3 dekoratív tojás húsvétra
hirdetés
A húsvét közeledtével mindenki elgondolkodik azon, hogy mit készítsen, és persze az ünnep elengedhetetlen szimbóluma, a tojás is többféle módon szerepet kap.
A praktikus, hagyományos tojáskésztés mellett megmutatunk három új ötletet is. Kiválóan mutatnak majd a hidegtálon is, remekül le tudjuk vele kötni a gyerekek figyelmét is, ugyanakkor biztosak lehetünk abban is, hogy a vendégeink is jobban fognak érdeklődni iránta, mint gondolnánk.
hirdetés
Szív alakú tojás
Hogy lesz a kerekded tojásból szív alakú? Semmiképp sem úgy, hogy szív alakúvá faricskáljuk. Amire szükségünk lesz a tojásokon kívül: egy üres tejes kartonra, egy kínai pálcára (lehet fémrúd is), valamint 10 befőttes gumira.
Tegyünk oda főni 3-5 tojást annyi vízbe, hogy ellepje. Főzzük legalább 10 percig, tegyünk bele egy kevés sót és egy kanál ecetet is, hogy a tojás állaga lágy, gumis, formálható maradjon. Amint lejárt a 10 perc, vegyük ki a tojásokat jeges vagy nagyon hideg vízbe, és rövid időn belül hámozzuk őket meg, hogy ne ragadjon a héj a tojásra. Így várhatóan sima felületű főtt, hámozott tojásokat kapunk. Az alábbi kép segít eligazodni, hogy hogyan is használjuk fel a már említett eszközöket. A tejes kartont vágjuk szét úgy, hogy két oldala ki-be hajtható legyen. Persze használat előtt mossuk jól meg. Tegyünk egy tojást a tejes kartonba, majd egyik ujjunkkal tartsuk meg a tojás szabadon hagyott oldalára helyezett pálcát. Mindkét végére húzzunk befőttes gumikat, hogy a karton és a pálca stabilan álljon és hogy közrefogja a tojást.
Elméletileg 15 perc alatt kialakul a szív-forma, de érdemesebb a hűtőben hagyni kb. 1 órát. Szabadítsuk meg ezután a tojást a használt eszközeinktől és vágjuk ketté. Ezután már dekorálhatjuk vele hidegtálunkat, vagy kikaphatjuk a sárgáját és tetszés szerint megtölthetjük más töltelékkel (túró, sonka vagy sajtkrém, pástétom, franciasaláta, stb).
Héjában felvert tojás
Ha nem szeretnénk a tojásban külön látni a sárgáját és a fehérjét, vagy szeretnénk különleges, márványmintás tojást főzni, akkor itt egy leleményes megoldás. Kell hozzá egy hosszú ujjú felső, két 20 centis madzag és egy nejlonzacskó. Az alábbi kép segít abban, hogy megfelelő módon készítsük elő a tojást/tojásokat. Rakjuk a tojás a zacskóba, majd tegyük bele a felső hosszú ujjába. Kössük meg egyik-másik végét a madzagokkal, lehetőleg úgy, hogy majd ki is tudjuk bontani. Fogjuk meg az ruha ujjának két végét és centrifugális erőt gyakorolva rá pörgessük meg néhány percig, kisebb szünetekkel. Valójában az erő hatására a tojáshéjon belül a tojás teljesen összekeveredik, vagy legalábbis márványos mintát fog adni főzés után. Tehát a tojás heves rázása után 10 percig lobogó vízben, megszokott módon főzzük meg és szedjük le a héját. Felkarikázva is nagyon mutatós, de négybe vágva sajtok és felvágottak közé rejtve is jól néz ki.
Húsos szalonnába tekert tükörtojás
Legutolsó tippünk már reggelire, magában is nagyszerű finomság lehet. Amire szükségünk lesz: muffin formák vagy muffin sütőforma, tojásonként pedig 2 szelet vékonyra szelt bacon.
A muffin formák oldalára tegyünk 2-2 baconszeletet, majd üssünk mindegyik formába 1-1 tojást. Tetejét késhegynyi pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezzük. Kísérletezni itt is bátran lehet, kerülhet rá zöldhagyma vagy reszelt sajt, akár sütés előtt, akár sütés után. Előmelegített sütőben süssük igény szerint addig, amíg a tojás sárgája teljesen, vagy csak félig sül át.