hirdetés

Partnereink

A csirke feldarabolásával sokat spórolsz

hirdetés

A csirke feldarabolásával sokat spórolsz

Sokan előre feldarabolt csirkét vásárolnak, vagy csak csirkecombot, esetleg csirkemellet. Az igazság az, ha egész csirkét veszünk és megtanuljuk hasznosan feldarabolni, akkor jóval olcsóbban hozhatjuk ki az ennivalót, mint eddig, arról nem beszélve, hogy több ételhez is elő tudjuk készíteni a csirke különféle részeit. 

Egy 1,5 kg-os csirke 10 darabra vágható, és 4-5 személynek elegendő. Az ilyen nagyobb csirkénél a mellhúst, a felső és alsócombokat tovább is darabolhatjuk. Ugyanezt a technikát használhatjuk kisebb pulykánál, fácánnál vagy gyöngytyúknál. Na de lássuk csak, hogyan is kezdjünk neki:

hirdetés

1 – Távolítsuk el a villacsontot. Egy nagy, éles késsel vágjuk végig a bőrt a comb és a mell között. Húzzuk el a lábat a testtől, és feszítsük hátra, hogy lássuk az ízületet. Hajlítsuk meg a lábat, hogy az ízület kettéváljon. Mielőtt teljesen leválasszuk a lábat, nézzük meg, hogy körbe tudjuk-e vágni a kis húsdarabot, amely a comb húsához kapcsolódik. Ez nem szükséges, de jó, ha a combrészen tudjuk tartani. Ismételjük meg a másik oldalon is.

2 – A szárnyrészek húsosabbá tételéhez egy kis darabot kivághatunk velük a mellhúsból. Fogjuk meg a szárnyát, és ejtsünk egy hosszanti vágást végig a mell hátánál. Amikor a szárny ízülethez érünk, faragjuk le a húst, hogy lássuk az ízületet, és vágjuk át, hogy eltávolíthassuk a szárnyat. Ismételjük meg a másik oldalon is.

3 – Vágjuk végig a húst a mellcsont egyik oldalán.Egy ujjal húzzuk hátra a mellhúst, óvatosan válasszuk le a bordákról késsel, amíg az egész mellrészt el nem tudjuk távolítani, majd ismételjük ezt meg a másik oldalon is.

4 – Őrizzük meg a megmaradt csontokat alap-lé készítéséhez. A lábak félbevágásához tegyük őket bőrös oldalukkal lefelé egy vágódeszkára. Hajlítsuk meg a lábat, hogy felmérjük, merre található az ízület – általában egy vékony rész zsírt is találunk ott. Vágjuk át hogy kettéválasszuk a lábat alsó és felsőcombra. Ha eltaláljuk a csontot, és a kés nem tudja átvágni, egy kicsit mozgassuk el a kést, és próbáljuk újra.

5 – Vágjuk ketté a csirkemellet. Ha pároljuk a csirkét, vagy nem akarjuk a bőrét a recepthez felhasználni, húzzuk le a darabokra vágott részekről. A bőrt néha nehéz eltávolítani az alsócombról – húzzuk hátra, át az alsócomb végén egy konyhai papírtörlővel fogva, ami jobb fogást biztosít a bőrön, így erősen le tudjuk húzni.

A combok kicsontozása                             

Egy nagy csirkénél kicsontozhatjuk az alsó és felsőcombot is, így a húst kisebb darabokra vághatjuk.A felsőcomb kicsontozásához tegyük a combot húsos oldalával lefelé a munka felületre. Egy kis késsel vágjuk végig a húst a csont mentén. Az egyik végén kezdve faragjuk le a húst a csontról, egy kézzel elemelve, amíg teljesen ki nem tudjuk szabadítani.Az alsócomb kicsontozásához vágjuk át a vékonyabb végén az inat. A vastagabb végén faragjuk le a húst a csontról, szabadítsuk ki teljesen kezünkkel, amíg teljesen ki nem tudjuk vágni. Nagyon sok vékony, fonálszerű ín marad az alsócombon, ezek közül amennyit csak lehet, távolítsuk el.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 04.19.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés