hirdetés

Partnereink

Tudj meg mindent a levélkaktuszról

hirdetés

Tudj meg mindent a levélkaktuszról

A levélkaktusz évről évre bontogatja csodás virágszirmait, ezzel színt és pompát visz otthonunkban. A levélkaktuszok az esőerdők lakói, ahol a mindig nedves, párás környezetben, magas fákon telepszenek meg.

Az Epiphillum szó a görög epi (rajta, felett) és a phillum (levél) szavakból áll. Epifitonként a levélkaktusznak más növények szolgálnak otthonául, de nem élősködik azok nedvein, mint a parazita növények, hanem a gazdanövény ágai tövében meggyűlő szerves hulladékból jut tápanyaghoz. Virágai miatt emlékeztet az orchideákra, de nem rokona azoknak, hanem kaktuszok közé tartozik.

hirdetés

Méret és növekedés

A virágzó hibridek hosszú életűek lehetnek, és nagy méreteket érhetnek el szobanövényként. A lapos, szalagszerű, bevágott szárak 60 cm hosszúra is megnőhetnek, a szélességük akár 5 cm is lehet. Gazdagon elágazóak, az idősebb növények remekül mutatnak egy függőkosárban. Léteznek miniatűr levélkaktuszok is, 50 cm-es magasságukkal ideális szobanövények.

Virágok és virágzás

A fantasztikus, szikszirmú, csésze alakú virágok átmérője akár 15 cm is lehet. Egyetlen növényen egyszerre 12 virág is nyílhat, melyek mindegyike több napig él. Léteznek vörös, bordó, rózsaszín, fehér és sárga virágok. A kék kivételével a szivárvány minden színében találkozhatunk a levélkaktusz virágával. Egyes változatoknak még az illatuk is kellemes.

Szaporítás

Miután a virágzás véget ért, vágjunk le egy szárat. Hagyhatjuk egyben, de fel is apríthatjuk 10 cm-es darabokra. Pár napig hagyjuk száradni a sebeket, majd ültessük el a dugványokat virágföldbe. Legyenek árnyékban, 18 °C-on, a földet tartsuk enyhén nedvesen. A gyökeresedés 4-6 hét. Amikor a növények már beálltak, ültessük át őket egyesével 8 cm-es cserepekbe, jó vízelvezető, kavicsos földbe. Az új növények 2-4 év múlva virágoznak először.

A levélkaktusz 1 éve

Február-június: Februárban világos helyen legyen, és emeljük a vízadagokat. A bimbók megjelenésétől gyakrabban locsoljuk. A virágzás hetekig tart.

Július-augusztus: Virágzás után tegyük a növény árnyékos ablakpárkányra. Ha nagy, augusztusban ültessük át. Havonta kétszer kapjuk paradicsom típusú tápoldatot.

Szeptember-január:Fogjuk vissza a locsolást. Novembertől januárig kb. 13 °C-os helyen legyen, és épp csak annyi vizet kapjon, hogy ne hervadjon el.

Felbukkanó betegségek

Viaszos pajzstetvek: A levélszerű szárak egyik oldalán megjelenő fehér, gyapjas csomók maguk a kártevők. Higított rovarirtó szerbe mártott vattával töröljük le őket, súlyos esetben felszívódó szerrel permetezzük.

Takácsatkák: Apró, barna, letapadt korongra emlékeztető, nehezen észrevehető, a növényt meggyengítő kártevők. A körmünkkel kaparjuk le őket, súlyos esetben kéthetente permetezzük felszívódó szerrel.

Szártő- rothadás: A hideg és túl nedves körülmények okozzák. Vágjuk ki a rothadt részt, ültessük át a növényt jó vízvezető földbe és ritkábban locsoljuk.

Mit érdemes összességében tudni a gondozásáról?

Sok törődést igényel, de megéri a fáradozást. A virágzáshoz mindenképpen téli, nyugalmi periódus szükséges. Amikor kezdenek megjelenni a bimbók, többet ne mozgassuk a növényt. Az átültetésre a legjobb időpont a nyár vége.

Tőzegmohával és homokkal, vagy perlittel kevert, jó minőségű földbe ültessük.

Tavasszal és nyáron mérsékelten locsoljuk. A virágzás után 2-3 hétig csak annyi vizet kapjon, és annyi vizet kapjon csak, hogy ne száradjon ki teljesen a földje. Télen két locsolás között a föld felső fele száradjon ki. A bimbók megjelenésétől a legtöbb virág kinyílásáig kapjon magas kálium-tartalmú (paradicsom-típusú) tápoldatot.

Világos helyre tegyük, de ne közvetlen napsütésre. Nyáron kitehetjük az árnyékos ablakpárkányra. Jól tűri a nyári meleget, amennyiben elegendő nedvességhez jut. Naponta permetezzük. Télen, a nyugalmi idény alatt hűvösben 13 °C hőmérsékleten tartsuk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Névnap 04.25.

Ma Márk napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés