Partnereink

A vanília is egy orchidea

A vanília is egy orchidea

A vanília imádni való növény. Illata és aromája jellegzetes. Megtalálható élelmiszerekben, fűszerezzük vele a krémeket, süteményeket, sőt mi több, vanília található megannyi parfüm illatjegyei között is. Azonban ennél többet nem biztos, hogy tudunk magáról a vaníliáról. Pedig érdemes volna…

Kevesen tudják, hogy a konyhában használt és nálunk is kedvelt különleges fűszernövény az orchideák családjába, azon belül is a vanilla fajhoz tartozik. A vanília, mint a többi orchidea faj az őserdők mélyén, a párás és meleg, azaz a trópusi klímán őshonos.

Az aztékok már több ezer évvel ezelőtt is ismerték és használták a növény termését, pl. kedvenc italuk a csokoládé édesítésére. A vanília egy kúszó őserdei faj, amely léggyökereivel megkapaszkodik a fákon, és a nedvességet a levegőből nyeri, amelyet szintén a léggyökereken keresztül vesz fel. A tűző napot nem kedveli, inkább az árnyékos sötétebb helyeket keresi, de ha túl sötét van a virágzás csökken. A vanília növénynek igen nehéz lenne az ideális körülményt nálunk megteremteni, hiszen kb. 60 % árnyékra van szüksége, gazdag szerves talajra, vagy kb. 90 %.-os páratartalomra, és évi 2500 mm csapadékra. A csapadékot kb. 40-60 naponként kell egyenletesen megkapnia, nélküle a virágzás elmarad. A növekedéshez és fejlődéshez 20-25 C fok az ideális ennél melegebb helyen a növény elpusztul. Az orchideák közül is az egyik legérzékenyebb faj, épp ezért a termesztésére alkalmas hely is igen korlátozott. Így már érthető miért kerül ilyen sokba a vanília rúdja.

Bár a vanília nemzettségnek is több száz tagja van, ebből mindössze 30 olyan faj található, amelyet fűszerként tudunk felhasználni. Ezek közül az általunk is ismert növény a vanília planifolia, amelynek termését édesítésre használunk fel. Származási helye a mexikói őserdő, de az óta több őserdőben is megtalálható a növény. Sikeresen termesztik a növényt Madagaszkáron Bourbon-szigeteken, a Csendes-óceán szigetvilágában, és Brazíliában is. 2005-ben kb. 39 ezer hektáron termesztettek már vaníliát, az elmúlt években a kereslet egyre nőtt, így már több mint 7000 tonnát termeltek.

Ma már tudatosan ültetik a növény egyes fajtáit az őserdők területén, van ahol a helyi őslakosok, és van, ahol már modern eszközökkel végzik a termesztés folyamatait. A helyi őslakosok nem avatkoznak be a természet munkájába, ők csak leszedik a termést, de ahol már modern módszerekkel termesztik a növényt ott póznákra futtatják fel az indákat, kézzel porozzák be a virágokat, és minden apró részletet felügyelnek, hiszen a vanília halványsárga virága mindössze 1 napig nyílik. A sárgászöld színű, fürtökben növő rudak nagyon lassan fejlődnek, teljes beérésükhöz 6-9 hónap szükséges. Amikor a termések szedésre érettek, begyűjtik őket, de ekkor a vaníliarúd még egyáltalán nem olyan, amilyennek mi ismerjük. A további feldolgozás célja az, hogy a termésben lévő aromaanyagok - közülük talán legismertebb a vanillin - átalakításával és feldúsításával különleges ízű terméket hozzanak létre.

A mi általunk ismert vaníliát, először leszedik az indákról, majd 65 C fokos hőkezelésnek vetik alá, ezután szárítják, amíg a nedvesség tartalma kb. a 30% -ra csökken. Ha ez készen van, egy speciális aromatartó dobozba teszik, és mint a jó bort érlelik a fűszernövényt. Az általunk is jól ismert édes íz és aroma csak azután alakul ki. A világ vaníliatermésének a 35% Európa vásárolja meg. A vanília folyamatosan jelen van életünkbe, szinte minden nap találkozunk vele, süteménybe, italba, de most már azt is tudjuk milyen hosszú utat tett meg a növény az őserdő mélyéről a mi konyhánkba. Bár mi itthon a borsos ár miatt legtöbbször csak a vaníliás cukrot használjuk fel, a világ számos pontján igen nagy becsben tartják a termést. Sok nagyobb szállodában és étteremben szakértők választják ki a legjobb termést épp úgy, ahogy a jó bort vagy jó sajtot válogatják. A mi általunk is ismert édes aromát, nem a héj, hanem az alatta található piciny magok sokasága adja. Épp ezért kell ezt a részt egy késsel kikaparni, és így adni az ételhez. A megmaradt héjat pedig felhasználhatjuk cukor ízesítésére.

Forrás: Kertvarázs Magazin

Képek: divany.huganondagan.org

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Névnap 02.26.

Ma Géza napja van.

Véget ért a titkos tesztelés!

Giancarlo Perbellini a Casa Perbellini két csillagos séfje az elmúlt hónapokban inkognitóban látogatta társaival Budapest topéttermeit. A tét nem kise...

  • 2017-02-25 17:12
Itt az új Genesis White, kikerül az eddigi alapgép a kínálatból

Hamarosan hazánkban is kapható lesz a SodaStream új szódagépe, a Genesis White, mely a korábban forgalmazott kezdő áras szódagépet váltja fel. Az új k...

  • 2017-02-25 14:49
Dr. Plüssi: Játék kórház – új részek március 6-tól!

A Dr. Plüssi: Játék kórház című kedves animációs sorozat új epizódokkal jelentkezik márciusban.

  • 2017-02-25 11:23
Elfogytak a jegyek a Red Bull Pilvakerre

Öt perc alatt fogytak el a jegyek az idei jubileumi Red Bull Pilvaker 18.00 és 21.00 órakor kezdődő előadásaira. A kiemelkedő érdeklődésre való tekint...

  • 2017-02-25 07:37
Magyar győztese van a Bacardí Legacy Global Cocktail Versenynek

A Bacardí Legacy Global Cocktail Competition 2008-ban indult útjára, mely mára a világ egyik legrangosabb nemzetközi koktélversenyeként tartanak számo...

  • 2017-02-24 17:26

hirdetés

Érkezik a pici: 4+1 tipp a tökéletes babaszobához

Bővül a család! A baba érkezése életünk legnagyobb kalandja, ám a boldog várakozás közepette kérdések lavinája zúdul ránk: Milyen legyen a babaszoba?

  • 2017-02-24 09:00
Tűzoltók szabadították ki a sorozatsztárt

Tűzoltót játszik a tévében, a mindennapokban azonban néha ő szorul a lánglovagok segítségére. Joe Minoso, a Lángoló Chicago című sorozat sztárja valós...

  • 2017-02-24 07:56
Ilyen lesz az ország első gasztroplázája

Készül az ország első street food és gasztroplázája, a Le Garage. Az ipari környezetben megálmodott áruházban többek között étterem, delikátesz, kávéz...

  • 2017-02-23 21:50
Budapest lemaradt a családi házak drágulásában

Bár a budapesti családi házak átlagos négyzetméterára 9 százalékkal nőtt egy év alatt, ennél sokkal nagyobb drágulásra is volt példa a fővárosi agglom...

  • 2017-02-23 20:43
Arclifting szike nélkül az ebédszünetben

A klasszikus, szike segítségével végzett arclifting alternatívájaként bemutatott fókuszált ultrahanggal végzett bőrfeszesítő kezelés a bőrfiatalító el...

  • 2017-02-22 09:16

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés