hirdetés

Partnereink

A ”V” kategóriás növények

hirdetés

A ”V” kategóriás növények

Mit szabad és mit nem? Leszakítani szárastól, kihúzni gyökerestől, hazavinni és otthon elültetni súlyos bűncselekmény egyes virágokkal szemben. Míg simogatni, megszagolni, lefotózni, megrajzolni és megénekelni őket jó tettnek számít. Hadd segítsek, hogy az iménti felsorolás a „V” kategóriás, azaz a védett növények egy általam kitalált megfogalmazása.

De honnan is tudhatnánk, hogy egy növény ebbe a szűkített csoportba tartozik vagy sem? Erre vannak a növényhatározó könyvek, a természetbúvár barátok és persze a figyelmeztetés, hogy 50 ezer forintos büntetés jár érte. De mindig fennáll az esély, hogy a rendőrség házkutatást végezzen nálad egy rosszindulatú bejelentés miatt.

hirdetés

Ebben a cikkben leszűkíteném a kört olyan növényekre, virágokra, amikről már mindenki hallott és a latin neve mellett rövid magyar neve is van. Kivételt fog képezni a számomra ismeretlen Algarvei hasadtfogúmoha és társai. Félreértés ne essék, mert minden növény egyenrangú, de azért a hungaricumok mégis előnyben részesülnek.

 

Magyar kikerics – Colchicum hungaricum Janka

Általános leírás, ami kihagyhatatlan ebben az esetben. „Általában kora tavasszal virágzik a nagyharsányi hegyen, a Szársomlyón. Ám időnként már január elején virágot bont, megelőzve a hóvirágot is. A Magyarországon egyedül itt található növény részben ennek, részben mérgező hatásának köszönheti latin elnevezését: Colchicum hungaricum Janka. A név harmadik tagja onnan ered, hogy 1867. február 18-án Janka Viktor botanikus fedezte fel a hegy lejtőin. A növény a Villányi-hegység sajátos klímájának köszönheti a neki kedvező életkörülményeket; legközelebbi rokonai a Földközi-tenger mellékén és a Balkán-félszigeten élnek. Hazai rokonnövénye az őszi kikerics, a homoki kikerics, mindegyik mérgező.”

Hogyan ismerjük fel? Ez egy hagymás növény, nagyjából 20 cm magasra nő meg és a virágzata fehér vagy rózsaszínes-fehér, amit a csatolt képen is megfigyelhetünk.

Sokak számára meglepő lehet, de a forgalomból kivont kétforintoson ez a virág van feltüntetve, tehát már sokunk zsebében ott lapult ebben a formában. Szintén érdekesség, hogy a magyar kikerics Magyarország első védett növénye, ami 1944-ben lett kihirdetve.

 

Hóvirág – Galanthus

Mindenki ismeri ezt az egyszerűen tökéletes virágot is és az oviból eltanult trükkel bármikor lerajzolható segítség nélkül. A kecsesség, nőiesség egyik szimbóluma, éppen ezért március 8.-án minden férfi evvel rohangál a női ismerősök után. De mi okozta a vesztét ennek a tavaszhírnök virágnak? Az árusok, a kofák, az öreg nénik a közterekről és mindazok, akik túlzott mennyiségű hóvirágot szakítottak le. Leegyszerűsítve: mindazok, akik profitálni akartak a nők napjából és nem találták meg a kereslet-kínálat egyensúlyt.

Érdekesség, hogy a kikeleti hóvirág az Európai Unió területén védett fajnak számít, és számos jogszabály tartalmazza. Visszaugorva Magyarországra jó tudni, hogy leszedése, árulása és gyűjtése szigorúan tilos. Ha valakit megvádolnak az előbb felsoroltakkal, annak igazolnia kell a virág eredetét. Jelenleg Magyarországon egy szál hóvirág eszmei értéke 10 ezer forint, szóval egy tömöttebb csokor esetében akár a havi fizetésedet is büntetésre költheted.

 

Tavaszi tőzike – Leucojum vernum

Se nem hóvirág, se nem gyöngyvirág, hanem tőzike. A kettő keveréke ránézésre és sokan össze is tévesztik az említett virágokkal. Szintén tavaszhírnök virág, amit a vadonban is megtalálhatunk.

Szintén érvényes, hogy árulni, leszedni és gyűjteni tilos, viszont nézegetni, simogatni és selfiezni vele egyenesen ajánlott. A tavaszi tőzike esetében már enyhébb a büntetés, mert szálanként mindössze 2 ezer forint a bírság. Ugye, hogy ezentúl jobban odafigyelsz, hogy mit szabad és mit nem?

Ha otthon szeretnénk különleges növényeket termeszteni, akkor érdemes például cserepes fűszernövényekkel próbálkozni.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Névnap 03.03.

Ma Kornélia napja van.

Ezzel a készülékkel bárkinek házi péksége lehet otthon

Az otthon elkészített kenyér illata semmihez sem fogható. A tavalyi évben egyre több magyar háztartásban kerültek elő a régi családi receptek. Emellet...

  • 2021-03-03 17:28
Brutális rekordot értek el a lakásépítések 2020-ban, soha nem látott kínálat az újlakás-piacon

Az eladásra kínált új lakások négyzetméterára Budapesten súrolja a 900 ezer forintot. Pécsen 576 ezer forint, Debrecenben 642 ezer forint, Nyíregyházá...

  • 2021-03-03 15:50
Tizenhat év után először, végre gorillabébi született a Berlini Állatkertben

Tizenhat év után először, végre gorillabébi született a Berlini Állatkertben.

  • 2021-03-03 13:43
Hasznos tanácsokkal segíti dolgozói egészségvédelmét a SPAR

Szakemberek közreműködésével készült egészségvédelmi kisokossal az áruházlánc több mint 13 000 dolgozója egészségének megóvásában nyújt segítő kezet. ...

  • 2021-03-03 11:18
Új műsorvezetőt igazolt a legnépszerűbb magyar kulturális podcast

Új műsorvezetőt kap az ország legnépszerűbb kulturális podcastja! Szabados Ági, a Lapozz a 99-re! eddigi háziasszonya Vecsei H. Miklós színész-rendező...

  • 2021-03-03 09:10

hirdetés

Így készül a kínai csípős-savanyú leves!

A kínai gyorsétkezdék sztárja megérkezett az otthoni konyhákba is! Kicsit csípős, kicsit savanyú, ez a mi kínai levesünk!

  • 2021-03-03 07:46
Újdonságok a Bak életében

A mai kiváló nap arra, hogy új embereket és helyeket ismerjen meg. Ki tudja, mit hoznak az események? Ne próbálja előre megtervezni, hagyja, hogy mind...

  • 2021-03-03 06:38
Minden ötödik magyar fiatal a pandémia miatt kezdett el bankkártyával fizetni

A Mastercard éves kártyahasználattal és attitűdökkel kapcsolatos kutatása mélységeiben tárta fel a hazai vásárlási szokások változásait a világjárvány...

  • 2021-03-02 18:49
Másik kórházba szállították a fertőzéssel kezelt Fülöp herceget

További kezelésre egy másik londoni kórházba szállították Fülöp edinburghi herceget, II. Erzsébet királynő férjét - áll a Buckingham-palota közleményé...

  • 2021-03-02 17:45
Digitális oltási útlevelet javasol az Európai Bizottság

Digitális oltási igazolványt javasol az Európai Bizottság, az úgynevezett Green Pass-on fel lenne tüntetve az illető koronavírusteszt-eredménye is.

  • 2021-03-02 16:15

Minden cikk

hirdetés

hirdetés