hirdetés

Partnereink

Amiért az élelmiszer higiénia fontosabb a várandósoknál

hirdetés

Amiért az élelmiszer higiénia fontosabb a várandósoknál

A várandós anyák bizonyos fertőzésekkel szemben sokkal fogékonyabbak, ezért az élelmiszerhigiéne kérdéskörével is foglalkozni kell. A biztonságos táplálék azt jelenti, hogy kevés az esélye annak, hogy az étel elfogyasztása révén valamilyen betegséget kap. Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen feltétele a baktériumoktól, vírusoktól és vegyi szennyezőanyagoktól mentes étel, élelmiszer.

A termelők, az élelmiszer-feldolgozók, a piacok, az élelmiszerboltok kötelesek az élelmiszert a lehető legbiztonságosabb módon feldolgozni és tárolni. Az élelmiszer otthoni tárolásánál és az ételkészítésénél is a biztonságra kell törekedni, és akkor is körültekintőnek kell lenni, ha étteremben történik az étkezés.

hirdetés

A biztonságos táplálkozás érdekében fogadjuk meg alábbi tanácsokat:

  1. Mikrobiológiai szennyezettség szempontjából az állati eredetű, nyers élelmiszerek a legveszélyesebbek, de a zöldségek, gyümölcsök is közvetíthetnek betegségeket, ezért különösen figyeljünk a gyorsan romló élelmiszerekre, így a tojásra, húsra, baromfihúsra, halra, kagylóra, a tejtermékekre és a friss gyümölcsökre, zöldségekre.
  2. Törekedjen mindenki a tároló helyiségek és a konyha tisztaságára. Védjük az élelmiszereket a rágcsálóktól, rovaroktól és egyéb kártevőktől, hiszen gyakran hordoznak élelmiszerrel is terjedő mikroorganizmusokat.
  3. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy sértetlen csomagolású és megfelelő szavatossági idejű termék kerüljön a kosárba. A gyorsan romló élelmiszereket vegyük meg utoljára és minél hamarabb vigyük haza. Ha tehetjük, vegyünk hűtőtáskát a fagyasztott élelmiszerek biztonságos szállításához. Otthon pedig azonnal tegyük be a hűtést igénylő termékeket a hűtőszekrénybe. A hűtőszekrénybe helyezzünk hőmérőt, az optimális hőmérséklet 0 és +5 °C közötti, de mindenképpen +10 °C alatt legyen.
  4. A nyers, a félkész és a kész élelmiszereket, ételeket mindig különítsük el a bevásárlás, tárolás és az ételkészítés alatt is.
  5. Az élelmiszerek tárolása alatt tartsuk be a csomagoláson feltüntetett tárolási javaslatokat, és ellenőrizzük a termékek lejárati idejét.
  6. Gombát engedélyezett kereskedelmi forgalomból vásároljon mindenki. Vadon termő, saját szedésű gombát csak akkor fogyasszunk, ha azt gombavizsgáló szakember ehetőnek minősítette.
  7. A fagyasztott élelmiszereket kiolvadás után minél előbb fel kell dolgozni, újra fagyasztani tilos.
  8. Ne használjuk ugyanazokat az eszközöket (vágódeszka, kések) a nyersanyagokhoz és a kész élelmiszerekhez, vagy a nyersanyag előkészítés után gondosan tisztítsuk meg azokat.

A listeriosis nevű fertőzés különösen veszélyes várandós nőkre és újszülöttekre. A betegséget okozó baktériumot leggyakrabban a nem megfelelően hőkezelt hús - és májpástétomokból, illetve penészes, érlelt sajtokból mutatták ki. Ugyancsak a nem eléggé sütött-főzött húsok, a nem hőkezelt tej, illetve a nem megfelelően tisztított zöldségek terjeszthetik a toxoplazma nevő élősködőt, amely az anyán keresztül fertőződött magzatnál súlyos idegrendszeri károsodást okozhat. A toxoplazmát macskák is terjeszthetik, ezért várandós nő kerülje a macskákkal való érintkezést, jobban mondva azoktól, amelyeknek kijárásuk van a házból, lakásból.

A szalmonellafertőzés veszélye miatt csak friss, ép, tiszta héjú, lehetőleg tyúktojást használjunk (kacsa - vagy libatojás csak legalább 10 percig tartó sütés-főzés után fogyasztható biztonsággal). Ha lehetőségünk van, vásároljunk fertőtlenített héjú tojást. Hidegkonyhai készítményt pasztőrözött majonézből készítsünk. Kerüljük a nyers tojásos vagy gyengén sütött, főzött tojásos ételek fogyasztását. Az alapos hőkezelés azonban elpusztítja a szalmonella baktériumokat.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 04.26.

Ma Ervin napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés