel lehessen állítani, módosítani kell az uniós alapszerződést, amelyhez szintén teljes egyetértésre van szükség a tagállamok között.

A magyar és a lengyel kormány akkor kész hozzájárulni a 2021-2027-es költségvetés és a helyreállítási alap zökkenőmentes beindításához, ha az új jogállamisági mechanizmus helyett egyelőre csak egy uniós költségvetés védelmét célzó mechanizmus lépne életbe, a jogállamisági kérdésekre vonatkozó eljárásról pedig később tárgyalnának a kormányok.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Párkapcsolat

Névnap 01.21.

Ma Ágnes napja van.

Fék nélkül csökkentek év végén is a bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

  • 2021-01-18 21:39
Mire számítson holnap a Kos?

A változás stresszes lehet, és ez érvényes a pozitív változásokra is. Ez azt jelentheti, hogy maga mögött hagyja a jól ismert, kitaposott ösvényt, és ...

  • 2021-01-18 20:34
Tejszínes-bazsalikomos cukkinikrémleves

Egy igazi nyári krémleves, ami melegen és jéghidegen is isteni, egy kis bazsalikommal felturbózva. Ez a mi bazsalikomos cukkinikrémlevesünk!

  • 2021-01-18 17:26
30 éve várják a Gulag gyermekei, hogy hazaköltözhessenek

Ma, január 18-án újratárgyalja az orosz parlament a törvényjavaslatot, melyet a köznyelv csak "Gulag gyermekeiként" ismer. A "Gulag gyermekei" 30 éve ...

  • 2021-01-18 15:20
Ismét sokan menekültek a hegyekbe a szobafogságból Magyarországon

Az év harmadik hétvégéjén is sokan vették a hegyek felé az irányt Magyarországon, hogy kiszabaduljanak a járvány miatti szobafogságból. A legtöbb euró...

  • 2021-01-18 13:28

hirdetés

Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tengeren

Elsüllyedt egy teherhajó vasárnap a Fekete-tengeren, Törkörszág partjai közelében - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Legkevesebb négyen megha...

  • 2021-01-18 12:00
Egyre több oltóanyaggal oltanak Európában

Oltanak Európában: már a második adagot kapják Spanyolországban és Olaszországban is. Szerbiába megérkezett a kínai vakcina is.

  • 2021-01-18 10:36
Az utóbbi idők legjelentősebb régészeti felfedezése Szakkarában

Egy 4200 éves halotti templomot fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol 2007 óta folyna...

  • 2021-01-18 09:02
„Vendégségben Önnél” a Nemzeti Filharmonikusok online kamarahangversenyei

Reméljük, hamarosan újra élvezhetjük a koncertek, kiállítások, fesztiválok, színházak nyújtotta élményeket. Ám addig sem kell megvonunk magunktól mind...

  • 2021-01-17 14:18
A Continental bemutatja a „Vision 2030" stratégiai programját a Gumiabroncs üzletág számára

A Tőkepiaci Napok kapcsán a Continental ismertette a Gumiabroncs üzletágra vonatkozó új stratégiai programját. A „Vision 2030" a szervezet és az össze...

  • 2021-01-17 11:21

Minden cikk

hirdetés

hirdetés