hirdetés

Partnereink

Ettől függ, mit látsz a Google találati listáin

hirdetés

Ettől függ, mit látsz a Google találati listáin

Napi szinten használjuk a Google keresőt, mégis nagyon kevesen tudják, hogy pontosan mi alapján választja ki az algoritmus az oldalakat, és honnan tudja, hogy pontosan mire van szükségünk. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan jut el egy weboldal odáig, hogy megjelenjen a keresőben, valamint arra is kitérünk, hogy hogyan tudsz a Google első oldalára kerülni anélkül, hogy fizetnél érte.

Így működik a kereső algoritmus

Az algoritmus pontos működését lehetetlen megmondani, hiszen több mint 200 faktort vizsgál minden egyes oldal esetében a másodperc tört része alatt. Azonban az évek során számtalan tesztet és vizsgálatot végeztek a szakemberek annak érdekében, hogy megfejtsék melyek azok a tényezők amelyek a leginkább befolyásolják, hogy egy weboldal hányadik helyen jelenik meg a találati listában. Ahhoz, hogy egy webhely egyáltalán bekerüljön a keresőbe 3 fontos lépésnek kell teljesülnie:

hirdetés

 1. A keresőrobotoknak fel kell térképeznie az oldalt.
 2. A Googlenek el kell tárolnia az oldalhoz kapcsolódó fontos információkat az indexben.
 3. Egy releváns keresés során az algoritmusnak össze kell hasonlítania a releváns oldalakat és ennek fejében kialakítania a találati listát.

Az algorimust már több évtizede folyamatosan fejlesztik a Google mérnökei, ezért a rendszer pontosan tudja, hogy milyen helyzetben, milyen oldalakat kell megjeleníteni ahhoz, hogy a felhasználók elégedettek legyenek. Az oldalad helyezései tehát attól függnek, hogy mennyire releváns az oldalad a Google kereső és ezzel együtt a keresést indító felhasználók számára.

Hogyan épül fel a Google találati listája?

A keresőben megjelenő találatokat 2 fő csoportra oszthatjuk: ide tartoznak a fizetett, úgynevezett PPC hirdetések és az organikus ingyenes találatok.
A Google Ads fizetett hirdetések hatalmas előnye, hogy azonnal a találati oldal elejére tudsz kerülni egy jól beállított kampánnyal, akár egy ma létrehozott weboldallal is. Ebből pedig azonnal olvasókat, vásárlókat vagy ügyfeleket szerezhetsz, cserébe viszont minden kattintás után fizetned kell a Google számára - témától függően akár több száz, vagy több ezer forintot is kattintásonként.
Ezzel szemben az organikus találatok ingyenesek és a megfelelő stratégia alkalmazásával kiemelkedő eredményeket tudsz vele elérni. A jó organikus helyezések egyértelmű előnye, hogy akkor is fognak látogatók érkezni az oldaladra, amikor nem futnak fizetett hirdetéseid.

Hogyan tudsz jobb helyezéseket elérni organikusan?

SEO

A találati lista organikus helyezéseire, azaz a nem fizetett találatokra az úgynevezett Search Engine Optimization, vagy magyarul keresőoptimalizálás fejlesztésével tudsz hatással lenni. A SEO 3 fontos pillérből áll, aminek az együttes optimalizálásával látványosan javíthatsz a helyezésiden, ezzel növelve az oldalad látogatottságát. A keresőoptimalizálás 3 kulcsfontosságú eleme:

 • Technikai SEO
 • On-page SEO
 • Off-page SEO

Az egésznek az alapját az oldalad technikai része képezi, ami elsősorban azért felel, hogy a webhelyed könnyedén feltérképezhető legyen a robotok számára. Ugyanakkor ide tartoznak olyan fontos elemek is, mint a betöltési sebesség, az SSL tanúsítvány, vagy akár az oldal mobilbarát verziója is.
Az on-page, vagy tartalmi SEO felel azért, hogy a számodra releváns kifejezésekre megjelenjen az oldalad. A tartalmi elemeket annak megfelelően kell összeállítanod és optimalizálnod, hogy milyen kulcsszavakra akarsz előkelő helyen szerepelni.
Az utolsó, ugyanakkor kulcsfontosságú faktor a weboldalad hitelességi mutatója. Egy honlap annál hitelesebb a Google szemében, minél több releváns külső oldal hivatkozik, vagyis linkel rá. A keresőnek tehát a tartalom felépítése és szerkezete mellett az is lényeges, hogy hiteles legyél a szakterületednek számító témában.

Fontos, hogy a keresőoptimalizálás egy hosszú távú befektetés, ezért pár nap vagy pár hét alatt nem tudsz vele radikális eredményeket elérni a vállalkozásodban. Ugyanakkor a rendszeres fejlesztésekkel és a tudatos tervezés által felépített SEO stratégiával olyan üzleti előnyre tehetsz szert, amellyel nagyon kevés versenytársad rendelkezhet.

Forrás: BP Digital Group

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 01.21.

Ma Ágnes napja van.

Fék nélkül csökkentek év végén is a bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

 • 2021-01-18 21:39
Mire számítson holnap a Kos?

A változás stresszes lehet, és ez érvényes a pozitív változásokra is. Ez azt jelentheti, hogy maga mögött hagyja a jól ismert, kitaposott ösvényt, és ...

 • 2021-01-18 20:34
Tejszínes-bazsalikomos cukkinikrémleves

Egy igazi nyári krémleves, ami melegen és jéghidegen is isteni, egy kis bazsalikommal felturbózva. Ez a mi bazsalikomos cukkinikrémlevesünk!

 • 2021-01-18 17:26
30 éve várják a Gulag gyermekei, hogy hazaköltözhessenek

Ma, január 18-án újratárgyalja az orosz parlament a törvényjavaslatot, melyet a köznyelv csak "Gulag gyermekeiként" ismer. A "Gulag gyermekei" 30 éve ...

 • 2021-01-18 15:20
Ismét sokan menekültek a hegyekbe a szobafogságból Magyarországon

Az év harmadik hétvégéjén is sokan vették a hegyek felé az irányt Magyarországon, hogy kiszabaduljanak a járvány miatti szobafogságból. A legtöbb euró...

 • 2021-01-18 13:28

hirdetés

Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tengeren

Elsüllyedt egy teherhajó vasárnap a Fekete-tengeren, Törkörszág partjai közelében - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Legkevesebb négyen megha...

 • 2021-01-18 12:00
Egyre több oltóanyaggal oltanak Európában

Oltanak Európában: már a második adagot kapják Spanyolországban és Olaszországban is. Szerbiába megérkezett a kínai vakcina is.

 • 2021-01-18 10:36
Az utóbbi idők legjelentősebb régészeti felfedezése Szakkarában

Egy 4200 éves halotti templomot fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol 2007 óta folyna...

 • 2021-01-18 09:02
„Vendégségben Önnél” a Nemzeti Filharmonikusok online kamarahangversenyei

Reméljük, hamarosan újra élvezhetjük a koncertek, kiállítások, fesztiválok, színházak nyújtotta élményeket. Ám addig sem kell megvonunk magunktól mind...

 • 2021-01-17 14:18
A Continental bemutatja a „Vision 2030" stratégiai programját a Gumiabroncs üzletág számára

A Tőkepiaci Napok kapcsán a Continental ismertette a Gumiabroncs üzletágra vonatkozó új stratégiai programját. A „Vision 2030" a szervezet és az össze...

 • 2021-01-17 11:21

Minden cikk

hirdetés

hirdetés