hirdetés

Partnereink

9 tipp az eredményes tanuláshoz felnőtteknek

hirdetés

9 tipp az eredményes tanuláshoz felnőtteknek

 A felnőttkori tanulás során új kihívásokkal kell megküzdeniük az iskolapadba visszaülőknek, éppen ezért érdemes néhány új tanulási praktikát elsajátítani az eredmények növeléséhez.

Jobb munkahelyi pozíciók betöltéséhez vagy karrierváltáshoz elengedhetetlen, hogy felnőttkorban is időről időre új ismeretekre tegyünk szert. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a különböző felnőttképzési tanfolyamok. Mivel ezek a képzések igazodnak a munkahellyel és sokszor családdal is rendelkező felnőttek igényeihez, a kevesebb személyes jelenlétet igénylő órák mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók önálló otthoni felkészülésére.

Ehhez segítségképpen a TanfolyamOKJ.hu szakmai képzéseket és felnőttképzéseket kínáló portál összegyűjtött 9 hasznos tanulási trükköt, melyet felnőttkorban is jól lehet alkalmazni.

1. Hagyj fel az időrabló tevékenységekkel!

A leggyakoribb érv a felnőttkori tanulás ellen az időhiány.

Igen, talán kicsit nehezebb, mert más dolgod is van a tanuláson kívül: téged vár a szennyes, a háztartás és a gyerek matek házija is, de nem lehetetlen. Ha van egy fix napirended, és bevonod a családot is a háztartásba, tengernyi időd szabadul fel.
Plusz érdemes belegondolni, mennyi időd megy el az időrabló tevékenységekkel. Nézz mélyen magadba, és válaszolj a következő kérdésekre:

-Mennyi időt töltesz el naponta tévézéssel?
-Lehet, hogy beszippantanak a közösségi oldalak?
-Esetleg túl sokat lustálkodsz reggelenként?
-Gyakorlatilag a tanulás is, mint minden, csupán szervezés kérdése.

2. Alakíts ki megfelelő helyet a tanuláshoz!

A legjobb az, ha el tudsz különülni a tanuláshoz, de amennyiben erre nincs lehetőséged, egy tanulósarok kialakítása is elegendő lehet. Teremtsd meg magadnak a minél inkább zavartalan környezetet. Amikor tanulsz, legyen kéznél minden: tollak, ceruzák, jegyzetek, könyvek, füzetek stb.


3. Kösd össze az új tudást a már meglévővel!

A felnőttkori tanulás nagy előnye, hogy már rengeteg előzetes ismerettel rendelkezel sok témakörben. Ismerd fel, hogy nem kell teljesen a nulláról kezdened a tanulást. Az új ismeretek elsajátításakor vizsgáld meg, mit tudsz már előzetesen a témáról, és kapcsold hozzá a friss tananyagot.


4. Kezeld úgy a tanulást, mint életed szerves részét!

Ahhoz, hogy tudásod piacképes maradjon, sosem szabad abbahagynod a tanulást. Ha ezt pozitívan fogod fel, és fejlődési lehetőségként éled meg, nem fogod nyűgnek érezni azt.


5. Kérdezz, és építs kapcsolatokat!

A tantermi és a digitális órák során is lehetőség van arra, hogy kérdezz az oktatóktól. Ne legyél szégyellős, nem baj, ha nem értesz meg valamit elsőre. Kérdezz bátran.

Emellett a felnőttképzések alkalmat adnak a kapcsolatépítésre, és érdemes is összeismerkedned a csoport tagjaival. Segíthetitek egymást a képzés során, sőt akár közösen is tanulhattok.

6. Ismerd meg, milyen a tanulási típusod!

A felnőttkori tanulásnak az az egyik legnagyobb előnye, hogy már ismered a képességeidet, és rengeteg tapasztalatod van a tanulással kapcsolatban. Ha tisztában vagy azzal, milyen a tanulási típusod, sokkal hatékonyabban tudod elsajátítani az ismereteket.


A főbb tanulási típusok:

-vizuális – a képek, ábrák nagy barátja vagy, aki szereti, ha megmutatják neki, mit csináljon
-auditív – szinte iszod a tanár szavait, és otthon is sokszor felmondod magadnak az anyagot
-verbális – te vagy az, aki kikérdezteti a leckét a családjával, vagy a barátaival
-mozgásos – tanulás során írsz, rajzolsz, firkálsz, hiszen így rögzül a legjobban a tudás

7. Találd meg a célod és motivációd!

Ahhoz, hogy örömmel és hatékonyan tanulj, mindig ott kell lebegnie a szemed előtt annak, hogy mi az igazi célod a tanulással. Ha ez megvan, bámulatos teljesítményre leszel képes.


Felnőttként abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy már kellő élettapasztalattal állsz a problémákhoz, képes vagy az önkontrollra, és pontos célok felé igyekszel.

Tudnod kell, hogy tartós motiváció csakis belső kezdeményezésből születhet. Attól még senki sem tanult jól, ha a család és a barátok folyamatosan noszogatták. Ha te nem akarod igazán, akkor nem fog menni. Éppen ezért, ha úgy érzed egy képzés közben, hogy ez mégsem a te szakod, akkor ne szégyellj váltani, hiszen valószínűleg nem is lennél abban a bizonyos szakmában elég jó. Olyan képzést válassz, ahová örömmel jársz be, ami nap mint nap arra inspirál, hogy fejleszd a képességeidet.

8. Számold fel az üresjáratokat!

Rengeteg időt tölt el az ember várakozással. A postán, a dugóban, az orvosi rendelőben, a pénztárnál. Használd ki ezeket az üresjáratokat a tanulásra.


Mindig tartsd magadnál a tankönyvedet, vagy készíts hangfelvételt jegyzeteidből, és hallgasd autóvezetés, kocogás, vagy épp mosogatás közben. Észrevétlenül tanulhatsz, és még időt is takarítasz meg.

9. Legyen tanulási időterved!

Tudd, mikor milyen tantárgyaid vannak, és hogy melyikre mennyi energiát kell fordítanod ahhoz, hogy elsajátíthasd. Ehhez érdemes naptárat vezetni. Mindig jó, ha előre tudod, milyen feladatok várnak rád a következő héten. Ezért találj ki egy napot a hétvégén, amikor átnézed a naptáradat, hogy melyik nap mit kell majd csinálnod. Telefonodba is beállíthatsz figyelmeztetőket, hogy tuti ne felejtsd el a teendőidet. Rengeteg app van már kifejezetten erre a funkcióra. Ha folyamatosan tanulsz a tanfolyam során, nem kell majd sebtében bemagolnod az anyagot vizsgára, amit két nappal később már el is felejtesz.

hirdetés

Sosem késő elkezdeni tanulni. Ha szakmát szeretnél váltani, vagy új, piacképes ismereteket szeretnél, ma már számos felnőttképzés közt válogathatsz. A TanfolyamOKJ.hu blogján pedig további tanulási és pályaválasztási tippet találsz.

Forrás: akoczka.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 03.28.

Ma Gedeon, Johanna napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés