Érik a dió!
hirdetés
Közeleg az ősz, és ez az emberek nagy részét elszomorítja. Pedig a természet még a tél beállta előtt gondoskodik arról, hogy felkészülten és egészségmegőrző eszközökkel felszerelve várjuk ezt a megterhelő időszakot. Ősszel számtalan gyümölcs, termés érik be, amelyekre biztosan számíthatunk megfázás, felfázás, bélhurut vagy más, a téli időszakban megrendült immunrendszer számlájára írható betegség esetén.
A diófa a magyar táj egyik legősibb résztvevője, rendkívül hasznos, ugyanis a gyökerén kívül minden aprócska darabja felhasználható a gyógyítás vagy egészségmegőrzés során. Nem csak a napjainkban beérő termés, hanem a levél, a virág, a hajtás, a termésen feszülő hártya és a termést burkoló zöld réteg is számos gyógyhatást hordoz.
hirdetés
A növény részeinek legfőbb közös tulajdonsága, hogy mindenféle élő szervezetre mérgező hatással van, kivéve az embert. Figyeljük csak meg, hogy a diófa alatt elvétve nőnek növények, de gyakorta használják permetezésre is a leveléből készített főzetet, hiszen a kártevőket is elpusztítja.
Ezek közül az őszi időszakban a kopáncsnak nevezett külső burok, a termés csontos héja, belső válaszfala, a dió külső hártyája és az ízletes termés elérhető. Lássuk, ezek közül a kidobásra ítélt diókopáncs mire való!
A kopáncs a diólevélhez hasonló gyógyhatással bír. Nagyszerűen gyógyítja a gyulladásokat és a külső vagy belső hámrétegek (nyálkahártyák) sérüléseit, még azokban az esetekben is, amikor azt nem sérülés okozza. Kivezeti a szervezetből a kórokozókat, megújhodásra készteti a sejteket. A teljes emésztőrendszer: szájüreg, garat, nyelőcső, belek, gyomor problémáit segít helyreállítani. Köhögésre is kiváló.
A diókopáncs tele van flavonoidokkal, amelyek a legerősebb antioxidánsok. Csersavtartalma is magas, ez a gyulladások csökkentésében játszik szerepet, mivel összehúzza a sejteket és baktériumölő. C-vitamin-tartalma sem elhanyagolható.