A kávéfőző és a vízforraló is igényel tisztítást
hirdetés
A kávé minden ember életében fontos szerepet játszik. Milyen furcsa lenne elindulni, dolgozni egy jó forró kávé nélkül? Nagyon fontos, hogy oda figyeljünk arra is, hogy milyen kávéfőzőben főzzük meg a kávét, hiszen nem mindegy, hogy hogyan állunk neki.
Egy csésze feketekávé elkészítése többféleképpen lehetséges, de mindegyik kávéfőzési mód alapja a forró víz és a megfelelő finomságúra őrölt babkávé találkozása. A kávéfőzés szakértői szerint a kávé és a forró víz érintkezési időtartamának 90%-ban a vízben 90-96°C-osnak kell lennie. A találkozás időtartamát tekintve a leggyorsabb eljárás az eszpresszó technológia. Az eszpresszógépek nagy nyomással préselik ki át a forró vizet a finomra őrölt kávén, kinyerve a kávéban rejlő legértékesebb íz és aromaanyagokat. Kávépárnás kávéfőzők szintén nagyon hasznosak. A mai rohanó tempóhoz fejlesztették, ki őket hasonlóan a filteres teához az őrölt és tömörített kávét megfelelő szűrőpapírba csomagolják, amelyet csak be kell helyezni a gépbe. A bekapcsoló gomb megnyomására forró vizet enged át a kávépárnán pillanatok alatt elkésztve kedvenc italunkat. French Press egy igazi különlegesség, nagyon sokan készítik így otthon a feketéjüket. Sokkal jobb kávé készíthető vele, mint bármelyik filteres kávéfőzővel és még áramot sem fogyaszt. Sokan viszont a kotyogós kávéfőző mellett adják le a voksaikat. Régen is ez volt a háztartásoknál a legjobban elterjedve. De nem csak a számít, hogy milyen kávéfőző van a háztartásunkban, hanem az is, hogy hogyan tisztítsuk meg. Amikor megvesszük a kávéfőzőt, érdemes vízzel készíteni egy forralást, amivel átmossuk. Ha ez megtörtént fontos, hogy csináljunk egy próbafőzést, így leellenőrizhetjük, hogy valóban jó-e a szerkezetünk.
hirdetés
A mindennapi használatban rendkívül fontos, hogy folyamatosan takarítsuk a kávéfőzőt. Minden használat után tisztítsuk meg a részeket, majd szárítsuk ki és így tároljuk. Két-három havonta érdemes vízkőoldóval tisztítani a kávéfőző belsejét, így megnövelhetjük az élettartamot. Tisztítás után többször is öblítsük ki a kávéfőzőt. Abban az esetben ha, egy kicsit környezetbarát megoldásra hajlunk, akkor vízkőoldó helyett használjunk ecetet. Egy főzetnyi ecetes vizet öntsünk a szerkezetbe és azt főzzük ki. Ezt követően főzzünk ki egy kis kávézaccot is. Ezzel elvesszük az ecet kellemetlen szagát. A szűrő kifolyócsövét, biztonsági szelepet használat előtt mindig tisztítsuk meg, mert eldugulás esetén főzéskor az egész készülék felrobbanhat. Ugyancsak robbanáshoz vezethet, ha a kávéfőzőt túlságosan finomra őrölt kávéval tömjük meg.
Ha a kávé nehezen és lassan jön ki a főzőből, célszerű a szűrőt lecserélni. Valószínű, hogy a szűrő lyukai a vízből kicsapódó vízkő hatására eltömődtek. Az eszpresszógépek nagy nyomással préselik át a forró vizek a finomra őrölt kávén, így a legértékesebb íz és aromaanyagokat is kinyerik. A kávékiöntő könnyen homályos lesz, barna foltok jelennek meg rajta, főleg ha hosszú ideig benne marad a kávé. A leggyorsabb megoldáshoz jégre, sóra és citromra van szükség. Egy edényt negyedéig meg kell tölteni jéggel, egy fél citromot kell ráfacsarni és két evőkanál sót kell rádobni. Két perc kavargatás után csodálatosan megszabadítsa a szennyeződésektől. A vízforralóról a kellemetlen szennyeződéseket ecettel könnyen eltávolítható. Méghozzá úgy, hogy a szerkezetbe víz helyett ecetet öntünk és felforraljuk. Az ecet kiöntése után öntsünk tiszta vizet a készülékbe. Majd újra forraljuk át, hogy eltűnjön a kellemetlen szag.